• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

II epoka PKP - początki stalowego piękna RP

Jarząbek

Znany użytkownik
Reakcje
1.590 73 0
Ano właśnie. Nie tak dawno pisałem, że lepiej jest jeżeli zdjęcie pozostanie niepodpisane niż ma być podpisane błędnie. :(
Ze swojej strony, jeżeli chodzi o architekturę dawnej Warszawy to polecam zdecydowanie tą stronę:
http://www.warszawa1939.pl/index_arch_main.php?r1=zelazna_21&r3=0

A ja jeszcze dodam obrazek, na którym widać lichą pracę cenzora ;) ... pozostawił chłopina kawałek wachlarza:

Główna-MD 1935.jpg

A rok później na tym planie już się z niczym nie kryto ... wachlarzyk jak u panny Krysi ... ;)

Główna-MD 1936.jpg

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.891 526 30
No fakt. Ale trudno wszystkie zdjęcia i filmy z tamtych czasów oglądać z tą myślą w tyle głowy... Chyba trochę zbaczamy z głównej drogi...

wa1aw

Znany użytkownik
Reakcje
50 0 0
Tymczasem, przed wiekami ;) , w parowozowni Poznań:
Lokomotive- K.Bay.St.B. BX Posen.jpg

Obrazek niskiej jakości ponieważ jest zeskanowanym zdjęciem zdjęcia :eek: . Opis: Lokomotive- K.Bay.St.B. BX Posen

wa1aw

Znany użytkownik
Reakcje
50 0 0
No cóż, takie bywają wpadki "niekolejarza", "niefachowca". BX Posen w opisie zdjęcia zinterpretowałem jako pomyłka, która winna być zapisana BV Posen. Dziękuję za zwrócenie uwagi.
Ponownie należy zastanowić się nad kwestią zamieszczania powtarzających się zdjęć. Czytałem już wiele zapisów dyskusji dotyczących tego problemu. Osobiście także to poruszałem. Co z tego wynika? Otóż większość "forumowiczów" ustaliło, że nie da się tego uniknąć. Jeśli tak, to proponuję się z tym pogodzić. Na pewno Koledzy, którzy spędzają większość czasu na śledzenie forum, będą mieli większe możliwości zweryfikowania czy zdjęcie się powtarza. Trzeba jednak wybaczyć tym, którzy w dobrej wierze publikują zdjęcia ponownie.

Chcąc konstruktywnie zakończyć swoją wypowiedź, proszę Kolegów o rozpatrzenie mojej propozycji wyodrębnienia tematów dotyczących taboru przez nadanie im nazwy typu taboru, np. Parowóz Ty2, wagon 101A lub grupując - wagony Wars, wagony sypialne itp. Częściowo już się to dzieje. Tematy bardziej ogólne np. składy towarowe PKP mogłyby zawierać powtórzenia zdjęć, ponieważ wiele zdjęć swoją treścią można by zaliczyć do wielu tematów. Jak mi się wydaje, zgrupowanie zdjęć w tematach opatrzonych typem taboru (np. Parowóz Pt 160) nie tylko pozwoli na szybkie zweryfikowanie czy zdjęcie było już publikowane lecz także pozwoli na szybkie odszukanie interesującego nas taboru, stworzenie spisu (wykazu) taboru prezentowanego na forum w formie zasobu ikonograficznego i porównanie w ramach jednego tematu powtarzających się zdjęć, które mają inne opisy.

Osobiście na stronie Eisenbahnstiftung Joachim Schmidt spowodowałem zmianę opisu zdjęcia prezentującego P.S.66. W wyniku tego mam dwa zdjęcia z różnymi opisami. W necie wielokrotnie znalazłem identyczne zdjęcia zarówno z poprawnymi jak i wadliwymi opisami. Pojawiały się także opisy inne lecz poprawne. Zapisuję takie obrazki, ponieważ pozwalają mi na szersze wnioskowanie.

Jako jeden z nielicznych "niekolejarzy" proszę Kolegów kolejarzy o rozpatrzenie tej propozycji uporządkowania tematów, oraz o przyjazne traktowanie działań Kolegów zamieszczających powtórki zdjęć. :)
zed567.jpg

Ostatnio edytowane:

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.695 65 3
Nie bardzo wiem gdzie to umieścić i wydaje mi się że tutaj chyba jest dobre miejsce.
W moich zbiorach znalazłem taką oto kartkę pocztową. Na odwrocie jest nadruk Witold Czarnecki. Poznań, Al. M. Piłsudskiego7. Tel 47-57 i na dole częściowo nieczytelna nazwa wydawcy "WIMA?"
Poznań Targi.jpg

Groch

Znany użytkownik
Reakcje
689 1 0
Dwa zdjęcia wyłuskane ze zbiorów użytkownika (nick?) Cacus Krupka - http://www.panoramio.com/user/4641656?with_photo_id=87672121

Ti16-19, prawdopodobnie dworzec w Jaremczu, linia Stanisławów-Worochta 1939r (Fot. Witold) - opis Cacus Krupka

Ti16-19 Dworzec w Jaremczu, linia Stanisławów-Worochta 1939 Fot. Witold.jpg

I portret pewnej Damy z Tr12 w tle, Tatarów - przejazd kolejowy, linia Stanisławów-Worochta-Szygiet Marmaroski, 1939r (Fot. Witold):

Tr12 Tatarów, przejazd kolejowy 1939 Fot. Witold.jpg

Mam też ujęcie Ot11-17 (o ile dobrze odczytuję - jeśli błędnie to proszę sprostować). Źródło jak i autor nie są mi znane, mam natomiast opis: "Most kolejowy w Bogumiłowicach, otwarcie przeprawy po powodzi w 1934"

Most kolejowy w Bogumiłowicach 1934.jpg