• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

1:35 G10 i inne wynalazki (1:35)

uboottd

Aktywny użytkownik
Reakcje
68 0 0
Taki drobiazg coś mi się jakoś rzucił na oczy: jak coś jest przykręcane do betonowej czy podobnej podstawy to jest tak, że widoczna u góry jest nakrętka na końcówce śruby/szpilki a nie łeb śruby wkręcanej w podstawe. Nie wiem tylko czy to zasada, zwyczaj czy przypadek...

hamulcowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.122 26 1
Taki drobiazg coś mi się jakoś rzucił na oczy: jak coś jest przykręcane do betonowej czy podobnej podstawy to jest tak, że widoczna u góry jest nakrętka na końcówce śruby/szpilki a nie łeb śruby wkręcanej w podstawe. Nie wiem tylko czy to zasada, zwyczaj czy przypadek...
W przypadki czegoś co jest przykręcane do podłoża tak jak ten dźwig, to zasada. Jak skręca sie konstrukcje stalowe pionowymi śrubami, to wtedy nakrętka jest od dołu. Jeśli np. z powodu drgań źle dokręcona nakrętka się poluzuje i spadnie, to nie wypadnie śruba, a znaleziona nakrętka będzie informacją, że któreś ze złączy puściło.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.852 525 30
Ale jak się przykręca do fundamentu to "śruba" jest zatopiona w betonie i nakrętka jest od góry.
Kolega @hamulcowy to właśnie napisał w odpowiedzi na pytanie kolegi @uboottd:
jak coś jest przykręcane do betonowej czy podobnej podstawy to jest tak, że widoczna u góry jest nakrętka na końcówce śruby/szpilki a nie łeb śruby wkręcanej w podstawe. Nie wiem tylko czy to zasada, zwyczaj czy przypadek...
W przypadki czegoś co jest przykręcane do podłoża tak jak ten dźwig, to zasada.[/QUOTE