• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Impreza HOBBY 2024 - Poznań - 26-27.10.2024

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.321 162 7
Takiej lipy jak w tym roku, to chyba jeszcze nigdy nie było. W sumie po 45 min można było wyjść z sali ze spokojem duszy i sumienia. Porażka.
Nie zgadzam się! Myślę, że Kolega mocno skrzywia obraz rzeczywistości, choć to Kolegi subiektywna ocena i ma Kolega prawo do takiej opinii. Ja jednak pozwolę sobie na drobny komentarz. Być może Kolega najnowsze modele EP09 już widział wcześniej na żywo, ale ja nie i dla mnie ten dzień był ważnym wydarzeniem.
W moich odczuciach impreza była wspaniała. Byłem tam 7h (od przed 11:00 do 18:00) i nawet dobrze nie zdążyłem oglądnąć wszystkich makiet! Spędziłem czas w bardzo wydajny sposób rozmawiając z kilkoma osobami rozpoznawalnymi w światku modelarskim. Najmilej wspominam długą rozmowę z Panem Robertem Reschka, z podziwem oglądając piękne "siódemki" i "epoki" w oświetlonej gablocie (zdjęcia załączę w innym wątku). Było to bardzo wartościowe i owocne spotkanie. Rozmawiałem również dłuższy czas z Panem Grzegorzem z PIKO Polska, oczywiście zachwycając się modelem EP09 od tej firmy (zdjęcia również załączę w innym wątku). No i oczywiście wisienką na torcie, była zapowiedź nowego modelu SM42, w skali TT od ROBO wraz z prezentacją wydruku 3D tej lokomotywy. Oprócz tego znane sklepy (można było w dobrych cenach zakupić modele) i znani modelarze oferujące swoje usługi/produkty. Z braku czasu nie byłem w stanie w ogóle zajść do części z zabawkami z synem, ale na szczęście żona to zrobiła i wszyscy byli zadowoleni.

m_zntk

Znany użytkownik
Reakcje
11.925 180 15
W odpowiednich wątkach ode mnie się pojawią, tylko proszę o cierpliwość, muszę przeglądnąć, wybrać i zredukować rozmiar ;).

Sorry, ale po zeszłorocznej imprezie, widziałem światełko w tunelu, że targi jako targi, się odrodzą. Nic bardziej mylnego, w tamtym roku było tak w miarę, ale w tym roku ...... sorry, strata czasu.
Też porozmawiałem z tym i tamtym, ale głównie ludzie przyjechali zobaczyć kolej na makiecie, moduły, jazdy pociągów. Nic takiego nie było, a to jest istotą takiej imprezy dla oglądających, a nie sklepy.

RMP

Aktywny użytkownik
Reakcje
974 43 0
ale głównie ludzie przyjechali zobaczyć kolej na makiecie, moduły, jazdy pociągów. Nic takiego nie było, a to jest istotą takiej imprezy dla oglądających, a nie sklepy.
Przecież jak sama nazwa wskazuje to są targi, a nie wystawa makiet. Wystaw makiet w ciągu roku jest bardzo dużo i jest okazja po temu żeby zobaczyć makiety i jeżdżące pociągi. Nie mylmy pojęć.

trainbrains

Użytkownik
Producent
Reakcje
165 0 0
Sorry, ale po zeszłorocznej imprezie, widziałem światełko w tunelu, że targi jako targi, się odrodzą. Nic bardziej mylnego, w tamtym roku było tak w miarę, ale w tym roku ...... sorry, strata czasu.
Też porozmawiałem z tym i tamtym, ale głównie ludzie przyjechali zobaczyć kolej na makiecie, moduły, jazdy pociągów. Nic takiego nie było, a to jest istotą takiej imprezy dla oglądających, a nie sklepy.
Dokładnie, to są "targi", a nie pokaz makiet. Masz opcje na żywo zetknąć ze sobą wielu modelarzy i producentów w jednym miejscu w jednym czasie. Makiety są traktowane typowo jako atrakcja, a nie sens. Mają jakieś być i nikt (MTP) tego nie dobiera.

Swoją drogą, z perspektywy wystawcy na jednej z poprzednich edycji - ciężko powiedzieć, że było się tam jakkolwiek partnersko traktowanym. Impreza ma charakter masowy, i to widać. Po tym jak kolejny raz po miesiącu wymiany maili, ostatecznie nasze stoisko miało stać wśród gier i klocków, definitywnie impreza wyleciała z kalendarza. Tym bardziej szacunek dla wszystkich, którzy podjęli wysiłek i ryzyko wystawienia się tam.

Ostatnio edytowane:

RMP

Aktywny użytkownik
Reakcje
974 43 0
Tak jak wcześniej napisałem to są targi czyli wg mnie powinno to być spotkanie biznesowe producentów z potencjalnymi klientami.
Nawet możliwości sprzedaży na miejscu nie powinno być.
I taka dygresja . Skoro targi organizowane są w IV kwartale roku czyli można rzec pod koniec roku tradycją powinno stać się, że producenci pokazują m.in. nowości na kolejny rok (i tak się już zresztą dzieje). Takie Piko np. też mogłoby zapowiedzieć, zaprezentować w miarę możliwości nowości i nie czekać z tym do końca grudnia unikając w ten sposób pomówień o plagiat (zresztą niesłusznych ale ...).

Kamilb

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.556 40 7
Byłem wczoraj - jednym słowem: bieda. No, przesadzone słowo - ale w mojej piaskownicy tak się określa, ja impreza typu targi upada. A ten upadek w tym roku widać aż nad to - mało wystawców, brak co by nie mówić kluczowych producentów (nawet PIKO które pod swoim szyldem odwiedza impezy o znacznie niższej randze, nie było ze swoim stoiskiem). Nie wnikam w nałożenie terminów, problemy organizacyjne - ale widać (a w zasadzie nie widać) części samochodowej, która była rok temu.

Co do opinii pozytywnych - oczywiście, jest okazja spotkania się z ludźmi (i w sumie tylko po to pojechałem), jest możliwość obejrzenia produktów, makiet, podziwiania prac. To wszystko prawda, ale widać ogromną różnicę na minus względem ubiegłego roku. Cieszmy się, ale trzeba spojrzeć realnie.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.363 91 0
Hmm… w jednym wątku czytam, że PIKO było oraz, że PIKO nie było. PIKO Schrödingera?

Akurat w ich przypadku (nadprodukcja charakterystyczna dla kapitalizmu) dotarcie do nowych klientów i pośredników wydaje się kluczowe.

Pytanie (wybaczcie off topic): co było poza kolejkami? Można na PW. Niestety rozłożyło mnie, więc próbuję ocenić sens wysiłku dowleczenia się na targi pomimo choroby. A typowo chodzę tam właśnie dla tych pozostałych aktywności.

Kamilb

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.556 40 7
Hmm… w jednym wątku czytam, że PIKO było oraz, że PIKO nie było. PIKO Schrödingera?
Pytanie (wybaczcie off topic): co było poza kolejkami? Można na PW
Piko było na stoisku Świata modeli, zatem tak naprawdę nie było PIKO, był przedstawiciel PIKO, jednak nie miał stoiska. A więc firma zrezygnowała ze swojego stoiska, a była obecna z zaprzyjaźnionym sklepem (moja obserwacja, nie znam rozliczeń między firmami!).
Poza kolejkami klocki LEGO, stoisko z winylami, rękodzieło (to druga hala)

MarcinŁ

Aktywny użytkownik
Reakcje
280 15 2
Ja rozumiem, że jesteśmy na forum modelarskim. Ale panowie, trochę obiektywizmu. Modelarstwo nie jest pępkiem zabawkowego świata. A targi nazywają się Hobby2024a nie Modelarstwo Kolejowe 2024. Obiekty naszych zainteresowań to niestety niewielki procent tego wydarzenia.
No i to nie jest pokaz makiet kolejowych na jakiejś sali gimnastycznej tylko targi. Miejsce spotkań nie tylko klientów ale i producentów danego biznesu. A producentów mamy niewielu, także wygląda to jak wygląda.

Iguanabrat

Aktywny użytkownik
Reakcje
315 24 5
Wielu z was chyba było pierwszy raz. Albo nie pamiętacie (być może nie chcecie pamiętać) ale Salon Hobby zaliczał się do największych jak nie najwiekszej imprezy tego typu w Polsce.
I nie mówię tylko o modelarstwie ale o wszystkim związanym z Hobby. Parę lat temu odbywały się targi na kilku halach, modelarstwo zajmowało jedną a nawet były stoiska na drugiej bo brakowało miejsca przy czym było na dodatek ciasno. (Wystarczy poszukać na you tube) Nie raz było wałkowane na forum ,że Targi poprostu upadają i ubieranie tego w ładne kwiatki nie ma sensu bo z każdym rokiem jest tylko gorzej.

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
5.362 34 0
Udało się "urwać" od obowiązków i wreszcie pojechałem do Poznania. Nie będę opisywał ani komentował samego wydarzenia - zamieszczę kilka marnych fotek które udało mi się wykonać.
Na początek model "dziewiątki" Schlesienmodelle ...

Załączniki