• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

II epoka PKP - początki stalowego piękna RP

wolfik

Znany użytkownik
Reakcje
1.013 1 0
Poeksplorowałem trochę sieć i znalazłem trochę zdjęć z Łap i okolic (nie jestem pewien czy wszystkie z II epoki):
1. Panorama Łap. Zdjęcie z archiwum p. M. Łapińskiej (źródło: http://lapy.podlasie.pl)
1.jpg

2. Węzeł w Łapach. (źródło: http://serwer1431435.home.pl/150-lecie-kolei.html)
150-m--27-.jpg

3. Parowóz Pd2-6 po naprawie w Łapach:
(źródło: http://serwer1431435.home.pl/150-lecie-kolei.html):
150-m--13-.jpg
(źródło: wirtualnelapy.pl album Władysława Piotrowskiego):
91783-1.jpg
Inne zdjęcia z powyższego albumu:
1889.jpg 92659.jpg pa6997.jpg
2005.jpg 4315.jpg
to samo źródło z albumu Piotr Kretowicza (może ktoś na podstawie mundurów potwierdzi epokę):
6807.jpg

wolfik

Znany użytkownik
Reakcje
1.013 1 0
Może się komuś przyda: spis eksponatów z Międzynarodowych Targów Poznańskich z 1929 roku.
canvas.png canvas1.png canvas3.png canvas4.png
PIC_1-G-954-3.jpg PIC_1-G-954-16.jpg PIC_1-G-954-17.jpg PIC_1-G-954-18.jpg

Nie pamiętam już gdzie ale kiedyś była dyskusja dot. wagonów jedwabniczych. Myślę, że na podstawie informacji w tym spisie można wysnuć wniosek iż był to tylko pojedynczy wypust. Podobnie jak wagon pszczelniczy.

PS.
Jeszcze tylko źródełko:
zdjęcia to oczywiście NAC
spis: http://www.wbc.poznan.pl/dlibra/docmetadata?id=308507&from=publication

Aha. i oczywiście gwoli wyjaśnienia wówczas to nie były Międzynarodowe Targi Poznańskie tylko Powszechna Wystawa Krajowa

Ostatnio edytowane:

404W

Znany użytkownik
Reakcje
519 21 0
Może się komuś przyda: spis eksponatów z Międzynarodowych Targów Poznańskich z 1929 roku.
Nie pamiętam już gdzie ale kiedyś była dyskusja dot. wagonów jedwabniczych. Myślę, że na podstawie informacji w tym spisie można wysnuć wniosek iż był to tylko pojedynczy wypust. Podobnie jak wagon pszczelniczy.

PS.
Jeszcze tylko źródełko:
zdjęcia to oczywiście NAC
spis: http://www.wbc.poznan.pl/dlibra/docmetadata?id=308507&from=publication

Aha. i oczywiście gwoli wyjaśnienia wówczas to nie były Międzynarodowe Targi Poznańskie tylko Powszechna Wystawa Krajowa
Widać na przykładzie "wagonu pszczelniczego" - normalny wagon pruski, że te wagony prezentacyjne były przeważnie zwykłymi wagonami osobowymi, nieco przerobionymi dla potrzeb pokazowych. Nieco większy zakres przebudowy dotyczył krytych wagonów czteroosiowych.

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.418 110 1
Koledzy,
Czy ktoś mógłby się podzielić ze mną uproszczonymi planami wagonu cysterny do przewozu gazu i czteroosiowej węglarki z Międzynarodowych Targów Poznańskich, lub chociaż podanie źródła z którego mógłbym takowe plany pozyskać. Do mojej mikro skali (1/700) nie muszę mieć szczególnie dokładnych rysunków. A ponieważ po skończonych Kriegslokach zabieram się za Ty23 to polski tabor przedwojenny byłby jak znalazł.
Łaskawców proszę o info na PW
Z góry dziękuję

404W

Znany użytkownik
Reakcje
519 21 0
Koledzy,
Czy ktoś mógłby się podzielić ze mną uproszczonymi planami wagonu cysterny do przewozu gazu i czteroosiowej węglarki z Międzynarodowych Targów Poznańskich, lub chociaż podanie źródła z którego mógłbym takowe plany pozyskać. Do mojej mikro skali (1/700) nie muszę mieć szczególnie dokładnych rysunków. A ponieważ po skończonych Kriegslokach zabieram się za Ty23 to polski tabor przedwojenny byłby jak znalazł.
Z góry dziękuję
Jeśli chodzi Ci o ten normalnotorowy wagon samowyładowczy systemu Ziehla, to do niedawna w ogóle się zastanawiałem, czy powstał w większej ilości niż tylko prototyp. Jednak na fb Muzeum Kolejnictwa jest jego [chyba tego typu] dokładniejsze zdjęcie. Wagon nie był jednak na stanie PKP - tylko prywatny. Wagon jest produkcji Królewskiej Huty. Około 15 lat temu wyszła co prawda dokładna monografia, ale jest szalenie trudno dostępna [biblioteka M K] i chyba nie ma w niej tego wagonu. Ostatnią szansą może być archiwum Konstalu - jeśli takie jest.

wolfik

Znany użytkownik
Reakcje
1.013 1 0
...Wagon jest produkcji Królewskiej Huty. Około 15 lat temu wyszła co prawda dokładna monografia, ale jest szalenie trudno dostępna [biblioteka M K] i chyba nie ma w niej tego wagonu. ...
Chodzi o książkę " Od Warsztatów Przetwórczych do ALSTOM KONSTAL S.A.?" Jest chyba też w BN w Warszawie i bibliotece miejskiej w Chorzowie.

Koledzy,
Z góry dziękuję
Zrób raczej modele czteroosiowych węglarek USATC bardzo charakterystycznych dla tamtego okresu.

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.418 110 1
Dzięki koledzy za informacje. Poszperam w MK i BN. Ale jeśli wagon ten był rzadkością, to z niego zrezygnuję. Zależy mi na bardziej typowym i powszechnie używanym sprzęcie.
Zrób raczej modele czteroosiowych węglarek USATC bardzo charakterystycznych dla tamtego okresu.
Dzięki też za sugestię(y). Na pewno z niej skorzystam. Znalazłem już nawet jakiś plan ogólny w sieci na podstawie którego z powodzeniem zaprojektuję sobie blaszki.