• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa H0

Herbat

Użytkownik
Reakcje
10 0 0
Witam,
Trochę spóźniony, ale mam dwa pytania co do spirali:
1 jaki jest kąt nachylenia?
2 czy jeśli z samej góry zjedzą luźny wagon, to czy się nie wykoleja?

Z góry dziękuję za odpowiedź i życzę powodzenia w dalszej budowie.

OP
OP
tkarkady

tkarkady

Znany użytkownik
Reakcje
807 0 0
Zacząłem budować drogę na środkowym poziomie.
Podobnie jak na mojej poprzedniej makiecie mają tu jeździć samochody Fallera a może i coś z "carmotion" Viessmanna.
Kilka zdjęć z początku prac i schemat pierwszego etapu.

000.jpg 111.jpg 222.jpg

333.jpg 444.jpg droga.jpg

OP
OP
tkarkady

tkarkady

Znany użytkownik
Reakcje
807 0 0
Jeżeli to coś jest samoprzylepną drogą Fallera, to stanowczo odradzam bo fatalnie się starzeje. Po kilku latach ten "asfalt" zamienia się w kleistą, złuszczającą się breję, którą trzeba zeskrobać i podmienić na coś nowego.
To jest akurat Heki ale podejrzewam że wszystkie te folie które jeszcze oferuje Busch, Noch i Viessmann pochodzą od jednego producenta.
Pewności oczywiście nie mam. Coś tam o problemach które podobno pojawiają się po latach czytałem, przy czym wszystkie te informacje są dość stare i dotyczą foli narażonej na duże zmiany temperatury, zbyt mocno naciąganych albo wystawionych na słońce (UV) albo jeszcze coś tam innego,
Zaryzykuję, najwyżej kiedyś zmienię.

Jakim napięciem zasiliłeś ESU Switch Servo ?
Ja mam podłączone pod tor główny i mam pytanie czy mógł bym ten dekoder podłączyć pod prąd zmienny 16V
Pozdrawiam
DCC i 18V DC, nie mam na makiecie napięcia przemiennego.
W instrukcji masz wszystko ładnie opisane, są nawet przykłady połączeń pokazane pismem "obrazkowym"
Możesz zasilać 16V AC.

Reakcje
33 0 0
W instrukcji masz wszystko ładnie opisane, są nawet przykłady połączeń pokazane pismem "obrazkowym"
Niby jest ale nie do końca jest to jasno opisane,nie ma szczegółów jeżeli chodzi o zasilanie AC o zasilanie DC już jest więcej choćby natężenie 3W
Screenshot (4).png Screenshot (5).png
Dzięki wolałem się upewnić bo miałem cały czas zasilanie z toru głównego DC

Ostatnio edytowane: