• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
  • Uprzejmie informujemy, że forum będzie niedostępne od godziny 22 w dniu 11 lutego 2025 do godzin popołudniowych 12 lutego 2025. Będziemy prowadzili prace administracyjne na serwerze. Pozdrawiamy Administracja.

II epoka PKP - początki stalowego piękna RP

Jarząbek

Znany użytkownik
Reakcje
1.590 73 0
Dobrze widać. Parowóz Kolei Wolnego Miasta Gdańska. TKh1-1Dz.
A czy ten Pan na zdjęciu to Cejrowski? Może i Cejrowski .... ale w tym przypadku to dziadek Wojciecha Cejrowskiego.

Szwed1978

Znany użytkownik
Reakcje
5.474 58 3
A i jeszcze kiedyś ( 2- 3 lata temu) znalazłem takie dwa zdjęcia w internecie na pewno to rosyjskie parowozy (na tabliczce napis chyba KALININGRAD) . Czy może ktoś rzucić światła na miejsce powozowni i jakie parowozy widać na foto

91ddec10b07e2a1b.jpg
d3533ef189a8b476.jpg

Jarząbek

Znany użytkownik
Reakcje
1.590 73 0
na pewno to rosyjskie parowozy (na tabliczce napis chyba KALININGRAD)
Tak, parowozy z całą pewnością rosyjskie. Ale Kaliningrad, wtedy Königsberg - o takiej miejscowości to mogli sobie marzyć .... i cholera marzenia im się spełniły. Wg mnie to na tabliczce widać: Мальцевский завод в Людиново.
A parowóz - przypuszczam, że jest parowóz serii Rb Kolei Południowo-Wschodniej.
PS. Rower mają .....

Pt47-106

Znany użytkownik
Reakcje
589 11 5
Fotka była w w artykule o Tr103 w Kolejach małych i Dużych i natrafiłem taki zapis Tr103-17 (56-4155 DRG) znalazł sie w 1945r na ternie DOKP Szczecin gdzie został skasowany 02.1946r w parowozowni Godków

Jarząbek

Znany użytkownik
Reakcje
1.590 73 0
Ja bym powiedział że to rosyjska seria Ч (Cz)]
Zbyt mało widać na zdjęciu, może to być zarówno Cz jak i Rb - obie serie były produkowane przez fabrykę Malcowa w Ludinowie. Ale moim skromnym zdaniem kształt budki bardziej przemawia za tym, że to jest seria Rb, ale oczywiście mogę się mylić .... tak jak się pomyliłem pisząc poprzedni post. Oczywiście dotyczy to Kolei Południowo-Zachodniej.

Szwed1978

Znany użytkownik
Reakcje
5.474 58 3
Zbyt mało widać na zdjęciu, może to być zarówno Cz jak i Rb - obie serie były produkowane przez fabrykę Malcowa w Ludinowie. Ale moim skromnym zdaniem kształt budki bardziej przemawia za tym, że to jest seria Rb, ale oczywiście mogę się mylić .... tak jak się pomyliłem pisząc poprzedni post. Oczywiście dotyczy to Kolei Południowo-Zachodniej.
Panowie a czy istnieje możliwość ze budki maszynistów mogą być z innych parowozów (zamienione) i wtedy po wyglądzie samej budki trudno stwierdzić jaki to parowóz ??:confused:

MichałŁ

Aktywny użytkownik
Reakcje
138 1 0
Panowie a czy istnieje możliwość ze budki maszynistów mogą być z innych parowozów (zamienione) i wtedy po wyglądzie samej budki trudno stwierdzić jaki to parowóz ??:confused:
Akurat budka parowozu ma tu najmniejsze znaczenie gdyż parowozy Rosyjskie tworzyły całe "rodziny" różniące się budową kotła wyposażeniem w przegrzewacz, wymiarami cylindrów czy nawet układem silnika(sprzężony, bliźniaczy) a mające taki sam czy bardzo podobny wygląd zewnętrzny.
Z tymi zdjęciami jest problem bo praktycznie cały parowóz jest zasłonięty a to co widać niewiele mówi.
Na pewno na drugim zdjęciu parowóz w głębi jest większy od pierwszego więc ja bym stawiał ze ten z tyłu to przedstawiciel serii O ale której z wielu odmian nie wiem.
Mniejszy z przodu może być jego poprzednikiem czyli serią Ч ale tak samo jak Jarząbek nie jestem tego w stanie udowodnić w 100% tu trzeba jakiegoś fest specjalisty.

Szwed1978

Znany użytkownik
Reakcje
5.474 58 3
Jak jesteśmy w Rosyjskich klimatach to mam pytanko w sprawie przejścia granicznego Sosnowiec - Maczki:
1. Czy do stacji dochodził szeroki tor?? (mało prawdopodobne) ale prosze o potwierdzenie.(jak dla mnie to stacja robi duze wrażenie razem z koszarami )
2. Czy lokomotywa na fotce jest to seria D ?(n)(ze strony http://fotopolska.eu/132585,foto.html)
Sosnowiec - Maczki 1900 - 1930.jpg

Oraz czy parowóz na drugim zdjeciu z http://pl.wikipedia.org/wiki/Dąbrowa_Górnicza to Th 17

Skany_dawnej_Dąbrowy_Górniczej_008.jpg