• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Iława - XIV Ogólnopolska wystawa makiet kolejowych 8-9 lipca 2023

sun71

Aktywny użytkownik
MSMK
Reakcje
763 10 1
Z tym realizmem to róznie bywa. Kiedyś zepsuła mi się lokomotywa, na torze stacyjnym (zasadniczym), dyżurny, bardzo nerwowo zaczął nalegać, że mam szybko zestawiać wagony, bo ma rozpisany ruch na tory i musi mieć ten tor wolny i nie ma czasu na wymianę lokomotywy, a ponadto, jeśli inne pociągi miną mój skład na tej stacji, to wszystkim dyżurnym na makiecie rozjadą się tabelki, bo pociągi będą przyjeżdżać w innej kolejności. Nie wydaje mi się, żeby taka sytuacja była aż tak niebywała, aby nie mogła być po prostu pewnym urozmaiceniem zabawy i nawet zwiększeniem jej realizmu.

SD

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
1.558 3 0
Jeśli bawimy się w prawdziwą kolej, to defekt lokomotywy, opóźnienia czy zmiana kolejności przyjazdu pociągów to rzecz która się ma prawo przydarzyć i na pewno jest to urozmaicenie, a często wyzwanie i łamigłówka dla obsługi stacji. Byłem na imprezie FREMO, gdzie na jednej z odnóg szlaku, do wykolejonego wagonu podsyłano z najbliższej dużej stacji dźwig, żeby go postawił na tory. Rozkład jazdy oczywiście się posypał, ale realizm zabawy tylko zyskał. Natomiast na imprezach z publicznością oczekującą przede wszystkim ruchu pociągów trzeba sobie jakoś radzić, żeby nie rozłożyć kompletnie imprezy, ale zgadzam się z uwagami Michała @bstok70, że generalnie powinniśmy przestrzegać przynajmniej podstawowych zasad prowadzenia ruchu, co jest elementem propagowania realistycznego modelarstwa kolejowego.