• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

I nastał koniec......

Reakcje
58 1 0
W czwartek 7.12 uroczyste otwarcie linii bodajże od 13:30 oraz pierwsze przejazdy dla chętnych. Oraz próba rozpalenia paleniska pod kotłem stojącego tam parowozu Tp4-217.

t_domagalski

Znany użytkownik
Reakcje
1.487 19 9
Oraz próba rozpalenia paleniska pod kotłem stojącego tam parowozu Tp4-217.
Rozumiem, że parowóz jest "zimny" i raczej nikt nie planuje jego odbudowy, ale dla mnie takie pomysły to bezmyślne niszczenie zabytku. Przecież rozpalenie ognia pod PUSTYM kotłem doprowadzi tylko do przegrzania (i być może także do zdeformowania) skrzyni ogniowej oraz płomienic i płomieniówek.

Kylogram

Znany użytkownik
Reakcje
1.746 38 3
Świetnie : )
Trochę pracy jeszcze zostało, ale ruch już uruchomiony (y)

Pytanie, czy ta pomarańcz stalowej galanterii przystanków to tylko fetysz "Zdolnego Śląska", czy też gdzieś indziej w kraju też tak mają?

Kylogram

Znany użytkownik
Reakcje
1.746 38 3
Zobaczymy. Moim zdaniem jednak nie zlikwiduje, ponieważ odbudowa linii kolejowych to przygotowanie nas na szok za 20 lat, kiedy coraz mniej ludzi będzie mogło jeździć swoimi samochodami spalinowymi, a na elektryki będzie stać tylko garstkę społeczeństwa. Oj będzie się działo. Wrócą czasy pękających w szwach pociągów, jak za komuny. I dziadostwa i pauperyzacji społeczeństwa, równania wszystkich w dół. Ale to inny temat. Patrząc na rozkład jazdy żałuję, że nie ma późnowieczornego pociągu do Jeleniej, ponieważ można by wyruszyć piechotą ze Szklarskiej i przez Izerskie zejść do Świeradowa, a następnie wrócić pociągiem. Byłaby piękna wycieczka na cały długi letni dzień.

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
3.925 111 11
Świetnie : )
Trochę pracy jeszcze zostało, ale ruch już uruchomiony (y)

Pytanie, czy ta pomarańcz stalowej galanterii przystanków to tylko fetysz "Zdolnego Śląska", czy też gdzieś indziej w kraju też tak mają?
Niektórzy internauci doszukuja się zależności (niejako całkiem sensownie) wyboru barw w kolorze pomarańczy z logiem DSDiK które co by nie było ma dużo tego koloru. Taka samą drogą dedukcji zauważyli uzależnienie PKP PLK od koloru niebieskiego...