• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

I nastał koniec......

teigrekty2

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
4.667 112 11
Co$ tu nie ma sensu. Pisane by£o ze kombinujâ mozliwe po£âczenie do Czech przez Pobiednâ, a w Mirsku tylko jeden tor. Mirsk to kiedy$ stacja wêz£owa. Jeszcze widzia£em jak to Ty2 przetacza£ wagony towarowe na bocznice.
Kedy$ siê chyba Pyta£e$ o plany parowozowni w Gryfowie, proszê bardzo:
image.jpg

Znalaz£em na swoim starym telefonie, ale strony nie pomnê.

OP
OP
kociol

kociol

Aktywny użytkownik
Reakcje
197 5 0
Co$ tu nie ma sensu. Pisane by£o ze kombinujâ mozliwe po£âczenie do Czech przez Pobiednâ, a w Mirsku tylko jeden tor.
Odnoga do Czech to temat na przyszłość. Pierwotnie był wariant z mijanką i ślepym torem w kierunku Czech ale zaczął się cyrk z wojną i inflacją. Wszystko się się rypło. Póki co wybrano jak najbardziej minimalny zakres. Mam nadzieję, że jak się wszystko unormuje to wrócą do tematu. Generalnie cieszy fakt, że w ogóle wzięli się za tą linię. Mało kto wierzył, że co kolwiek z tego będzie.
Teraz Urząd Marszałkowski prowadzi konsultacje odnośnie Planu Inwestycji Infrastrukturalnych na Dolnym Śląsku do 2030 roku. Jednym z planowanych zadań jest elektryfikacja tego odcinka.
Pod linkiem możesz pobrać dokument i wziąć udział w konsultacjach.
https://irt.wroc.pl/aktualnosc-717-konsultacje_spoleczne_planu_inwestycji.html

Co do planu gryfowskiej parowozowni to dzięki. W czasopiśmie Świat Kolei był dwuczęściowy artukuł na temat stacji w Gryfowie Śląskim.
Screenshot_20211209_210923.jpg
Screenshot_20211209_210641.jpg

Ostatnio edytowane:

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.995 79 12
...rozwiązanie w zasadzie dość powszechne w trochę większych firmach...
Na modernizowanej W-wie Zachodniej są także widywane samochody sieciowe... Wyglądają mocno pancernie w porównaniu do podobnych pojazdów na bazie
Stara 266 czy tymbardziej Stara 28...
Jedyne co, to hamowanie takiego składu realizowane oponami pchacza/ ciągnika...

Pozdr,...

Juras XR4Ti

Aktywny użytkownik
Reakcje
206 9 0
...rozwiązanie w zasadzie dość powszechne w trochę większych firmach...
Na modernizowanej W-wie Zachodniej są także widywane samochody sieciowe... Wyglądają mocno pancernie w porównaniu do podobnych pojazdów na bazie
Stara 266 czy tymbardziej Stara 28...
Jedyne co, to hamowanie takiego składu realizowane oponami pchacza/ ciągnika...

Pozdr,...
Oj, chyba nie. W 0:29 widać sprzęg powietrzny.

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.995 79 12
Oj, chyba nie. W 0:29 widać sprzęg powietrzny.
Na telefonie zbytnio się nie przypatrywałem... Teraz to wszystko w zasadzie zbudują, w zależności na co jest klient...
Z własnego doświadczenia mogę dodać, że składy SKMWA zanim zelektryfikowano halę były wstawiane ciągnikiem ( z założenia ) rolniczym przystosowanym do jazdy po torach. Na wyposażeniu były sprzęgi mechaniczny ( zwykły na który zakładano półsprzęg) oraz pneumatyczny. Pneumatykę robił IPSz... Ogólnie dawało to radę np z dwoma 19WE, ale problemy zaczynały się przy ruszaniu na.mokrej szynie.

Pozdr,...

OP
OP
kociol

kociol

Aktywny użytkownik
Reakcje
197 5 0
Na telefonie zbytnio się nie przypatrywałem... Teraz to wszystko w zasadzie zbudują, w zależności na co jest klient...
Z własnego doświadczenia mogę dodać, że składy SKMWA zanim zelektryfikowano halę były wstawiane ciągnikiem ( z założenia ) rolniczym przystosowanym do jazdy po torach. Na wyposażeniu były sprzęgi mechaniczny ( zwykły na który zakładano półsprzęg) oraz pneumatyczny. Pneumatykę robił IPSz... Ogólnie dawało to radę np z dwoma 19WE, ale problemy zaczynały się przy ruszaniu na.mokrej szynie.

Pozdr,...
Ty na filmie widać dokładnie jak połączona jest koparka z wagonami.
https://m.youtube.com/shorts/KfcugbKggbI

garcia ramirez

Znany użytkownik
Reakcje
1.229 52 6
Jestem bardzo ciekawy czy po reaktywacji połączeń do Świeradowa i później podobno do Karpacza, PKP IC uruchomi wagony bezpośrednie do tych miejscowości. Czy są/ będą takie możliwości techniczne. Przy okazji zapytam czy fo Karpacza (po II WŚ) takie wagony kiedyś docierały?

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.247 117 11
Raczej by mógłby wjeżdżać ogryzki typu jak na lini 309 Kudowy (SU4220 plus dwa wagony). Aczkolwiek nie wiem czy tam (Karpacz) rozjazdy do obrotu składów..