Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Taki drobiazg coś mi się jakoś rzucił na oczy: jak coś jest przykręcane do betonowej czy podobnej podstawy to jest tak, że widoczna u góry jest nakrętka na końcówce śruby/szpilki a nie łeb śruby wkręcanej w podstawe. Nie wiem tylko czy to zasada, zwyczaj czy przypadek...
Taki drobiazg coś mi się jakoś rzucił na oczy: jak coś jest przykręcane do betonowej czy podobnej podstawy to jest tak, że widoczna u góry jest nakrętka na końcówce śruby/szpilki a nie łeb śruby wkręcanej w podstawe. Nie wiem tylko czy to zasada, zwyczaj czy przypadek...
W przypadki czegoś co jest przykręcane do podłoża tak jak ten dźwig, to zasada. Jak skręca sie konstrukcje stalowe pionowymi śrubami, to wtedy nakrętka jest od dołu. Jeśli np. z powodu drgań źle dokręcona nakrętka się poluzuje i spadnie, to nie wypadnie śruba, a znaleziona nakrętka będzie informacją, że któreś ze złączy puściło.
jak coś jest przykręcane do betonowej czy podobnej podstawy to jest tak, że widoczna u góry jest nakrętka na końcówce śruby/szpilki a nie łeb śruby wkręcanej w podstawe. Nie wiem tylko czy to zasada, zwyczaj czy przypadek...
@Tempest szyba na zdjeciu jakiś taki refleks złapala, fakt nie jest idealna ale na żywo nie widać tego efektu aż tak bardzo, odrobina brudu od zewnątrz i będzie ok.
zależy od skali, masz do wyboru gotowe posypki w sklepach modelarskich (ale cena bywa kosmiczna) lub sklep akwarystyczny maja spory wybór żwirku można coś dopasować
Makieta na dworcu kolejowym w Tarnowskich Górach miała właśnie te kamyki akwarystyczne użyte i słabo to wyglądało ale tam chodziło o zmniejszenie kosztów bo chyba kilkadziesiąt metrów a pewnie ponad 100 metrów torów tam było. Teraz trwa przebudowa po tym jak miasto odkupiło makietę od prywatnego właściciela ale mam informacje, że na żaden porządny tłuczeń pieniędzy nie będzie.
Do jakichś niewielkich dioram warto jednak zakupić coś bardziej przypominającego oryginał.
@Tempest Do 1:32 może by podszedł szuter od Woodland Scenics najgrubsza gradacja. Tylko tam nie wszystkie kamyczki mają 2 mm, producent podaje zakres jak poniżej: