• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Mój ZNTK EU07 ..... z myślą o ET41

OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
H0m
KKMK
Reakcje
5.306 33 0
No to czas wrócić do tematu i zamienić te paskudy na coś milszego dla oka.
20231013_232314.jpg
Powrót do tematu to trudna sprawa. Przypominanie sobie tego co uciąć i gdzie jest czasochłonne. Trzeba zrobić sobie lepszy opis jak notatki na kopycie :)
20231014_002420.jpg

Harry Potter

Znany użytkownik
H0m
Reakcje
3.479 85 12
OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
H0m
KKMK
Reakcje
5.306 33 0
...a cóż to za dawca?? Pomijam fakt, że teraz to byłby pewnie jakiś Flesio...:niepewny:
Pozdr,...
No jak to jaki dawca, stary sprawdzony ROCO model ;) Flesiu na samym początku już był rozpatrywany w tym temacie, ale szybko odpadł z uwagi na konieczność wycinania ramy na czołach, a tym samym likwidacja kinematyki krótkiego sprzęgu. Do tego ROCO dawcy tańsi i bardzie dostępni. przynajmniej ze 3 lata temu :)

@kokodin rynienek dalej nie będzie ;)

Reakcje
47 0 2
Kurcze to muszę w końcu złożyć chociaż jeden egzemplarz moich, bo moje mają i rynienki i ryfle. I masę detali do zaprojektowania.
Ale wiem już skąd brać koła: liliput L949300 . Więc może zrobię jamnika.

OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
H0m
KKMK
Reakcje
5.306 33 0
Kurcze to muszę w końcu złożyć chociaż jeden egzemplarz moich, bo moje mają i rynienki i ryfle. I masę detali do zaprojektowania.
Ale wiem już skąd brać koła: liliput L949300 . Więc może zrobię jamnika.
A co to ten liliput ??
Rób model bo jestem go ciekaw. Mój ET41 jest w wersji 3D gdzieś w pół drogi :/

Reakcje
47 0 2
Liliput o podanym numerze, to komplet 2 dwustronnie izolowanych zestawów kołowych do wąskotorowej tt-ki. (albo monstertrakowej n-ki) Średnica opony to 7,5mm, oś 1,5mm , stosunkowo małe flansze. No i co najważniejsze jest to jakiś stop szaro-srebrny a nie miedziany, jak moje poprzednie koła z używanych wagonów.
Kupiłem kilka zestawów w niemieckim sklepie wysyłkowym a... gadali do mnie po polsku. Wielki minus pomylili sie z wysyłką i za pierwszym razem przysłali 4 ośki 0H, ale potem "dostałem je gratis".

Z jamnikiem mam problem projektowy napędu. Chciał bym zrobić go z napędem na 4 wózki, ale również chciał bym aby się nie wykolejał. W moim napędzie musiał by być napędzany dwoma silnikami a co za tym idzie, jedna z połówek mogła by chcieć jechać szybciej i połączenie między polówkami musiało by być sztywne, ale do zakrętów musiało by być skrętne. Dodatkowo tunel przejściowy musiał by być z czegoś miękkiego.
Będę to mógł przetestować dopiero jak zrobię co najmniej 3 podwozia.

Dodam, że nadal drukuję karoserię lokomotywy jak wariat na enderze z dyszą 0.2mm, w płaskich częściach i sklejam , wiec początkowo był to abs, ale teraz chyba przejdę na polistyren. A wagony do kompletu będą z żywicy w 4k :].

OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
H0m
KKMK
Reakcje
5.306 33 0
Czemu chcesz robić napęd na oba człony i to w dodatku z jednego silnika. Strasznie sobie utrudniasz zadanie. Uważam że dobry napęd w jednym członie w zupełności wystarczy by pociągnąć lokomotywę i 20 wagonów. Zakładam że więcej i tak nie doczepisz... tak czy siak trzymam kciuki za powodzenie projektu. Ja się bardziej w temacie ET41 martwię sprzęgiem i zachowaniem całego zestawu na łukach zwłaszcza tych ostrych.

Reakcje
47 0 2
Ładnie, prace chirurgiczne. Szczerze mówiąc, spodziewałem się maszyn ciężkich. A tu prace ręczne.

Co do mojego napędu jamnika, to ma być tak:
  • 2 człony 2 silniki
  • ramy połączone na półsztywno - najprawdopodobniej mosiężną ósemką z otworami na trzpieniach wózków
  • silniki połączone elastycznym wałem, np gumowym, lub sprężynowym
  • 1 dekoder z dwoma mostkami H
  • myślałem o podziale odbierania prądu z kół, żeby na pętlach zawracających nie robić zwarć, nawet bez automatyki
Generalnie mój napęd nie jest silny, 10 wagonów 2 osiowych pociagnie, ale każdy następny juz go spowalnia. Więc ciągnięcie a tym bardzie pchanie bliźniaka, odpada. Człony muszą być zsynchronizowane na sztywno, I też boję się o te ostre łuki.

OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
H0m
KKMK
Reakcje
5.306 33 0
No pierwotnie rama była frezowanie z wiertarki, ale dziś testowałem piłkę i kopytko. Udało się ciszej i bez straty energii elektrycznej :)
Doszły jeszcze wózki I akumulatory i zgarniacze przednie.
20231016_001213.jpg
Teraz to tylko wymalować....

@kokodin a ty masz robiony ręcznie napęd od podstaw? Jeśli tak to podziwiam. Ja się już dawno wyleczyłem z takich rozwiązań :) jestem dzięki temu spokojniejszy.

OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
H0m
KKMK
Reakcje
5.306 33 0
@sun71 widzę że na dachu brak gniazda pod pantograf. Czy już wiesz co chcesz tam zamontować?
Napęd z jakiegoś seryjnego modelu, czy składak?

Moje EU07 powolutku powstają. Wczoraj w nocy były testy czy budy pasują :)
Na zdjęciu dawca napędu oraz 7 na przeszczepionym podwoziu. Wszystko zgodnie z planem. Budą pasuje do napędu.
20231017_001404.jpg
Zdjęcie poniżej ukazuje części składowe podwozia i nową płytkę PCB od @WM-MODEL ;) mam nadzieję że wszystko zadziała. Dziś wieczorem szybkie testy. I kolejne robótki.

Załączniki

sun71

Znany użytkownik
MSMK
Reakcje
792 10 1
No właśnie te pantografy to spory problem. Dawcy, czyli BR143 mają całkiem ładne pantografy, tylko, że połówkowe. Czyli reasumując - nie wiem co chcę zamontować. Do wersji TT zamówiłem jakieś średnio pasujące od Tilliga i czekam już blisko miesiąc, do wersji N nie mam pomysłu - @pado - co proponujesz?

OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
H0m
KKMK
Reakcje
5.306 33 0
No nie jest to łatwy temat, ale on troszkę determinuje to jak wygląda model. Swoje pantograf brałem od Piko i Flesia, info na początku wątku.... Na siłę oba wsadzisz, sle są różnice w gnieździe. Do 7 normalne patyki trzeba kupić i przymierzyć. Ja swoje połówki chcę dać do ET22.

Tymczasem dwa napędy już gotowe.
20231017_104923.jpg
Teraz czas na instalacje oświetlenia.
20231017_150506.jpg

Reakcje
440 294 188
No nie jest to łatwy temat, ale on troszkę determinuje to jak wygląda model. Swoje pantograf brałem od Piko i Flesia, info na początku wątku.... Na siłę oba wsadzisz, sle są różnice w gnieździe. Do 7 normalne patyki trzeba kupić i przymierzyć. Ja swoje połówki chcę dać do ET22.

Tymczasem dwa napędy już gotowe.
Zobacz załącznik 1007333
Teraz czas na instalacje oświetlenia.
Zobacz załącznik 1007334
ale szybko