• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

II epoka PKP - początki stalowego piękna RP

Generał

Znany użytkownik
Reakcje
809 5 0
Wagon w skansenie w Chabówce to wagon HCP z 1939 roku który który stacjonował w Hajnówce,a na początku lat 80 tych stał na końcu peronu w Krakowie Płaszowie jako pomieszczenie socjalne dla elektromonterów
.
Wagon motorowy Kr.Płaszów.jpg

Terebesz

Znany użytkownik
Reakcje
203 4 0
Z tego co wiem, te modele są własnością Muzeum Polskiego w Chicago
http://www.polishmuseumofamerica.org/v4/PolishVersion/MPAStronaGlowna.htm
Muzeum to ma ostatnio klopoty finansowe i nie bardzo ich stać na remont zdewastowanych modeli, a w stanie w jakim są nie bardzo nadają się do ekspozycji. Rozwiązaniem byłby depozyt tychże dla jakiejś polskiej placówki, ktora sfinansowałaby transport do Polski i remont w zamian za prawo do ekspozycji przez pewien czas.
Rzecz o tyle ciekawa, że są to modele redukcyjne w skali chyba 1:10 i można byłoby zobaczyć np. szczegółowe rozwiązania konstrukcyjne Pm36-1, po których nie zachowały się żadne inne ślady.

Ostatnio edytowane:

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.912 527 30
Może Kolega Szwed zdradzić źródło tych zdjęć? Zaglądałem na stronę Muzeum Polskiego w Ameryce, ale niczego nie znalazłem (może źle szukałem).

Sorry, zajrzałem na górę strony i znalazłem informację o źródle. Jeśli Kolega Szwed ma jeszcze jakieś fotki, to będę wdzięczny za ich pokazanie.