• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Mój ZNTK REDUKCYJNY BUDOWA MODELI

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
H0m
SKMK
Reakcje
2.464 166 86
Odbieraki w wersji wysokonakładowej będą trudne do zrobienia w takiej jakości.:niepewny:
Pulpit też "wymiata". Trzymam kciuki (y)

Mam nadzieję, że wersja pierwsza (STK/Lotos) najpierw wyjdzie do której mam sentyment.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
R

Redukcyjny

Znany użytkownik
Reakcje
1.668 1 0
Ja nie wiem czy chcesz zrobić napęd do tego modelu bo widzę tu kruchość... Ze trzy, cztery postawienia na tor i się to i owo wyłamie.
Cześć dzięki za słowa uznania . Jeżeli chodzi o twoje wątpliwości to już spieszę z odpowiedzią. Model ma już napęd od ET22 i płytkę elektroniki tez od niej. Strasznie ciężko w przypadku takiej budowy zaplanować kolejność . Wiele rzeczy trzeba zrobić na gotowo potem rozkładać , składać ponownie żeby dopasować inne i tak wiele razy a przy okazji nie zniszczyć tego co już zrobione. Jeżeli chodzi o maskownice wielokrotnie ją zdejmowałem i nigdy nic mi nie odpadło. Niestety model nie jest dla każdego, wymaga specjalnego obchodzenia się z nim. Dlatego chciałbym aby model jak skończę trafił do osoby która uszanuję dwa lata mojej pracy a przez to dawał mu dużo radości i satysfakcji z posiadania go. Nie ma mowy chwytania za wózki palcami jak to ma miejsce w przypadku modeli seryjnych . Jest to cena jaka trzeba zapłacić za chałupnicze zdetalowanie modelu. Do postawienia na tory trzeba się przyłożyć . Robię to za pomocą wykałaczki popychając zestawy kołowe z boku. Niema z tym problemu.
pozdrawiam

OP
OP
R

Redukcyjny

Znany użytkownik
Reakcje
1.668 1 0
Witam serdecznie

Dwa lata temu razem z kolegą Piotrem Kozłowskim (WAMOS) postanowiliśmy połączyć siły i zbudować trudny , rzadko spotykany model a mianowicie dźwig EDK 80 razem z wagonem ochronnym 401z .Model nie doczekał się swojej galerii więc w ramach przypomnienia takową prezentuje.

Jest to jeden z 4 modeli które powstaną w ramach tego projektu. (jeszcze 1 PKP CARGO nr506 Olechów Łudź i dwa ENERGETYKA 607 Zakład Zachodni , 889 Zakład Świętokrzyski z charakterystyczną lampą roboczą w kratownicy. Dźwigi różnią się miedzy sobą wieloma elementami konstrukcyjnymi.

Model z założenia porusza się za pomocą sterowania DCC natomiast praca dźwigu RC . Moim zadaniem było zbudowanie jak najwierniejszych modeli , natomiast do Piotra należała cała elektronika ,toczenie , frezowanie jednym słowem ożywienie modelu. . Wspomnę że było to nie lada wyzwanie . Jedno ze zdjęć pokazuje skale wielkości jednego z problemu jaki trzeba było pokonać . Na zdjęciu widać pada , odbiornik i górę podwozia. Do budy o wymiarach 4x 3,5 x2.5cm wysokości trzeba było zmieścić odbiornik , 3 silniczki . 3 przekładnie ,dekoder sterujący wszystkim , głośniczek , bębenki , kondensator . Ramie dźwigu powstało tak jak w oryginale z
profili o przekroju okrągłym. Budowa opierała się na podstawie dokumentacji zdjęciowej oraz niektórych elementów z zestawu od Ostbahn Grzegorz Siódym. Oryginalny wagon piko 401z został całkowicie przerobiony natomiast dźwig prawie w całości zbudowany jest z plastiku .Model przedstawia prawdziwy dźwig z przydziałem ZNTK Oleśnica oraz wagon z przydziałem Ostrów WLKP, które można zobaczyć na filmie https://www.youtube.com/watch?v=aQl6NTiIOiY

Model wyposażony jest:

• -dekoder jazdy oraz dźwięku ESU 58412 z gniazdem dekodera
  • -oświetlenie kabiny oraz pulpitu
  • -4 silniki sterujące jazdą dźwigu, poruszaniem wieży, ramienia oraz haku
  • -unikatowe dźwięki stworzone typowo na potrzeby projektu
  • -gniazda kinematyki
  • -sprężynujące zderzaki Weinerta
  • -ruchome imitacje sprzęgów Weinerta
  • -model wagonu ochronnego odwzorowującego oryginał
  • -pad do sterowania położeniem wieży, ramienia oraz haku
Na sam koniec wspomnę tylko że model został doceniony przez sędziów edycji mistrzostw polski na hobby 2022 roku w Poznaniu . Został oceniony 100/100 punktów i otrzymał tytuł Polski Model Roku 2022. Wiec było co świętować .

Pozdrawiam
2.jpg
2a.jpg
2b.jpg
2c.jpg
3.jpg
3a.jpg
3b.jpg
3c.jpg
3d.jpg
3f.jpg
3g.jpg
3h.jpg
3j.jpg
3k.jpg
3l.jpg
4a.jpg

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
7.140 41 4
Nie ma odpowiednio wysokiej oceny w puli ocen, aby dodać w formie ikonki...
Wspaniała praca, i chwała, że mimo, iż niezwykle rzadko, to jednak tego typu wątki powstają i prezentują modelarski majestrzyk(y)