• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Konwersja ET26 DRAGON 2 Nr 005 1/87 (w okleinie okolicznościowej PKP CARGO)

OP
OP
R

Redukcyjny

Aktywny użytkownik
Reakcje
1.069 1 0
Na sam koniec chciałbym jeszcze opowiedzieć o przedmiocie może mało związanym z modelarstwem ale na który również poświęciłem sporo czasu
Pudełko , dla jednych niepotrzebny gabaryt dla innych element podkreślający wyjątkowość i nie tuzinkowość modelu. Oczywiście mówię tu o modelach małoseryjnych , jednostkowych. Dla mnie wszystko musi być dopięte na ostatni guzik . Nie wyobrażam sobie zapakowania modelu w tak zwany karton po pizzy.
Nie znalazłem odpowiedniego pudełka więc zrobiłem sam . Najprościej będzie jak opowiem w podpunktach.
- Drewniane z podfryzowaniami na oznaczenia
- Polakierowane na jednolity kolor , czarny połysk
- Oznaczenia fototrawione . Projekt i trawienie według moich wytycznych wykonał mój dobry kolega Piotr Kozłowski ( WAMOS). Tło zostało pomalowane na kolor czarny połysk litery na biało .
- W pudełku pianka wypełniająca ciemny grafit.
-Sam model znajduje się na postumencie w kształcie litery H z przymocowanymi szynami Weinerta .Postument został również polakierowany na czarny połysk . Model jest przykręcany centralną śrubką motylkową w kolorze czarnym. Rozwiązanie jak w modelu ESU class 66. Moim zdaniem jedyne słuszne i niezawodne rozwiązanie zabezpieczenia modelu . Żaden element nie dotyka pianki .
- Dodatkowo w pudełku jest rysunek , szkic ołówkowy dokładnie tej lokomotywy i książeczka drukowana na kredowym papierze . Zawiera ona krótki opis lokomotywy ,zdjęcia ,parametry techniczne modelu i jakie posiada funkcje , wykaz F co pod którym się znajduje oraz wskazówki i rady jak obchodzić się z modelem .
-Jedyne części do montażu to zaślepka płaska czarna którą zakłada się po odkręceniu śrubki mocującej i kwadratowy czujnik montowany nad zaślepką .

pozdrawiam REDUKCYJNY

KONIEC
52.jpg
53.jpg
54.jpg
55.jpg

daromaro

Znany użytkownik
Reakcje
1.873 129 86
Hmmm... ale drewno na skrzynkę mogło by być trochę fajniejsze. Liściaste (Klon, Buczyna, Dąb - kolejność według twardości). A tu miękkie iglaste...
Albo egzotyczne np. Heban Jest teraz taka dostępność.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
R

Redukcyjny

Aktywny użytkownik
Reakcje
1.069 1 0
Hmmm... ale drewno na skrzynkę mogło by być trochę fajniejsze. Liściaste (Klon, Buczyna, Dąb - kolejność według twardości). A tu miękkie iglaste...
Albo egzotyczne np. Heban Jest teraz taka dostępność.
Zgadza się miało by to sens gdybym malował lakierobejcą żeby zostawić strukturę słoi Natomiast ja chciałem bardziej nowocześnie jednolity czarny kolor . Mogłem to zrobić w sumie z mdf było by prościej ale sosna to jednak drewienko Pozdrawiam

daromaro

Znany użytkownik
Reakcje
1.873 129 86
Nawet jak malujesz to sensowniejsze jest twarde liściaste np. Bukowe. Sosna i wszelkie iglaste to raczej na palety i skrzynki do kwiatów się naddają. No ale fakt - kto tam pod czarne będzie zaglądał. Chyba, że upadnie i się połamie ;)

No i mógłbyś pomalować tylko zewnątrz. A wnętrze tylko lakierem bezbarwnym z widokiem na drewno ;)

Tych sęków bym się pozbył. A dlaczego - zobaczysz za kilka lat ;) jak zostaną.

OP
OP
R

Redukcyjny

Aktywny użytkownik
Reakcje
1.069 1 0
Nawet jak malujesz to sensowniejsze jest twarde liściaste np. Bukowe. Sosna i wszelkie iglaste to raczej na palety i skrzynki do kwiatów się naddają. No ale fakt - kto tam pod czarne będzie zaglądał. Chyba, że upadnie i się połamie ;)

No i mógłbyś pomalować tylko zewnątrz. A wnętrze tylko lakierem bezbarwnym z widokiem na drewno ;)

Tych sęków bym się pozbył. A dlaczego - zobaczysz za kilka lat ;) jak zostaną.
Sęków nie usuwałem w całości , wydłutowałem z wierzchu żeby wyrazie W nie puchły . Mam nadzieje że żywica za wiele lat nie wypłynie . Wszystkie ubytki zresztą całe pudełko zaszpachlowałem HOLZMASSE K2 . To jest dwuskładnikowa szpachla na bazie żywic poliestrowych. Specjalnie przeznaczona do uzupełniania ubytków , spękań , sęków . Stosuje się ją pod farbę .
A ten pomysł z pomalowaniem wnętrza fajny tylko już za późno .;).
Dzięki za rady i pozdrawiam.:)

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 21