• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Impreza HOBBY 2024 - Poznań - 26-27.10.2024

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.106 40 1
DSC06768-min.JPG DSC06770-min.JPG DSC06771-min.JPG DSC06772-min.JPG DSC06773-min.JPG DSC06774-min.JPG DSC06776-min.JPG
Kotebi
DSC06777-min.JPG
Normalnie miodzio...
DSC06778-min.JPG DSC06779-min.JPG
I to koniec części kolejowej.

Osobno dodam, że na stoisku @Elvis zobaczyłem takie coś:
DSC06775-min.JPG
Z komentarzem Leszka: "tak, mam i sprzedaję".

Ogólnie nie żałuję, że byłem. Porozmawiałem z kim chciałem, poznałem, kogo chciałem. Trochę dowiedziałem się "tajnych rzeczy".
Obiektywnie warunki do "zwiedzania" dobre, bo luz w hali. Tylko na dobre imprezie to nie wychodzi...:(

Ostatnio edytowane:

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
4.798 32 0
Echh, łódzkie dziadygi - cale szczęście w formie ;)
I co - mam znowu pokazać zdjęcie Michała ja zaczynał na wspólnej, wielkiej makiecie na pół sali w 2010roku
Noooo, "łódzkie dziadygi" jeszcze żyją, oby jak najdłużej ... :)
Zdjęcia uczestników z imprezy z 2010 roku - tu trzeba się nieźle "nagimnastykować" aby rozpoznać kto to ... ;) Tacy młodzi ...

spur 1

Znany użytkownik
Reakcje
1.600 2 0
A skala "jedynka "bawiła się świetnie i na pewno pojedzie na kolejne targi, było dożo sympatycznych ludzi, dzieciaki zachwycone szczególnie jak dymiło i gwizdało.Miło było się spotkać z ekipami z rożnych klubów, pogadać i przy okazji coś spożyć, np płyn do mycia torów ;)
Jak ktoś nie widział to kilka fotek, no i moje osiągnięcie na koniec mojej kariery modelarskiej.

Załączniki

Tomasz Sauer

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
2.221 100 4
A skala "jedynka "bawiła się świetnie i na pewno pojedzie na kolejne targi, było dożo sympatycznych ludzi, dzieciaki zachwycone szczególnie jak dymiło i gwizdało.Miło było się spotkać z ekipami z rożnych klubów, pogadać i przy okazji coś spożyć, np płyn do mycia torów ;)
Jak ktoś nie widział to kilka fotek, no i moje osiągnięcie na koniec mojej kariery modelarskiej.
Jaki koniec kariery? Na 100% jeszcze wszystkich zaskoczysz i oczarujesz, a kolejna okazja to Łódź Fabryczna.

JakubR

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.200 1 0
Byłem, zobaczyłem i drugie miejsce zdobyłem!

Do rzeczy... Pierwsza moja wizyta w Poznaniu, niezawodowo oczywiście. Od początku nie byłem nastawiony na stronę kolejową, która i tak zrobiła na mnie ogromne wrażenie; nie ilością, a jakością oraz jednolitym/stonowanym wyglądem stoisk. Jedynie Pan handlujący zabawkami z "enerderefenu" lekko mnie skonsternował...

Jesteśmy na forum modelarskim, a NIKT nie wspomniał o strefie RC! Duże koparki, ciężarówki, ciągniki siodłowe podczas całego spektaklu podczas wykonywania prac ziemnych przyciągały uwagę wielu osób. Tory wyścigowe to już nie mój klimat, ale miło było popatrzeć na innych "zakręconych świrów"-pozytywnie oczywiście. Spacerujący obywatel z gigantycznym czołgiem po wszystkich halach zrobił mi dzień, wychodzi na to, że nie tylko z psami chodzi się na spacery-każdy ma swojego "azora". O strefie rękodzielnictwa nie napiszę nic, bo to nie miejsce na te tematy (było co zobaczyć i kupić).

Zdjęć nie robiłem, ze względu na wyścig z czasem, w niecałe 3 godziny nie było opcji zobaczyć wszystkiego, a zwłaszcza gdy na pewnych stoiskach zamieniało się kilka lub kilkadziesiąt zdań z wystawcami...

Urzekła mnie makieta Wysoka Gorzowska wykonana przez Tomka Florczaka, która zasłużenie wygrała tytuł Polskiego Modelu Roku. Dopracowana w każdym stopniu, można było ciągle stać i podziwiać ten majstersztyk wykonania. Troszkę zdziwiłem się, że Polski Model Roku (lokomotywa i makieta) oprócz dyplomu i medalu, nie zostało uzupełnione prawdziwą nagrodą ( jedyne co mi przychodzi do głowy na szybko to np. roczna prenumerata ŚK lub pusty dekoder ZIMO). To są TYLKO dwie nagrody...w sumie trzy, bo model SM42-3004 wykonały dwie osoby.

Dwie fotki odemnie i tyle. I tak zbytnio się naprodukowałem...
20241027_125053.jpg

Doczepa Mbxd2, zapowiada się ciekawy 2025...
20241027_125447_copy_4080x3060.jpg

Modele konkursowe już chyba ktoś tu wrzucał, ale dam dla pewności. Kartki z błędami odnośnie kategorii, więc nie zwracajcie na nie uwagi.
20241027_123354_copy_4080x3060.jpg

Chyba zasłużenie zdobyty tytuł modelu roku.
20241027_123357_copy_4080x3060.jpg

Cudna SM30
20241027_123402_copy_4080x3060.jpg

Moja S200-jednym punktem przegrałem z Krzyśkiem Śliwińskim, może za rok sie uda pobić mistrza...
20241027_123404_copy_4080x3060.jpg

Co do kwalifikacji parowozu Pani Erwiny do A1 bym się kłócił, jak to stwierdził kolega Mariusz-"gotowe podwozie Fleisha..."

Problem z nazwiskiem to już tradycja, ale i tak cieszy.
20241028_193539_copy_3060x4080.jpg

Ostatnio edytowane:

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.106 40 1
A chyba najbardziej mi żal @Flotoma bo nikt się jego super segmentami nie fascynuje, tylko narzekają kogo nie było
Ja byłem, robiłem foty z wręczenia tytułu Mistrza Polski dla @Flotoma za Wysoką Gorzowską, robiłem foty samej makiety i Tomka przy jego pięknej makiecie też. Bardzo miło porozmawiałem z nim doceniając i wychwalając jego pracę pod niebiosa. Może choć to go trochę pocieszy...;)
DSC06779-min.JPG

Ostatnio edytowane:

maciekk

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
1.567 10 0
Co roku w tym wątku taka sama dyskusja która nic nie wnosi i nic nie zmienia….
Byłem z sentymentu i obiektywnie patrząc było biednie, największym plusem było spotkanie znajomych twarzy, niektórych nie widzianych od wielu lat.
Poniżej kilka moich fotek, na więcej nie było czasu:

Bardzo ładna i minimalistyczna makieta kolejki wąskotorowej przykuła moją uwagę i to kolejny dowód na to, mniej znaczy więcej. :)
IMG_2042.jpeg

Makieta Tomka, rewelacja (y)
IMG_2041.jpeg

Dwie fotki mojego stoiska, dziękuję za liczne przybycie i rozmowy. ;)
IMG_2038.jpeg
IMG_2040.jpeg

Na koniec taborowe nowości od dwóch producentów.
IMG_2039.jpeg
IMG_2043.jpeg

dgajus

Moderator Grupy SKMK
SKMK
Reakcje
3.829 42 1
(...) Troszkę zdziwiłem się, że Polski Model Roku (lokomotywa i makieta) oprócz dyplomu i medalu, nie zostało uzupełnione prawdziwą nagrodą ( jedyne co mi przychodzi do głowy na szybko to np. roczna prenumerata ŚK lub pusty dekoder ZIMO)
Może takie "rzeczowe niedowartościowanie zwycięzcy" należałoby oficjalnie zgłosić do organizatora Mistrzostw czyli Polskiego Związku Modelarzy Kolejowych? Smutne jest to zjawisko, że modelarz miesiącami, a nawet latami pracuje nad swoim konkursowym modelem, dopieszcza, wyciska ostatnie poty, zasięga wiedzy, czasami ponosi olbrzymie koszty budowy, a potem dostaje wyłącznie kartkę A4 z zapisem - z tego co widzę co roku, z coraz częściej pojawiającymi się błędami (ja również mam dyplom z błędem!) oraz pomalowaną blachę z wytłoczonym miejscem 1, 2 lub 3 i na tym ... koniec.
Przecież - tak jak napisał kolega @JakubR - roczna prenumerata Świata Kolei mogłaby być miłym dopełnieniem dla medalistów, a wydawnictwo chyba by nie zbiedniało od tych kilkunastu rocznie "rozdanych" egzemplarzy?

JakubR

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.200 1 0
Może takie "rzeczowe niedowartościowanie zwycięzcy" należałoby oficjalnie zgłosić do organizatora Mistrzostw czyli Polskiego Związku Modelarzy Kolejowych?
Ja jestem smarkacz i byłem pierwszy raz (nie wiedziałem czego się spodziewać, lecz tak nagłośniona impreza i pewnym stopniu "słynna" wykreowała w mej głowie inną wizje konkursu), nie wiedziałbym nawet do kogo zagadać i napomknąć swym pomysłem. Nie wypada mi krytykować całej imprezy i konkursu...
Ale jako młody powiem tak, nie wiedziałem że jest nawet jakiś PZMK (znam tylko kluby i stowarzyszenia). Dlaczego nigdzie się nie nagłaśnia związku?! Jak się zapisać? Może jest jakaś składka dla bardziej zainteresowamych? Nas modelarzy są setki, to chyba jakaś minimalna składka w formie ryczałtu kilkudziesięciu złoty rocznie to nie problem (przyjamniej dla mnie), aby z tego budżetu raz w roku ufundować konkretne nagrody w konkursie...

Nie wiem, nie znam się. Może za jakiś czas, gdy ogarnę sprawy zawodowe i prywatne, spróbuję tchnąć życie w te nasze hobby. Tylko z kim tu gadać...powinno moich rówieśników być wiele, a zaobserwowałem brak młodych w klubach, same "stare wygi" którzy chcą może i uczyć, ale kogo?! Jest modelarzy wielu, tak ciekawe projekty się tworzą w zaciszach domowych i NIKT się nie chwali... to jest żart że wśród wszystkich kategorii zebrało się około 50 osób, z czego kilku to czesi (nie umniejszam im, lecz ilościowo było to może 15%? Ciągle te same nazwiska i mało świeżości (zdziwienie Pana Pyssy na widok, że młody i pierwszy raz-jest na to dowodem).
Ludzie! WSTYD! Chwalcie się i wystawiajcie swe perełki dla oczu innych!

Przepraszam za chaotyczny wpis i może zbyt ofensywny, ale coś tu jest nie halo...

Pozdrawiam i wracam do mojej "dziupli" tworzyć kolejny ciekawy model...

DJs

Znany użytkownik
Reakcje
1.089 0 0
SMK Katowice też było Targach Hobby.
Super impreza.
Dziękujemy tym co nas odwiedzili, pooglądali (fotki od lewej do prawej stanowiska nr 25), porozmawiali z nami.

1.jpg 2.jpg 3.jpg

Fajnie było kolejny raz spotkać się "przy tym stoliku" (autor tego powiedzenia to Piotr D.), przy którym coraz mniej osób.
Ci co byli "przy tym stoliku" wiedzą o co chodzi.

Kilka fotek z naszej makiety.

5.jpg 6.jpg 7.jpg 8.jpg 9.jpg

Zdobyliśmy kilka tytułów i medali w Mistrzostwach Polski Modeli Kolejowych: XXIV Mistrzostwa Polski Modeli Kolejowych

Zdobyliśmy Puchar Prezesa MTP za nasze stanowisko i całokształt.

Aby było co wspominać, wspólna fotka uczestników imprezy z SMK Katowice oraz zaprzyjaznionego z nami Roberta R. z Schlesienmodelle.

4.jpg

i takie tam spotkanie "dziewiątek"

11.jpg 12.jpg 13.jpg

SD

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
1.627 3 0
oraz pomalowaną blachę z wytłoczonym miejscem 1, 2 lub 3 i na tym ... koniec.
To dobrze, że chociaż "blacha" była... Bo w 2015 okazało się, że medale.... nie dojechały na niedzielę, miały dotrzeć dopiero w poniedziałek. Mając cały rok na zamówienie tych kilkunastu blaszek, PZMK nie zdążył.

Reakcje
3.891 359 18
Aby było co wspominać, wspólna fotka uczestników imprezy z SMK Katowice oraz zaprzyjaznionego z nami Roberta R. z Schlesienmodelle.

i takie tam spotkanie "dziewiątek"

Zobacz załącznik 1082136
Serdecznie wam dziękuję za poligon testowy dla nowej EP09 Schlesienmodelle. Jeździła bez problemu, nie zahaczyła, nic nie pogubiła. Elvis zaatestował jej, że bardzo dobrze jeździ :D

Więc teraz trzeba wyciągnąć wnioski z tego. Albo model dobrze zrobiony, albo KMK Katowice po prostu potrafi budować schludnie makiety modułowe. (y)

Albo jedno i drugie...? ;)

Reakcje
138 1 0
Dyskusje na temat tegorocznych targów Hobby już nieco ucichły, od samej imprezy mijają zresztą dwa tygodnie. Mimo to, ja dorzucam jeszcze od siebie trochę jpegów z tej wystawy. Trochę gonił mnie co prawda czas, niemniej sądzę, że technicznie zdjęcia są wystarczające. Te dwa tygodnie zwłoki są też zresztą spowodowane głównie przez brak czasu i problemy z serwerem we właściwym momencie, kiedy to nie dało się zamieszczać zdjęć.
_1012270 — kopia.jpg _1012323.jpg _1012329.jpg _1012330.jpg _1012345.jpg _1012350.jpg _1012350.jpg _1012360.jpg _1012373.jpg _1012374.jpg _1012295.jpg _1012256.jpg _1012267.jpg _1012253.jpg _1012276.jpg _1012287.jpg