Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Z ciekawości, czy była jakaś nazwa tego typu reflektorów, które widać na ostatnim foto na ET22 z prawej? Dziś na szlakach są chyba tylko 2 sztuki z tymi lampami, na szybko CTL #143 i Wiskol #277.
A to ciekawe zagadnienie, ponieważ ten właśnie model reflektorów stanowił element pierwotnej koncepcji estetyki lokomotyw elektrycznych typu 201E (seria ET22). Nie wiem czy mają one jakąś szczególną nazwę, ale z całą pewnością słuszne wydaje się określanie ich jako "pierwotne" lub "pierwsze" dla tej serii lokomotyw. Można też próbować określać je na podstawie kształtu, posługując się pojęciem "owalne", choć to może budzić pewne wątpliwości.
Na fotografii którą popełniłem przed około piętnastu laty dalszy przykład zachowanego rozwiązania tego typu pod flagą przewoźnika prywatnego CTL:
ET22-143 / Warszawa Praga / 25.04.2010
*Jeżeli chodzi o określenie "Telewizory", zetknąłem się z nim dotychczas wyłącznie w odniesineiu do rozwiązania jakie można obejrzeć w przypadku ET22-677 w moim poprzednim wpisie. Przyznam jednak, że kiedy zobaczyłem powyższy spór, zacząłem się zastanawiać czy nie ma czegoś wspólnego pomiędzy bryłą starszych modeli telewizorów i fabrycznych reflektorów w ET22... i może nawet można dostrzec pewną zbieżność linii: https://pl.wikipedia.org/wiki/Plik:Telewizor_Szafir.jpg
Więc ciekawi mnie tylko wybiórcze potraktowanie durnym krzyżykiem mojego posta zawierającego słowo "telewizory" a do tamtych postów jakby zero negatywnego odniesienia. Więc o czym to świadczy? Pytanie retoryczne - nie wymagam odpowiedzi.