No cóż, takie bywają wpadki "niekolejarza", "niefachowca". BX Posen w opisie zdjęcia zinterpretowałem jako pomyłka, która winna być zapisana BV Posen. Dziękuję za zwrócenie uwagi.
Ponownie należy zastanowić się nad kwestią zamieszczania powtarzających się zdjęć. Czytałem już wiele zapisów dyskusji dotyczących tego problemu. Osobiście także to poruszałem. Co z tego wynika? Otóż większość "forumowiczów" ustaliło, że nie da się tego uniknąć. Jeśli tak, to proponuję się z tym pogodzić. Na pewno Koledzy, którzy spędzają większość czasu na śledzenie forum, będą mieli większe możliwości zweryfikowania czy zdjęcie się powtarza. Trzeba jednak wybaczyć tym, którzy w dobrej wierze publikują zdjęcia ponownie.
Chcąc konstruktywnie zakończyć swoją wypowiedź, proszę Kolegów o rozpatrzenie mojej propozycji wyodrębnienia tematów dotyczących taboru przez nadanie im nazwy typu taboru, np. Parowóz Ty2, wagon 101A lub grupując - wagony Wars, wagony sypialne itp. Częściowo już się to dzieje. Tematy bardziej ogólne np. składy towarowe PKP mogłyby zawierać powtórzenia zdjęć, ponieważ wiele zdjęć swoją treścią można by zaliczyć do wielu tematów. Jak mi się wydaje, zgrupowanie zdjęć w tematach opatrzonych typem taboru (np. Parowóz Pt 160) nie tylko pozwoli na szybkie zweryfikowanie czy zdjęcie było już publikowane lecz także pozwoli na szybkie odszukanie interesującego nas taboru, stworzenie spisu (wykazu) taboru prezentowanego na forum w formie zasobu ikonograficznego i porównanie w ramach jednego tematu powtarzających się zdjęć, które mają inne opisy.
Osobiście na stronie Eisenbahnstiftung Joachim Schmidt spowodowałem zmianę opisu zdjęcia prezentującego P.S.66. W wyniku tego mam dwa zdjęcia z różnymi opisami. W necie wielokrotnie znalazłem identyczne zdjęcia zarówno z poprawnymi jak i wadliwymi opisami. Pojawiały się także opisy inne lecz poprawne. Zapisuję takie obrazki, ponieważ pozwalają mi na szersze wnioskowanie.
Jako jeden z nielicznych "niekolejarzy" proszę Kolegów kolejarzy o rozpatrzenie tej propozycji uporządkowania tematów, oraz o przyjazne traktowanie działań Kolegów zamieszczających powtórki zdjęć.