Na sam koniec chciałbym jeszcze opowiedzieć o przedmiocie może mało związanym z modelarstwem ale na który również poświęciłem sporo czasu
Pudełko , dla jednych niepotrzebny gabaryt dla innych element podkreślający wyjątkowość i nie tuzinkowość modelu. Oczywiście mówię tu o modelach małoseryjnych , jednostkowych. Dla mnie wszystko musi być dopięte na ostatni guzik . Nie wyobrażam sobie zapakowania modelu w tak zwany karton po pizzy.
Nie znalazłem odpowiedniego pudełka więc zrobiłem sam . Najprościej będzie jak opowiem w podpunktach.
- Drewniane z podfryzowaniami na oznaczenia
- Polakierowane na jednolity kolor , czarny połysk
- Oznaczenia fototrawione . Projekt i trawienie według moich wytycznych wykonał mój dobry kolega Piotr Kozłowski ( WAMOS). Tło zostało pomalowane na kolor czarny połysk litery na biało .
- W pudełku pianka wypełniająca ciemny grafit.
-Sam model znajduje się na postumencie w kształcie litery H z przymocowanymi szynami Weinerta .Postument został również polakierowany na czarny połysk . Model jest przykręcany centralną śrubką motylkową w kolorze czarnym. Rozwiązanie jak w modelu ESU class 66. Moim zdaniem jedyne słuszne i niezawodne rozwiązanie zabezpieczenia modelu . Żaden element nie dotyka pianki .
- Dodatkowo w pudełku jest rysunek , szkic ołówkowy dokładnie tej lokomotywy i książeczka drukowana na kredowym papierze . Zawiera ona krótki opis lokomotywy ,zdjęcia ,parametry techniczne modelu i jakie posiada funkcje , wykaz F co pod którym się znajduje oraz wskazówki i rady jak obchodzić się z modelem .
-Jedyne części do montażu to zaślepka płaska czarna którą zakłada się po odkręceniu śrubki mocującej i kwadratowy czujnik montowany nad zaślepką .
pozdrawiam REDUKCYJNY
KONIEC