• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Konwersja ET26 DRAGON 2 Nr 005 1/87 (w okleinie okolicznościowej PKP CARGO)

JakubR

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
975 1 0
Majstersztyk! Miło się patrzy na takie cacko, w realu jak miałem praktyki na szopie i przyjechał pierwszy Dragon opadła mi szczęka, dzięki Tobie opadła mi poraz kolejny.
Ile bym dał aby dojść do takiej zręczności i zaplecza...

Serwo sugeruje ruchome pantografy oczywiście?

OP
OP
R

Redukcyjny

Aktywny użytkownik
Reakcje
1.070 1 0
Majstersztyk! Miło się patrzy na takie cacko, w realu jak miałem praktyki na szopie i przyjechał pierwszy Dragon opadła mi szczęka, dzięki Tobie opadła mi poraz kolejny.
Ile bym dał aby dojść do takiej zręczności i zaplecza...

Serwo sugeruje ruchome pantografy oczywiście?
Bardzo dziękuję za miłe słowa i fajnie ze model się podoba . Te serwa to do otwierania drzwi są zamontowane na tylniej ściśnie kabiny . Pantografy też są podnoszone z funkcji .
Pozdrawiam

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.919 129 86
Odbieraki w wersji wysokonakładowej będą trudne do zrobienia w takiej jakości.:niepewny:
Pulpit też "wymiata". Trzymam kciuki (y)

Mam nadzieję, że wersja pierwsza (STK/Lotos) najpierw wyjdzie do której mam sentyment.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
R

Redukcyjny

Aktywny użytkownik
Reakcje
1.070 1 0
Ja nie wiem czy chcesz zrobić napęd do tego modelu bo widzę tu kruchość... Ze trzy, cztery postawienia na tor i się to i owo wyłamie.
Cześć dzięki za słowa uznania . Jeżeli chodzi o twoje wątpliwości to już spieszę z odpowiedzią. Model ma już napęd od ET22 i płytkę elektroniki tez od niej. Strasznie ciężko w przypadku takiej budowy zaplanować kolejność . Wiele rzeczy trzeba zrobić na gotowo potem rozkładać , składać ponownie żeby dopasować inne i tak wiele razy a przy okazji nie zniszczyć tego co już zrobione. Jeżeli chodzi o maskownice wielokrotnie ją zdejmowałem i nigdy nic mi nie odpadło. Niestety model nie jest dla każdego, wymaga specjalnego obchodzenia się z nim. Dlatego chciałbym aby model jak skończę trafił do osoby która uszanuję dwa lata mojej pracy a przez to dawał mu dużo radości i satysfakcji z posiadania go. Nie ma mowy chwytania za wózki palcami jak to ma miejsce w przypadku modeli seryjnych . Jest to cena jaka trzeba zapłacić za chałupnicze zdetalowanie modelu. Do postawienia na tory trzeba się przyłożyć . Robię to za pomocą wykałaczki popychając zestawy kołowe z boku. Niema z tym problemu.
pozdrawiam

OP
OP
R

Redukcyjny

Aktywny użytkownik
Reakcje
1.070 1 0
Witam wszystkich
Ponieważ budowa DRAGONA dobiegła końca zamieszczam ostatni post relacji z budowy modelu.
Chciałem z tego miejsca serdecznie podziękować za wszystkie podpowiedzi , oceny i komentarze.
Pozostało przygotować końcową galerie i filmy z prezentacji funkcji modelu.

Wycieraczki - starałem się odwzorować jak tylko się da względem oryginału. Zostały zrobione mocowania pióra , wężyki do spryskiwaczy , ramiona maja charakterystyczne wygięcia . Chciałem również aby w miarę dobrze przylegały do kształtu szyby, a nie odstawały w powietrzu.
1.jpg
2.jpg
3.jpg
4.jpg
5.jpg
6.jpg
7.jpg
8.jpg
9.jpg
10.jpg
11.jpg
12.jpg