• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

II epoka PKP - początki stalowego piękna RP

Jarząbek

Znany użytkownik
Reakcje
1.590 73 0
Faktycznie ..... maszyna piękna ale moim skromnym zdaniem nie jest to produkcja f-my Lanz Mannheim. Wyroby tej firmy były wyraźnie oznaczone. Tu takie przykładowe zdjęcia.
Lanz (1).jpg
Lanz (2).jpg

Oprócz wymienionej firmy Lanz Mannheim można było u nas spotkać wiele lokomobil wyprodukowanych przez angielskie firmy:
Ruston,Proctor&Co, Ransomes, Sims&Jeffries - Ipswich, Davey, Packman&Co.
niemieckie:
Th.Floether - Gassen, Hoffherr&Schranz, A. Heucke.
czeskie z fabryki z Mladejova, węgierskie Ganz i oczywiście polskie z Cegielskiego ...... a także wiele, wiele innych.

A

AJ

Gość
Obrzydliwą prywatą i reklamiarstwem się kierując donoszę P.T. publiczności, że 26 bm ukaże się w serii WLU tomik "Saperzy kolejowi cz.2. Tabor" i tam o tym wynalazku jeszcze parę zdań.
Byłem zanabyłem drogą kupna i nie żałuję. Nareszcie o wielu sprawach w jednym miejscu można poczytać - szkoda że tak krótko, ale taka formuła wydawnictwa.
Bezcenne zdjęcia lokomotywki spalinowej zbudowanej przez Wytwórnię Parowozów Zakładów Ostrowieckich. Dotąd musieliśmy się cieszyć z przedruków gazetowych.
Źródła "cywilne" wskazują jednak, że do wojska powinny trafić trzy sztuki z czterech wyprodukowanych - może więc po próbach u saperów (gdzie z uwagi na małą moc pewnie okazały się słabo przydatne) faktycznie trafiły do jakichś składów amunicyjnych?
Przy okazji - widzę, że na zdjęciu "z betoniarką" też ujęto fragment poszukiwanej lokomobili, ale pod takim kątem ustawienia obu maszyn to raczej jedna nie mogła napędzać drugiej.

A

AJ

Gość
Mam zdjęcie pięknej lokomobili - wydaje mi się, ze to jakiś Lanz (jak to u mnie - znowu wojsko). Trzeba mi choć trochę większej wiedzy o tej maszynie.
Ponieważ moja wiedza na temat lokomobil ogranicza się w zasadzie do tego że istniały takowe, zapytałem kogoś kto wie więcej na ten temat. Żeby niczego nie przeinaczyć wkleję jego odpowiedź

Lokomobila to na 100% rosyjski jeszcze produkt fabryki w Liudinowie.

Poniżej zdjęcie podobnej maszyny, prawdopodobnie typu 4LP-20 z katalogu wystawy w Jekaterinoslawiu w 1910. Fabryka produkowała lokomobile od lat 80-tych XIX wieku i jej produkty zdradzają wyraźnie sugerowanie się niemieckimi rozwiązaniami.

Lyudinovo PE from Ekaterinoslav exhibition catalogue 1910.jpg

Oraz jeszcze rysunek kolejnego modelu tejże produkcji

Clipboard01.jpg

Bardzo dziękuję ze swej strony Markowi Ciesielskiemu za pomoc w poznaniu kolejnego ciekawego tematu :).

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.418 110 1
Za tym płotem, w otoczeniu drzew

https://www.google.pl/maps/place/Twarda+51/55,+Warszawa/@52.2285196,20.9973985,3a,75y,164.07h,96.7t/data=!3m7!1e1!3m5!1sau_7gec22X2AUYEsnH2RaQ!2e0!6s//geo0.ggpht.com/cbk?panoid=au_7gec22X2AUYEsnH2RaQ&output=thumbnail&cb_client=maps_sv.tactile.gps&thumb=2&w=203&h=100&yaw=53.812225&pitch=0!7i13312!8i6656!4m2!3m1!1s0x471ecc91b55e1f41:0x34bece2f113aa6a3!6m1!1e1

stał ostatni budynek należący do parowozowni (widoczny po lewej stronie zamieszczonego przez Ciebie zdjęcia). Na marginesie, przy widoku googlemapsa z góry on jeszcze stoi, a po przełączeniu na streetview już go nie ma:(

A w kwestii stalowego piękna znalazłem dziś film, gdzie na kilku ujęciach z 38go roku widać most kolejowy (średnicowy) z taborem.

Prezes TS

Expert
Ekspert
Reakcje
1.062 25 2
MD Warszawa Główna - zbieram na nową szczękę...
Źródło: https://www.facebook.com/Afmks/
Ja również zbieram ...
Pod wskazany adres warto zajrzeć ! - jest tam bardzo dużo niezwykle ciekawych zdjęć.

A tak poza tym, to Koledzy zapewne rozpoznali stojący, chyba na 14 torze przed halą wachlarzową parowóz serii OKl101,
ex saksoński XIV HT.
[DOUBLEPOST=1449868032][/DOUBLEPOST]chyba na 14 torze - poprawiam, raczej na 12-tym (liczone po kominkach)

Prezes TS

Expert
Ekspert
Reakcje
1.062 25 2
Arielu, w Muz.Kol. widziałem kiedyś chyba ze trzy zdjęcia, na których widać było, to wielkie słowo, bo same zdjęcia były bardzo ciemne, zarys parowozowni i wierzchołki parowozów. Wierzchołki, bo ktoś robił zdjęcia z obecnych Al.Jerozolimskich, a cały teren parowozowni od tej strony ogrodzony był wysokim płotem z drewnianych sztachet. Po górnych fragmentach parowozów widać było też, że są tam parowozy serii OKl101. Fragment tego płotu widać na zamieszczonym tu na forum zdjęciu z NAC-u przejazdu na ul.Żelaznej.

Jarząbek

Znany użytkownik
Reakcje
1.590 73 0
chyba na 14 torze przed halą wachlarzową parowóz serii OKl101,
.... a na torze, nad którym widać siedemnasty kominek stoi parowóz serii Ok1.
Znaliście jakieś zdjęcia MD Warszawa Główna wcześniej??
Wcześniej ..... to podobnie jak Kolega Prezes, w jakimś wydawnictwie ( w tej chwili nie mogę znaleźć, może niekoniecznie kolejowym) widziałem zdjęcie, chyba jedno z tych wymienionych. Pamiętam jak przez .....dym, gdyż całe zdjęcie nie dość, że było ciemne to jeszcze zasnute dymem.