Matematyka nie kłamie.
Szybkość transmisji DCC to ok 10kb/s czyli 1KB/s. Najkrótsza ramka to 3 bajty, adresowanie długie 4 bajty. Łatwo wyliczyć, że na sekundę można wysłać 250-300 ramek ale ramki są przeplatane: prędkość, F0-F3, F4-F7, F8-F12. Przepływność spada więc ok 4-krotnie co daje 62 ramki na sekundę. Przy 30 loko daje to (jeśli nie ma błędów) 2 ramki na sekundę.
Rozumiem, że według tych wyliczeń, dekoder otrzymywałby przy takich założeniach jeden adresowany do siebie pakiet co 0,5 sekundy.
Niestety te rozważania teoretycznie nie uwzględniają sposobu działania central. Pakiety dla jednej lokomotywy nie są wysyłano jeden po drugim, ale przeplatane. Stąd należy oczekiwać, że przy podanych założeniach do dekodera będą kierowane pakiety co około 0,125 sekundy. W praktyce może czas być ten krótszy ze względu na zastosowane algorytmy zarządzania slotami.
Przedstawione przez kolegę obliczenia są więc słuszne, ale tylko w przypadku, gdy rozważamy częstość wysyłania do określonego dekodera pakietu jednego typu.
Kolega nie stara się wypowiadać precyzyjnie stąd było moje stwierdzenie:
Kolega lubi również różne teoretyczne obliczenia i są one w większości słuszne.
Ma kolega racje, matematyka nie kłamie, tylko wynik i ich interpretacja zależy od przyjętych założeń wstępnych.
Niepełne lub błędne dane wejściowe dają odpowiednio przybliżone lub błędne wyniki.
Dekoder przygotowałem do tego aby nie potrzebował cyklicznych ramek F5+ (zrobie testy ZIMO i napiszę czy pozwala na taka pracę, ale kiedyś nie pozwalał). Rozpatruje tez aby nie potrzebował F0+.
Czekamy na wyniki testów dekodera ZIMO, proponuje przetestować też i inne np. różne dekodery ESU.
Ciekawe co oznacza w przypadku dekodera ZIMO, określenie że "
kiedyś nie pozwalał"? Czym to się objawiało?
Dekoder przygotowałem do tego aby nie potrzebował cyklicznych ramek F5+ (...) Rozpatruje tez aby nie potrzebował F0+.
Uważam, że akurat to nie jest w dekoderze potrzebne, bo i bez tego powinien pracować poprawnie.
I jeszcze raz powtarzam do poprawnej pracy dekodera nie jest potrzebne cykliczne powtarzanie pakietów.
Do czasu zaniku zasilania dekoder będzie realizował ustawienia z ostatnio odebranych pakietów.
Powtarzanie wysyłanych pakietów podnosi za to pewność działania całego systemu.
Oczywiście kolega słusznie uzna, że się nie znam, bo przecież skąd miałbym to wiedzieć...