• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa H0

Herbat

Użytkownik
Reakcje
20 0 0
Witam,
Trochę spóźniony, ale mam dwa pytania co do spirali:
1 jaki jest kąt nachylenia?
2 czy jeśli z samej góry zjedzą luźny wagon, to czy się nie wykoleja?

Z góry dziękuję za odpowiedź i życzę powodzenia w dalszej budowie.

OP
OP
tkarkady

tkarkady

Znany użytkownik
Reakcje
870 0 0
Zacząłem budować drogę na środkowym poziomie.
Podobnie jak na mojej poprzedniej makiecie mają tu jeździć samochody Fallera a może i coś z "carmotion" Viessmanna.
Kilka zdjęć z początku prac i schemat pierwszego etapu.

000.jpg 111.jpg 222.jpg

333.jpg 444.jpg droga.jpg

OP
OP
tkarkady

tkarkady

Znany użytkownik
Reakcje
870 0 0
Jeżeli to coś jest samoprzylepną drogą Fallera, to stanowczo odradzam bo fatalnie się starzeje. Po kilku latach ten "asfalt" zamienia się w kleistą, złuszczającą się breję, którą trzeba zeskrobać i podmienić na coś nowego.
To jest akurat Heki ale podejrzewam że wszystkie te folie które jeszcze oferuje Busch, Noch i Viessmann pochodzą od jednego producenta.
Pewności oczywiście nie mam. Coś tam o problemach które podobno pojawiają się po latach czytałem, przy czym wszystkie te informacje są dość stare i dotyczą foli narażonej na duże zmiany temperatury, zbyt mocno naciąganych albo wystawionych na słońce (UV) albo jeszcze coś tam innego,
Zaryzykuję, najwyżej kiedyś zmienię.

Jakim napięciem zasiliłeś ESU Switch Servo ?
Ja mam podłączone pod tor główny i mam pytanie czy mógł bym ten dekoder podłączyć pod prąd zmienny 16V
Pozdrawiam
DCC i 18V DC, nie mam na makiecie napięcia przemiennego.
W instrukcji masz wszystko ładnie opisane, są nawet przykłady połączeń pokazane pismem "obrazkowym"
Możesz zasilać 16V AC.

Dzulian

Aktywny użytkownik
Reakcje
211 0 0
W instrukcji masz wszystko ładnie opisane, są nawet przykłady połączeń pokazane pismem "obrazkowym"
Niby jest ale nie do końca jest to jasno opisane,nie ma szczegółów jeżeli chodzi o zasilanie AC o zasilanie DC już jest więcej choćby natężenie 3W
Screenshot (4).png Screenshot (5).png
Dzięki wolałem się upewnić bo miałem cały czas zasilanie z toru głównego DC

Ostatnio edytowane:

Bigi45

Aktywny użytkownik
Reakcje
204 5 0
Warto dodać, że w powyższej instrukcji producent podaje, że można używać napięcia AC jak i DC aczkolwiek zalecane jednak jest napięcie DC

Mario

Aktywny użytkownik
Donator forum
Reakcje
479 1 0
udało się też zgromadzić materiał na helix

Może przeoczyłem te informacje ale czy możesz powiedzieć skąd masz ten helix/materiał? Bo przeglądam internet i nic nie widzę w rozsądnej cenie a sam byłbym zainteresowany tym rozwiązaniem i też potrzebowałbym tego dużo.

Pierwsza pętla drogowa ukończona i przejezdna, na razie stan surowy bez żadnego wykończenia.
Trochę mnie ta "jezdnia" zmęczyła, chyba teraz zabiorę się za fasadę dworca na dolnej stacji.

Czy planujesz ruch pojazdów na tej drodze? To byłaby bomba!

Ostatnio edytowane:
OP
OP
tkarkady

tkarkady

Znany użytkownik
Reakcje
870 0 0
Wczoraj zakończyłem montaż i uruchomienie sygnalizacji świetlnej na „górnej” stacji.
Semafory własnej roboty z blaszek Ostbana, w wersji „na podstawie betonowej”

31.jpg 32.jpg 33.jpg
34.jpg 35.jpg 36.jpg
37.jpg 38.jpg 39.jpg

...czy możesz powiedzieć skąd masz ten helix/materiał?
Po uprzednim uzgodnieniu warunków i dostarczeniu rysunków, części ze sklejki wypaliła firma Pikart https://pikartmodels.com/. Gotowego helixa do kupienia od ręki nie oferują.

Czy planujesz ruch pojazdów na tej drodze?
Po tym fragmencie drogi który już jest, jeżdżą w systemie Faller Car System, w przyszłości chciałbym jeszcze wypróbować Viessmann Car Motion.
Pierwsze jazdy możesz zobaczyć tu