• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa H0

OP
OP
tkarkady

tkarkady

Znany użytkownik
Reakcje
806 0 0
@BORUCH - u mnie to zależy od oświetlenia , nie mam w "makietowym" dziennego światła , zdjęcie poniżej jest kolorystycznie bliższe prawdy.
1. Szuter eNkowy Polaka
2. To jakiś stary szuter Auchagena , bardzo pociemniał po wikolu
3. Posypka Falera , była dodatkiem do któregoś zestawu do sklejania , w sam raz się nadała
4. Zwykły przesiany i umyty piasek , pociemniał po wikolu
5. Przesiane kruszywo z pobliskiej budowy, też pociemniało po wikolu i pokazały się jakieś białe drobinki
IMG_0016.JPG

@Paweł R - dzięki , fajnie że Ci się podoba .
Nie, tam nie ma kurkumy ani niczego jadalnego.

@stolnik - w poprzednim poście wstawiłem zdjęcie składu kruszyw który mi się spodobał. Widzę że tam niektóre materiały tworzą bryły o niemal pionowych ścianach i niekoniecznie się osypują . Ślady po łyżce ładowarki też tam są wyraźne . Myślę że decyduje o tym stopień zawilgocenia.

Bardzo dziękuję wszystkim za pozytywne reakcje na moje dotychczasowe relacje , cdn...

Qmaty

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
5.836 235 3
Pierwsze od prawej idealnie nadaje się na materiał z kruszarki, zmielona cegła, beton, itp.

OP
OP
tkarkady

tkarkady

Znany użytkownik
Reakcje
806 0 0
Ten budynek mam zamiar postawić na terenie "bazy kontenerowej" . Docelowe miejsce na makiecie raczej uniemożliwi mi zrobienie zdjęć z bliska, dla tego zrobiłem je poza makietą. Budynek w sumie bardzo podobny do poprzedniego (to druga część oryginału) ale z kilkoma dodatkami :
zewnętrzna lampa , sygnalizator systemu alarmowego , bazowa antena CB. Żeby nie było zbyt nudno zmieniłem kolor elewacji, zmniejszyłem wywietrzniki i nie wklejałem krat.

200.jpg

203.jpg

201.jpg

204.jpg

202.jpg

205.JPG

206.JPG

207.JPG

208.JPG

209.jpg

OP
OP
tkarkady

tkarkady

Znany użytkownik
Reakcje
806 0 0
Witam Świątecznie.
Życzę Wszystkim smacznego jajeczka i dużo, dużo zdrówka :)
Pod wpływem toczącej się dyskusji w sąsiednim dziale o kartonowym modelu dla początkującego, zacząłem ćwiczyć sklejanie kartonowych sześcianów. Ciekawy jestem kiedy dociągnę do potrzebnych ok. 30 sztuk :niepewny: pierwsze dwa już mam.

91.JPG

92.JPG

93.JPG

94.JPG

95.JPG

96.JPG

OP
OP
tkarkady

tkarkady

Znany użytkownik
Reakcje
806 0 0
Zrobiłem i umieściłem na makiecie część znaków drogowych , niby tylko kilkanaście sztuk a dłubania całkiem sporo.

IMG_0107.JPG

IMG_0110.JPG

IMG_0113.JPG

IMG_0114.JPG

IMG_0117.JPG

IMG_0119.JPG

Na terminal paliw dojechał jeszcze jeden pracownik

IMG_0102.JPG

To takie moje bardzo proste połączenie listu przewozowego z kartą wagonu. Na tej podstawie prowadzę przewozy ładunków i po prostu bawię się w kolej. To już trzecia wersja którą testuję i w moich warunkach sprawdza się jak dotąd najlepiej.
Uzbierały mi się już 52 karty na ponad 20 różnych ładunków. Dorabiam kolejne w miarę jak przybywają nowe ładunki i wagony.
Druga strona karty jest taka sama przy czym odbiorcą jest przeładownia na drugiej stacji (jeszcze w budowie) ;)

IMG_0131.JPG

OP
OP
tkarkady

tkarkady

Znany użytkownik
Reakcje
806 0 0
Budowa ładowni „baza kontenerowa” zbliża się do końca. Kontenerów chyba wystarczy, w końcu to mała firma transportowa.
Pojawił się Kalmar i stacja transformatorowa, pozostał do wykończenia teren wokół niej, jeszcze kilku pracowników też by się przydało.

001.JPG

002.JPG

003.JPG

004.JPG

005.JPG

006.JPG

007.JPG

008.JPG

009.JPG

010.JPG

011.JPG

Reakcje
1.148 4 1
1:16 :
https://www.nakolei.pl/wypadek-na-przejezdzie-w-lomzy-tir-wjechal-pod-pociag-towarowy-wideo/
W Łomży doszło do niebezpiecznej kolizji na przejeździe kolejowym. Kierowca tira wjechał wprost pod nadjeżdżający pociąg towarowy.
Do kolizji doszło 4 sierpnia 2020 roku, na przejeździe kolejowo-drogowym przy ulicy Poznańskiej w Łomży. Kierowca tira wjechał wprost pod ledwo sunący skład towarowy. Jak zwrócili uwagę świadkowie zdarzenia – pociąg przejeżdżający przez ten przejazd jest rzadkością.

Jak podaje Czytelnik portalu 4lomza.pl, który był świadkiem całego zdarzenia – maszynista przed wjazdem na przejazd zastosował sygnał Rp1 „Baczność”. Najwidoczniej kierowca nie usłyszał tych sygnałów, albo je zlekceważył, tak samo jak znak pionowy „STOP” znajdujący się przed wjazdem na przejazd.
;)

OP
OP
tkarkady

tkarkady

Znany użytkownik
Reakcje
806 0 0
@mudol ,
Licho nie śpi , jak widać wszystko może się zdarzyć nawet w mało ruchliwym miejscu.
Na placu jest dyspozytor (ten w pomarańczowym obok lokomotywy) odpowiedzialny za bezpieczeństwo wjazdu i wyjazdu.
Fakt , w momencie nagrywania filmu był jeszcze w pudełku. ale teraz już panuje nad sytuacją. ;) :)

OP
OP
tkarkady

tkarkady

Znany użytkownik
Reakcje
806 0 0
Ostatnio przybyło kilka drobiazgów. Przy rozjazdach w torach głównych stacji dorobiłem atrapy napędów. W zamyśle miałem JEA-29, może trochę podobne mi wyszły, no i niestety muszą być dość blisko podkładów. W końcu zabrałem się za słupki ukresowe, znaczy się wskaźniki W17.
Z uwagi na to że muszą być dla mnie "widzialne" z odległości 2,5m na siedząco, trochę je przeskalowałem. Zrobiłem też pierwsze drzewko z kilku zaplanowanych, mam nadzieję że każde następne będzie nieco lepsze. Miejsce tymczasowe, do zdjęcia.

2.JPG 3.JPG 4.JPG 5.JPG 8.JPG 10.JPG 12.JPG 01.jpg 03.jpg 04.jpg

Tomek K

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
371 5 1
Tylko, że te napędy są w złym miejscu. Napędy wszystkich typów montuje się przy zamknięciu nastawczym które jest zawsze przy początku iglic. Nie należy utożsamiać pręta nastawczego modelu rozjazdu z faktycznym umiejscowieniem zamknięcia i napędu w realu. Dodatkowo jeszcze w tym modelu pręt nastawczy jest umieszczony na podrozjazdnicy, a w realu jest zawsze między. W realu napęd ma łoże które mocuje go do rozjazdu, a tu go brak. Niestety do przeróbki.

OP
OP
tkarkady

tkarkady

Znany użytkownik
Reakcje
806 0 0
Halę lokomotywowni miałem już od jakiegoś czasu ale dopiero wczoraj ostatecznie ukończyłem ten fragment makiety.
Bocznica jest kolejnym punktem ładunkowym, jeszcze wczoraj przyjechały beczki z olejem i kable na szpulach a dzisiaj jakieś skrzynie ;).
Gotowy jest również następny odcinek drogi.

1.JPG 2.JPG 3.JPG 4.JPG 5.JPG 6.JPG 7.JPG 8.JPG 9.JPG 10.JPG 11.JPG

OP
OP
tkarkady

tkarkady

Znany użytkownik
Reakcje
806 0 0
Uzupełnieniem lokomotywywowni będzie stacja tankowania. Kontener stacji jest już gotowy, teren jeszcze w przygotowaniu, tym samym na makiecie powstanie kolejny punkt ładunkowy. Model z wycinanki GPM-u trochę przerobiłem i dodałem kilka elementów na podstawie zdjęcia z sieci.

IMG_0001.JPG IMG_0002.JPG IMG_0003.JPG IMG_0005.JPG IMG_0006.JPG IMG_0007.JPG

OP
OP
tkarkady

tkarkady

Znany użytkownik
Reakcje
806 0 0
Od dawna miałem w planie zrobienie miernika prędkości ze starego licznika rowerowego. Patent to stary i znany, w końcu się za to zabrałem.
Jeszcze nie mam na makiecie informacji zwrotnej więc póki co Gbbkolejką prędkości mierzyć nie mogę.
Test porównawczy dał mi następujący wynik :
Licznik na wagoniku - 89,4 km/h na prostej i 88,2 km/h na łukach.
Metodą klasyczną na stoper - 89,78 km/h, średnia trzech pomiarów z błędem czasu mojej reakcji, długość toru odczytałem w Scarmie.

001.JPG 002.JPG 003.JPG 004.JPG

Krótki filmik z działania miernika