• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa H0

SP45-166

Aktywny użytkownik
Reakcje
942 41 3
Magazyn wyszedł super. Super wyszedł też fartuch dla ciężarówek, tyle że... średnio pasuje do takiego magazynu. Swego czasu parę lat temu nawoziłem się ciężarówką solówką (skrzynią lub izotermą) do różnych magazynów. Od takich jak tu i mniejszych aż po sporych rozmiarów kobyły z kilkoma stanowiskami tego typu. Fartuchy, kołnierze i doki z rampami spotykałem tylko w dużych magazynach zajmujących powierzchnie boisk piłkarskich. W takich jak ten była zwykle rampa na którą opuszczało się windę i tyle. Zjeżdżało się paleciakiem, albo w ciut większych przyjeżdżał magazynier wózkiem. W średnich często... nie było rampy, bo na plac pod wydłużonym dachem wyjeżdżał wózek widłowy który to odbierał bezpośrednio z progu "paki" na który to próg kierowca wystawiał swoim paleciakiem towar.
Przepraszam za ten wtręt do tak pięknie wykonanej pracy, ale któryś już raz wracam do tego wątku i z podziwem patrzę na kunszt wykonania i zgrzyta mi ten widok na samą myśl że gdyby wyładować tam zestaw ciągnik siodłowy z naczepą, to prawie cały magazyn zostałby zapełniony na jeden rozładunek. No logiczne wytłumaczenie jakie się nasuwa to kompromis modelarski z braku miejsca (na np większy magazyn). Jeżeli jednak nie ten cel Tobie przyświecał, to niestety, ale ten kołnierz (jakkkolwiek pięknie wykonany jak i cały magazyn- szczery szacunek za wykonanie i patynę) to w zasadzie do demontażu się nadaje jak dla mnie ;)
PS Bardzo fajny motyw z drabinką na dach, często pomijany niestety

Ostatnio edytowane:
OP
OP
tkarkady

tkarkady

Znany użytkownik
Reakcje
797 0 0
@SP45-166 - fajnie że Ci się podoba i dzięki za pochwały. Tak właściwie to ten rękaw nie był w planie, była w planie zwykła boczna brama jak pozostałe i kawałek rampy do załadunku samochodowego. W międzyczasie (budowy) oglądałem sobie różne magazyny w necie i spodobało mi się to zdjęcie.

Doki_przeladunkowe_PROMAG_36.JPG.jpg
Nie wiem jak ten magazyn wygląda z innych stron, przypuszczam że nie jest kolejowy i rękawów jest więcej.
Pomyślałem sobie że spróbuję zrobić taki rękaw, i efekt na tyle mi się spodobał że stwierdziłem....nie.... to się nie może zmarnować, muszę to wykorzystać i zastosować na zasadzie "raz kozie śmierć", zawsze można udawać że jest tam mała chłodnia na ryby i kurczaki. Wiem, ten rękaw to jest klasyczny kwiatek do kożucha, takich magazynów kolejowych.... nie ma (chyba, bo pewności nie mam).

Astro

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
10.242 301 15
Bardzo fajny magazyn. Faktycznie fartuch raczej pasuje do nowych magazynów z blachy warstwowej niż do murowanych reliktów, ale przecież nie ma rzeczy niemożliwych.
Wiata zasieki węglowe - wszystko super wygląda

OP
OP
tkarkady

tkarkady

Znany użytkownik
Reakcje
797 0 0
Długo nie miałem pomysłu na zagospodarowanie dolnego rogu (kąta) makiety. Żeby nie "sadzić" tam tylko trawy i krzaków urządziłem mały parking z pewnym dodatkiem. Nie mocowałem tego jeszcze na stałe bo jakoś nadal nie jestem do tego pomysłu przekonany, hmm....:niepewny:

IMG_0004.jpg IMG_0005.jpg IMG_0006.jpg

Zacząłem budować budynek biurowy w którym "ma się mieścić" dyrekcja bazy kontenerowej (wejście boczne) oraz,
oddział gospodarowania nieruchomościami i komenda regionalna SOK (wejście główne).
Ktoś musi mieć "oko" na bocznice i ładunki ;)

IMG_0007.jpg IMG_0008.jpg

OP
OP
tkarkady

tkarkady

Znany użytkownik
Reakcje
797 0 0
Papy brakuje na daszku nad wejściem.
Chciałem te "płyty" zostawić gołe ale masz rację, trzeba je przykryć papą. Dzięki za odzew i ukłon.
Brakuje też uchwytów pod poziomymi rynnami i chyba anteny, przecież SOK musi mieć jakąś łączność ?
Niczego w tym temacie nie mogę znaleźć :(

Trochę poćwiczysz to też będziesz umiał, no.... może deczko więcej niż trochę :)

Akcesoria do makiety

Znany użytkownik
Reakcje
1.132 4 1
Przydałoby się pobrudzić trochę wloty kominów oraz pytanie czy przy tej drabinie po prawej stronie nie powinna być u góry jakaś dodatkowa drabinka już na samym "murku"? Dosyć ryzykownie wygląda wchodzenie na dach gdzie tam "brakuje" czegoś w rodzaju uchwytu.
A praca Twoja jak zwykle - na wysokim poziomie :)

edit: albo przedłużenie jak tutaj:

BORUCH

Aktywny użytkownik
Reakcje
191 0 0
Długo nie miałem pomysłu na zagospodarowanie dolnego rogu (kąta) makiety. Żeby nie "sadzić" tam tylko trawy i krzaków urządziłem mały parking z pewnym dodatkiem.
Jeżeli ceny są w złotych to ja zamawiam cztery zapiekanki i dwa hamburgery z dostawą pewnym holenderskim kurierem w ubranku w barwie pomarańczowej;)

OP
OP
tkarkady

tkarkady

Znany użytkownik
Reakcje
797 0 0
Maszt to Viessmann 4117 ale z przerobioną przeze mnie podstawą.
Płytkę zrobiłem sam, podobnie będzie z barierkami i lampami, ledy oczywiście fabryczne.