• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

II epoka PKP - początki stalowego piękna RP

Reakcje
35 0 0
to może ja spełnię prośbę Kolegi i zapodam takie zdjęcia:

Zobacz załącznik 369081 Tp15-151 z parowozowni Rzeszów, foto chyba 1940 rok

Zobacz załącznik 369080
Tp15-188, Przeworsk 1941

A może Kolega posiada jakieś zdjęcie, które tu w tym wątku nie było ?
Niestety chyba nie znalazłem zdjęcia, którego by w tym wątku nie było. Bardzo dziękuję za te dwa zdjęcia. Ciekaw jestem czy ktoś posiada jakąś fotografię Tp15 z okresu po II wojnie.
[DOUBLEPOST=1458165523,1458163811][/DOUBLEPOST]Do kiedy w okresie międzywojennym stosowano na PKP schemat oznaczeń z czerwonym tłem dla orła i czarnym dla numeru pojazdu i serii?

Jarząbek

Znany użytkownik
Reakcje
1.590 73 0
Parowóz ten stacjonował na terenie DOKP Kraków. Jeżeli widzimy na nim żołnierzy niemieckich i tablice z orłami PKP to śmiało możemy przyjąć, że zdjęcie zostało zrobione na początku II wojny - prawdopodobnie wrzesień 1939 r.

Prezes TS

Expert
Ekspert
Reakcje
1.062 25 2
i to końcówka 1939 roku, widać śnieg na torach, a na skrzyni widnej napis : ostatni przegląd hamulca 27.12.1939
Napis oczywiście w języku niemieckim.
Ciekawe, parowóz przydzielony do Bw Posen (MD Poznań) a na kołpaku strzałka ostrzegająca przed napięcie w sieci trakcyjnej ...
Ciekawe - skąd ten egzemplarz przybył ?
[DOUBLEPOST=1458683506][/DOUBLEPOST]A, jeszcze jest orzełek PKP, chociaż zamalowany czarną farbą.
[DOUBLEPOST=1458683677][/DOUBLEPOST]Ściślej, jest jeszcze od strony maszynisty, od strony pomocnika już go niema ...
- pewnie se pomocnik zdjął "na pamiątkę" ;)

Szwed1978

Znany użytkownik
Reakcje
5.463 58 3
http://www.kolejnictwo-polskie.pl/historia-kolei-w-polsce/międzywojnie/wojna-z-bolszewią/
Ciekawy opis zdjęcia i moje pytanie czy "duża naprawa " to obecnie jest naprawa główna?
cache_48474819.jpg

[DOUBLEPOST=1459542157,1459541737][/DOUBLEPOST]Wnętrze hali montażu w Pierwszej Fabryce Lokomotyw w Polsce – Chrzanów, lata 20. XX w.; tak stopniowo montowano poszczególne części parowozów. W tle kotły z Sosnowca
(Pewnie później kolorowana ale jak dla mnie ładnie zrobione)
Pierwszej Fabryce Lokomotyw w Polsce – Chrzanów lata 20. XX w.jpg

Oktawian

Znany użytkownik
Reakcje
13 0 0
Znalezione gdzieś w sieci: Peczeniżyn - wjazd kolei lokalnej do rafinerii nafty.
Peczeniżyn do 1945 roku znajdował się w Polsce, województwo stanisławowskie, powiat kołomyjski. Obecnie Ukraina.
Peczeniżyn Rafineria Nafty.jpg