• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Jaworze Jasienica w H0

OP
OP
matis_kr

matis_kr

Znany użytkownik
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
172 1 0
Dlaczego tor wychodzący z pierwszego rozjazdu nie jest w osi, tylko jakoś taki krzywy? Tak jest w oryginale?
Powiedzmy, że podobnie. Gdybym dał ten tor prosto nie byłbym później w stanie wyprofilować rozjazdu tak aby między wszystkimi czterema torami były 3cm. (w skali odstępy między torami wychodzą 3cm.) Nie ukrywam mogło być to lepiej wykonane aczkolwiek nie wszystko można przewidzieć.
Tak to wygląda w rzeczywistości. Widać jak rozjazdy są ponaciągane, szczególnie ten do którego biegnie żeberko.
DSC06696.JPG

Witam miło :). Takie "ciasne" łuki i rozjazdy będą bardzo utrudniały elektryfikację modułów. Będzie trzeba bardzo gęsto ustawiać słupy - duży koszt. Przy naprężaniu sieci też będą komplikacje (duży nacisk boczny na ramiona pomocnicze wysięgników). Tu teoretyzuję, bo unikałem takich rozwiązań właśnie z powodu tej obawy. Może chociaż na drugiej głowicy warto zmienić geometrię rozjazdów? Pozdrawiam Michał
Stacja nie będzie posiadała trakcji. Buduję współczesny układ torowy z tym, że całą stację będę charakteryzował na taką jak była w latach 70-80 (z czasów kiedy jeszcze na niej nie było sieci trakcyjnej);)

brian-82

Moderator Grupy KSK Wrocław
Donator forum
FREMO Polska
KSK Wrocław
Reakcje
264 2 0
matis przykro mi to mówić ale, hm delikatnie mówiąc zje...psułeś układ torowy. Rozjazdy na zdjęciu nie są ponaciągane. Ten po lewej wygląda na łukowy symetryczny.
Na skrzynce, którą pokazałeś są dwa znaczne uskoki. Na czymś takim tabor po prostu będzie się wykolejał, a sama skrzynka nie powinna nigdy zostać włączona w makietę modułową. Przepraszam, ale taka jest prawda.
Nie wiem jak ty podajesz odległości między torami, ale fachowo podaje się odległości między osiami torów. Na zdjęcia z geoportalu patrząc, wychodzi jakieś 4,8 m między osiami (tak pi razy drzwi) co daje w modelu ca. 52mm. Wielkość ta trochę się kłóci z 30mm podanymi przez Ciebie.
Kolejna sprawa - geometrii nie oszukasz. Rozjazdy zabawkowe najczęściej są projektowane tak, by w łatwy sposób osiągnąć ok. 62mm między osiami torów (bo przy takim odstępie na łukach "tortowych" tabor nie będzie zahaczał o sąsiada z toru obok) i nie idzie tego zmniejszyć inaczej jak robiąc "s". Oczywiście jest jeszcze rozwiązanie typu zmiana rozjazdów na takie, których geometria umożliwi mniejszy rozstaw torów.
Matis, generalnie, jeśli nie chcesz innych rozjazdów, to musisz pogodzić się z większym rozstawem między osiami torów :(. Takie życie.

kera220

Znany użytkownik
Zespół forum
SMK Katowice
Reakcje
50 1 0
No tak, między torami (czyli podkładami) jak na moje oko 3 cm + 2 razy do środka 1,5 cm to mi daje 6 cm lub jak kto woli 60 mm między osiami, a to oznacza że mu brakuje 2mm (do układu modelarskiego), a to chyba nie, aż tak duża różnica? Jak na moje oko, co prawda fachowcem nie jestem ale suwmiarką nikt tego nie będzie mierzył? A jak będą zachowywać się składy to czas pokarze. Najwyżej będzie robił układ jeszcze raz. Nauka czasami kosztuje!
Co do rozjazdu ze zdjęcia może i jest łukowy symetryczny, ale tory na żeberku są już prowadzone na prosto i to raczej nie jest takie normalne.
Byłem tam i mam taką fotkę tego układu z bliższej perspektywy.

DSC06697.JPG

brian-82

Moderator Grupy KSK Wrocław
Donator forum
FREMO Polska
KSK Wrocław
Reakcje
264 2 0
Zapominasz misiu (ja tak mam, że mówię misiu) o tym, że to jest PKP. Stan obecny może być efektem wieloletnich zaniedbań. Druga sprawa to kąt patrzenia na tory. I to, co widzimy może być do pewnego stopnia złudzeniem optycznym.

Merlin

Moderator Grupy BGM
Zespół forum
BGM
H0e
Reakcje
1.798 3 0
Mam nadzieję że Jaworze będzie pod drutem, przydał by się potem "bolek i lolek" bo jakoś swego czasu ile razy tamtędy jechałem jakiś tam albo stał albo jechał tamtędy...

Stacja nie będzie posiadała trakcji. Buduję współczesny układ torowy z tym, że całą stację będę charakteryzował na taką jak była w latach 70-80 (z czasów kiedy jeszcze na niej nie było sieci trakcyjnej);)

kera220

Znany użytkownik
Zespół forum
SMK Katowice
Reakcje
50 1 0
Po Cieszyńsku "wścibska"
Mam nadzieję że Jaworze będzie pod drutem, przydał by się potem "bolek i lolek" bo jakoś swego czasu ile razy tamtędy jechałem jakiś tam albo stał albo jechał tamtędy...
No bolek i lolek, a w zasadzie cały ich tabun jeździł w 2008 jak zamknięto jedną nitkę Czechowice-Bielsko i wtedy ruch towarowy poszedł na linię nr 190. Było trochę zamieszania jak taki długi skład wjechał do Jaworza-Jasienicy albo do Wapienicy i czekał na krzyżowanie składów, a przejazdy były zamknięte i sznureczek aut się zwiększał .
DSC00212.JPG

DSC00245.JPG

Gethvar

Znany użytkownik
Reakcje
229 4 0
O to właśnie chodziło, stacyjka mała a ruch towarowy... miodzio! Można by przemycić sporo składów, które teoretycznie by się na większości makiet pojawić nie mogły... swoją drogą to ciekawe mijanki musiały być w Pogórzu...

OP
OP
matis_kr

matis_kr

Znany użytkownik
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
172 1 0
Trochę nic się nie działo, ale teraz to nadrobię.;) Cała makieta jest już przejezdna i jest w całości złożona.:) Na chwile obecną trwają ostatnie szlify przed nadchodzącą wystawą w Kozach. W trakcie budowy dwóch ostatnich skrzynek powstał nowy pomysł wykorzystania zrobionej wcześniej przejściówki z profilu PMM na FREMO i modułu wjazdowego od strony Wapienicy. Mianowice, moduły te nie zostaną rozebrane lecz będą stanowiły część makiety pod warunkiem, że moja stacja będzie pełniła funkcję stacji końcowej. Na module wjazdowym zostanie poprowadzony tor prosty i będzie on zakończony kozłem oporowym, a w miejscu gdzie był dawny łuk zostaną przyklejone kawałki torów i podkładów, które docelowo będą zarośnięte/zakrzaczone. W skrócie, moduł będzie pełnił funkcję toru manewrowego, a zarazem końca stacji. W planach są jeszcze dwie skrzynki wjazdowe z semaforami, ale ten projekt dopiero wejdzie do realizacji, gdy skończę zabawę ze stacją.;)
Te dwie skrzynki będą robić za (nazwę to) "moduły manewrowe".
DSC07392.JPG

DSC07393.JPG
A tak wygląda w całości makieta.
DSC07395.JPG
DSC07394.JPG

Załączniki

Ostatnio edytowane:
OP
OP
matis_kr

matis_kr

Znany użytkownik
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
172 1 0
Powolutku, pomalutku idziemy do przodu;). Żeby nie zaśmiecał wątku "Cykliczne spotkania przy makiecie" postanowiłem, że resztę zdjęć z powstałego nowego pulpitu na stację wrzucę do mojego wątku o makiecie. Miejmy nadzieję, że @Grzes nie zabije mnie za jakość lutów kabelków do płytki:gwizd::). Przepraszam za jakość zdjęć, ale były robione telefonem i trochę mi się roczki trzęsły (nie żebym coś sugerował):D.
20151230_201821.jpg

20151230_202033.jpg

20151230_202047.jpg

20151230_202103.jpg

Dodatkowo wymyśliłem sobie, że na stację będę giął szyny na kozioł oporowy bo cięte według mnie troszkę szpecą detal;). Pozostało mi tylko poskładać fragmenty w jedną całość. A oto efekt gięcia:
20160102_205858.jpg

20160102_205902.jpg

LUKASZdiy

Aktywny użytkownik
Reakcje
4 0 0
Przeczytałem cały watek i wg mnie popełniasz babola z tymi zwrotkami.
W temacie przytoczone zostały wyciągi z normy o zwrotnicach 12 i 15 stopniowych ale kiedy to zostało napisane? W czasie gdzie do dyspozycji były jedynie Rocowskie 2,5mm a system Roco 2,1 nie był aż tak łatwo osiagalny.
Z doświadczenia wiem iż zwrotnice 15 na imprezach się nie sprawdzają, szczególnie długie loki mają problemy no ale twoja sprawa..
Sam kiedyś zrobiłem babola na 15 stopniowych zwrotkach i niechlujnie układanym torowisku i straciłem tylko kasę na zieleń

Stacja bardzo fajna
Możesz pokazać więcej zdjęć samego pulpitu?

OP
OP
matis_kr

matis_kr

Znany użytkownik
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
172 1 0
Możesz pokazać więcej zdjęć samego pulpitu?
Tu jest reszta zdjęć ;). Jeśli chce Pan to mogę zrobić więcej:).
Z doświadczenia wiem iż zwrotnice 15 na imprezach się nie sprawdzają, szczególnie długie loki mają problemy no ale twoja sprawa..
Sam kiedyś zrobiłem babola na 15 stopniowych zwrotkach i niechlujnie układanym torowisku i straciłem tylko kasę na zieleń
Moduły były na 2 imprezach i nic się nie działo na moich rozjazdach. Wszystkie loki przejeżdżały bez problemu, te długie i te krótkie:). Prawdopodobnie będę jeszcze przerabiał cały układ zwrotnicowy (wymienię zwrotnice na dłuższe), ponieważ pozrywały mi się blaszki do których lutuje się kabelki i zrobiłem przejściowy łącznik szyn i iglicami. Jak już wezmę się za przerabianie, zastosuję rozjazdy 12 i tam gdzie będzie to potrzebne będę je przycinał taj jak to robił @inkson na "Kościelcu". Cóż poradzić człowiek uczy się na błędach.

OP
OP
matis_kr

matis_kr

Znany użytkownik
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
172 1 0
Dzisiaj powstał prototyp kozła oporowego z szyn. Co prawda szału nie ma, ale jestem bardzo zadowolony z efektów. @Merlin dzięki za "sprzedanie" patentu na gięcie szyn:). Przepraszam za jakość zdjęć, ale były robione telefonem.
20160108_193114.jpg

20160108_193125.jpg