• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Iława - XIV Ogólnopolska wystawa makiet kolejowych 8-9 lipca 2023

dgajus

Moderator Grupy SKMK
SKMK
Reakcje
3.757 42 1
Następny filmik z Iławy
Taka ciekawostka: w filmie, w 0:40 sekundzie oraz 1:01 słychać wyraźnie dość mocne skrzypienie, otóż tak brzmi modelowe tarcie obręczy zahamowanego koła. Mówiąc kolokwialnie: w czwartym wagonie, w drugim wózku licząc od początku składu nie obracała się jedna z osi i nie wiemy z jakiej przyczyny. :D

jacekz

Znany użytkownik
Reakcje
1.422 6 0
Pokazują najpiękniejszą makietę prezentacyjną!
Nie jestem fanem skali TT, ale co pokazał Jarosław to szczyt kompozycji i dobrania szczegółów. Kto nie widział niech ŻAŁUJE!

Ostatnio modyfikowane przez moderatora:

Drzewiarz

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
2.136 15 0
Cześć
Ja również wrzucę parę fotek. Szczególnie polecam wnętrza nastawni uchwycone przez Małżonkę. Ja tak nie potrafię ;) Pełen szacunek dla twórców takich szczegółów (y):)
IMG_1418.JPG

IMG_1269.JPG
IMG_1272.JPG
IMG_1277.JPG
IMG_1281.JPG
IMG_1284.JPG
IMG_1291.JPG
IMG_1296.JPG
IMG_1305.JPG
IMG_1312.JPG
IMG_1320.JPG
IMG_1333.JPG
IMG_1336.JPG
IMG_1388.JPG
IMG_1342.JPG
IMG_1365.JPG

Pozdrawiamy
A&K

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGMK
Reakcje
1.594 35 1
Sfilmowałem też co się działo na torach bocznicowych Papierni.
Bardzo dużo nieprawidłowości. Można naprawdę wiele "wycisnąć" kolejowych procedur z tak fajnego posterunku bocznicowego pełniącego także funkcję posterunku odstępowego jak Papienia. W ogóle ta bocznica papierni jest bardzo fajna i można się przy niej uczyć bardziej wysublimowanych zasad prowadzenia ruchu kolejowego. Słuchajcie Panowie! Weźmy się i starajmy odtwarzać prawdziwą kolej nie tylko w pięknych makietach ale i w przestrzeganiu przynajmniej podstawowych zasad prowadzenia ruchu kolejowego. I od razu dodaje, że piszę to z miłością i zachętą.

Ostatnio edytowane:

jacekz

Znany użytkownik
Reakcje
1.422 6 0
Najpierw dla Roberta. Lokomotywka opuściła stoisko Pana Rysia jekieś pół godziny wcześniej. Fabrycznie nie ma nawet dekodera.
I najważniejsze, lokomotywka Tomek ma tylko jedno światło i wyjątkowo na potrzeby jazdy w Iławie Gruby Zawiadowca zezwolił na dwa dodatkowe. To podstawowa wiedza z zakresu Stacyjkowa.

Teraz Słuchajcie Panowie może zaczniemy odtwarzać prawdziwą kolej, ale nie na tym typie imprezy. Natomiast proszę Kolegę o otwarcie nowego tematu o jazdach manewrowych. Takiego kompendium wiedzy do makiety. Mam instrukcję o pracach manewrowych na kolei ale zrobienie z tego skrótu dla makieciarzy wymaga dużej wiedzy z zakresu kolei i praktyki zabawy na makiecie. Jeżeli tyko nabędziesz uprawnień Moderatora i będziesz usuwał niepotrzebne wpisy czyli wszystkie oprócz Twoich to obowiązkowo trzeba będzie przypiąć to na stałe na górze. Proponuje wprowadzić zwyczaj uwag wyłącznie na pw bez zaliczania w ten sposób ilości postów co poprawi czytelność wpisów mertorycznych.
Niestety większość z nas nie jest kolejarzami i taka pomoc w postaci skróconej instrukcji będzie bezcenna.
Stworzysz sobie drogę do nieśmiertelności w pamięci społecznej. Czasami niewiele trzeba. Zapytałem jednego z kolegów czy nie za blisko ustawił sygnalizator i odpowiedział ,że sprawdził "wzornikim Pikarta". Banalna rzecz która miała być gadżetem reklamowym firmy produkującej moduły zaczęła żyć własnym życiem i weszła jako większy standard niż znakomite skądinąd skrzynki.

Jazdy były zorganizowane na potrzeby dramaturgii filmu. Pokazywanie składów przejeżdżających szlakiem bez przerywników nudzi się już przy trzecim a tak to jeździły sobie niby przy okazji.

kareks

Aktywny użytkownik
Donator forum
FREMO Polska
ŁKMK
Reakcje
306 10 2
Wypowiem się jako włąściciel Papiernia, że dziekuje Jackowi, że mu siec hciało troche ożywić posterunek w trakcie sesji, mielismy tylko jedna zdawke na sesje i naprawde niewile sie tu działo. A takto udało sie przyciagnac trochę publiczności ku naszej uciesze jak i zwiedzających. Ja nie dysponuje niestety lokomotywa manewrową obecnie. Na filmie widac tez nie do końca sprawną sygnalizację (wiem można było ja wyłączyć) ale po prostu nie zdążyłem ze wszystkim, posterunek okazał sie kompletnie elektrycznie nie sprawny bez mozliwości jakiegokoliwek wjazdu na bocznice (skręcone i zwarte przewody zasilające), uruchomienie go na nowo zajelo duzo więcej czasu niż to było przewidziane, na wystawę w Szczecinie mam nadzieje bedzie juz nowy pulpit i całkowice sprawna sygnalizacja o ile nie wyszkoczy nic nie przewidzianego jak ostanio 1 dzien przed Iławą - anglik zaczął strajk i ciagle robił zwarcie.

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGMK
Reakcje
1.594 35 1
(....) Natomiast proszę Kolegę o otwarcie nowego tematu o jazdach manewrowych. Takiego kompendium wiedzy do makiety. Mam instrukcję o pracach manewrowych na kolei ale zrobienie z tego skrótu dla makieciarzy wymaga dużej wiedzy z zakresu kolei i praktyki zabawy na makiecie. Jeżeli tyko nabędziesz uprawnień Moderatora i będziesz usuwał niepotrzebne wpisy czyli wszystkie oprócz Twoich to obowiązkowo trzeba będzie przypiąć to na stałe na górze. Proponuje wprowadzić zwyczaj uwag wyłącznie na pw bez zaliczania w ten sposób ilości postów co poprawi czytelność wpisów merytorycznych.
@jacekz przykro mi, że mnie tak upokarzasz publicznie zarzucając mi pychę i zarozumialstwo, kiedy ja chciałem tylko zachęcić do urozmaicenia zabawy. Zarzucasz mi bardzo złe cechy charakteru. Ale może to dlatego, że nie znasz serialu Star Gate skąd pochodzi mój avatar. Ten kosmita to ktoś, kto dąży do pokoju i dyskusji. Niczego nie narzuca, a gdy ktoś nie chce go słuchać, odchodzi. ;-)

jacekz

Znany użytkownik
Reakcje
1.422 6 0
Nie bardzo wiem o czym mówicie?
Bobstok70, ja Cię bardzo szanuję i jak umiem dostosowuję się do Twoich nauk.
Ja głównie zajmuję się FILMOWANIEM! A Grzesiek ożywia śpiące stacje. Jest to fajne dla nas i publiczności.
Bardzo przepraszam za nie zamierzone insynuacje. Ja Cię b. szanuję i przepraszam za źle sformowany wpis!
A teraz ostatni film z Iławy.
Jacek N.
do zobaczenia na następnych spotkaniach.
Bez urazy!

Tomasz Sauer

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
2.042 96 4
@jacekz przykro mi, że mnie tak upokarzasz publicznie zarzucając mi pychę i zarozumialstwo, kiedy ja chciałem tylko zachęcić do urozmaicenia zabawy. Zarzucasz mi bardzo złe cechy charakteru. Ale może to dlatego, że nie znasz serialu Star Gate skąd pochodzi mój avatar. Ten kosmita to ktoś, kto dąży do pokoju i dyskusji. Niczego nie narzuca, a gdy ktoś nie chce go słuchać, odchodzi. ;-)
Modelarstwo to przypadkiem nie jest jakieś hobby dla przyjemności i odcięcia się od codzienności?
Jest zrozumiałym, że ruch kolejowy jest oparty na "sztywnych regułach (zasadach)", ale jak w realu tak i na makiecie mają miejsce wpadki i odstępstwa które, co nie wytykając, szacownemu koledze też się zdarzają, gdyż różne są okoliczności i może byłoby sympatyczniej, delikatnie zapytać o okoliczności zdarzenia prywatnie zamiast publicznego "prania brudów" bez znajomości faktów. Sam popełniam gafy, niekiedy mam fan z pojeżdżenia taborem który np. niestety nie posiada funkcji jazdy na światłach manewrowych, czy możliwości przełączenia świateł na światła końca pociągu (składu), czy dlatego muszę rezygnować z przyjemności lub wydawać sporą kasę, aby być na 100% w zgodzie z przepisami?

"Powinniśmy się stawać lepszymi, ale naszym celem nie może być doskonałość. Bo jeśli coś jest doskonałe, to znaczy, że nie może być lepsze. Perfekcja to rozpacz."

Przychylam się do sugestii Jacka, aby takie uwagi kierować prywatnie, zapoznać się z okolicznościami, zamiast robić publiczną nawalankę

Ostatnio edytowane:

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGMK
Reakcje
1.594 35 1
Modelarstwo to przypadkiem nie jest jakieś hobby dla przyjemności i odcięcia się od codzienności?
Jest zrozumiałym, że ruch kolejowy jest oparty na "sztywnych regułach (zasadach)", ale jak w realu tak i na makiecie mają miejsce wpadki i odstępstwa które, co nie wytykając, szacownemu koledze też się zdarzają, gdyż różne są okoliczności i może byłoby sympatyczniej, delikatnie zapytać o okoliczności zdarzenia prywatnie zamiast publicznego "prania brudów" bez znajomości faktów.
"Powinniśmy się stawać lepszymi, ale naszym celem nie może być doskonałość. Bo jeśli coś jest doskonałe, to znaczy, że nie może być lepsze. Perfekcja to rozpacz." Przychylam się do sugestii Jacka, aby takie uwagi kierować prywatnie, zapoznać się z okolicznościami, zamiast robić publiczną nawalankę
Cześć Tomku! A czy nie jest przyjemnością naśladowanie kolei tak, jak na to pozwalają warunki miejscowe? Czy zwrócenie uwagi na to, że są nieprawidłowości to pranie brudów i publiczna nawalanka? Nikt nawet nie zapytał o co mi chodzi tylko wszyscy się złoszczą. Już piałem. Ja uwielbiam te filmy i w wyobraźni we wszystkim uczestniczę. Myślę, że mam w tej dziedzinie mocnego fiołka ale RADOSNEGO nie złośliwego czy poirytowanego. Dla gawiedzi odpowiednie machnięcie ręką też może być ciekawe.
@jacekz Ja też Ciebie bardzo szanuję i bardzo dziękuję za filmy. Nie żywię już urazy :gwizd: