• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

II epoka PKP - początki stalowego piękna RP

wolfik

Znany użytkownik
Reakcje
1.013 1 0
[QUOTE="Adam66, post: 491590, member: 7487"Znalazłem już nawet jakiś plan ogólny w sieci na podstawie którego z powodzeniem zaprojektuję sobie blaszki.[/QUOTE]

Możesz też wykorzystać model Fleischmanna.

A

AJ

Gość
obiekt 1. Tu nie mam problemu. Poaustriacki wózek z silnikiem Puch, formalnie należący do Centrum Wyszkoleni Saperów:

Dostałem takie zdjęcie z prośbą o wstawienie na forum i pytaniem czy da się powiedzieć o nim coś więcej. Zostawiam z takim opisem jak dostałem ponieważ to jedyny trop. Czy może to być również taki "samojazd", czy też jest to najzwyklejsza platforma? Żołnierz po lewej tak skutecznie zasłania, że ciężko dociec czy ten pojazd jest symetryczny, chociaż odnoszę wrażenie, że jakby tak było to coś powinno jeszcze wystawać zza niego.

Jabłonna 1922-środkowy rzad 3-ci od lewej Grzegorz_Pelczar.jpg

Jabłonna 1922-środkowy rzad 3-ci od lewej Grzegorz_Pelczar

Zdjęcie niestety jest jakie jest, nie chciałem w nie ingerować.

Jarząbek

Znany użytkownik
Reakcje
1.590 73 0
Wydaje mi się, że jest to bardzo podobny pojazd do tego, którego widzimy na górnym zdjęciu.
Jabłonna - czyli dzisiejsze Legionowo, poligon saperski w okolicach dzisiejszego osiedla Piaski.

Robert

Znany użytkownik
Reakcje
475 1 0
Przeglądając zdjęcia z wystawy w Poznaniu, zauważyłem, że samafory wyglądają tak, jakby były pomalowane w kolor biało czerwony. Oczywiście mówię o masztach. To malowanie specjalnie na wystawę, czy w międzywojniu, obowiązywał taki schemat malowania?

JoncaA

Aktywny użytkownik
Reakcje
59 0 0
Dostałem takie zdjęcie z prośbą
Wózek 600 mm platformowy, o tyle ciekawy, że wyraźnie przerobiony na osobowy. Silnik Puch. Niżej zdjęcie bez ludzi, ale od lewego boku (też zresztą z Jabłonny/Legionowa). Uprzejmie proszę o skan w możliwie dużej rozdzielczości! (studiopro@op.pl)

puch.jpg

Obrzydliwą prywatą i reklamiarstwem się kierując donoszę P.T. publiczności, że 26 bm ukaże się w serii WLU tomik "Saperzy kolejowi cz.2. Tabor" i tam o tym wynalazku jeszcze parę zdań.

Baldwin

Znany użytkownik
Reakcje
488 0 0
Dwa zdjęcia takiego Motortriebwagena znajdują się w książce ,,K.u.K Militarfeldbahnen im Bild "
Podpisano że wykonano je w 1916 roku na linni Radziechów-Uwin
A wobec tak obrzydliwego reklamiarstwa pozostaje bezbronny i jedyną obroną jest nabycie wymienionego tomik:D

Ostatnio edytowane:

JoncaA

Aktywny użytkownik
Reakcje
59 0 0
Dwa zdjęcia takiego Motortriebwagena znajdują się w książce ,,K.u.K Militarfeldbahnen im Bild "
A czy wielką by było fatygą gdybyś zeskanował fragmenty (a zwłaszcza rysunki techniczne - gdyby były) o: lokomotywie RIIIc, składzie elektrogeneratorowym z silnikiem Austro-Daimler, wózkach z Puchem i wózkach z Austro-Daimlerem? Może dojdę do etapu zrobienia rysunków technicznych (modelarskich) tych wynalazków, bo jak na razie mam trochę za mało materiałów, a chciałoby się... (Tradycyjnie już : studiopro@op.pl)

JoncaA

Aktywny użytkownik
Reakcje
59 0 0
Wiedziałem że gdzieś musi być na jakiejś płycie, ale do poszukiwań zmusiłem się dopiero dzisiaj. Kresy 1920, nie mam pojęcia, która kompania saperów kolejowych, ani gdzie zrobiono to zdjęcie.

kresy.jpg