• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

EN57 Milosa i Modela

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGMK
Reakcje
1.643 36 1
Dziś przyjechała "Gomulka". Trochę ją poturbowało w tej długiej podróży, więc będę musiał dokonać drobnych napraw przed prezentacją. Pojawiła się też miła niespodzianka: przydział do Krakowa, i oznakowanie EN57 na burtach. Na zdjęciach przedstawię Miloszową Gomulkę w wersji jaką otrzymałem, pewnie za kilka dni. Podsumowując powiem tak: ALE KURCZĘ JESTEM SZCZĘŚLIWY :!: :!: :!:

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGMK
Reakcje
1.643 36 1
Przepraszam, mogłem się powstrzymać z tym newsem. Ale tak się ucieszyłem :roll: . Dziś i jutro nie dam rady, jestem poza domem. Sorki za zamęt. :oops:

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGMK
Reakcje
1.643 36 1
Witam! Oto Miloszowe EN57. Z uwagi na rangę przybycia do mojej szopy tego długo oczekiwanego "kibelka", nie mogłem przedstawić go na kartce papieru. Próbowałem zreaktywować jeden z moich dawnych, zabytkowych "modułów", ale jak na złość nie udało mi się zdobyć ładnych przewodów sieci trakcyjnej ani masztów Viessmanna, Kluby zas zostawiam na przyszłą makietę. Ostatecznie więc na resztkach masztów sprzed 15 lat, zawiesiłem przewody HULACKI, ale niestety czas naglił a zakupiony klej nie zadziałał, toteż z estetyką jest na bakier. Kuleją też inne sprawy (opis semaforów, skrajnia, oraz wiele innych, które na szczęście ukryła śnieżyca 8) ), dlatego proszę o wyrozumiałość. Krytykę modułu przyjmuję i od razu się czerwienię :oops: , ale czyż mogłem postawić "Miloszową Gomulkę" na blacie biurka? Może zrobię to później aby przedstawić szczegóły. Paczka przyszła tak, jak na załączonym zdjęciu (tuż po otwarciu). Pan Milosz widać wierzy w dbałość poczty o paczki. Może tak jest w Słowenii :roll: . Po otwarciu wszystkie kólka były poza wózkami, jeden sprzęg jest wywichnięty, a drugi złamany (czuję, że ktoś bawił się kibelkiem na poczcie ;) , no bo dlaczego twarde sprzegi są uszkodzone, a filigranowe odbieraki nie?)

Załączniki

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGMK
Reakcje
1.643 36 1
A oto seria zdjęć z zamkykanej stacji Popowów Kretowo. Ta stara łącznica nie będzie już potrzebna, a na jej miejscu stanie centrum handlowe. Dawniej był tu skład żwiru i do końca jego istnienia utrzymany zostanie tor ładunkowy.

Załączniki

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGMK
Reakcje
1.643 36 1
No i wreszcie podsumowanie: Czy Miloszowa Gomulka jest fajna? Dla mnie tak. Czy wymaga "liftingu" - no pewnie, że tak. Czy zadowoli wytrawnych modelarzy - hm nie wiem, mnie zadowala ale jestem mało wytrawnym modelarzem, który dopiero zabiera się za poważne modelarstwo - od czerwca ;) . Czy jest jedynym aktualnie dostępnym, obiecanym i wykonanym przez konkretnego (no i powiedzmy sobie - zaufanego producenta) modelem EN57 - Ba! Tak właśnie jest. Czy wart jest swojej ceny? A czyż nie jest tak, że wszystkie polskie modele kosztują drogo? Pozdrawiam i cieszę się z nabytku. Mam też świadomość jego słabych stron, ale kurczę, mimo wszystko oko się cieszy i jakiś żwawszy jestem 8) .

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGMK
Reakcje
1.643 36 1
Witam :D ! Popowów to nazwa pochodzaca od mojego nazwiska (Popow - na Podlasiu ludzie tak mają :LOL: ) Kretowo nie ma nic wspólnego z krecim działaniem tylko również nawiązuje do układów rodzinnych. Inne stacje w obrębie "mojego miasta" to zaplanowana na otwarcie we wrześniu 2010 Popowów Fabryczny, p.o. Popowów Wiadukt, Popowów Osiedle (raczej 2011, podobnie jak i Miloszów jako końcowa stacja szlaku zelelktryfikowanego). Natomiast działania Pana popowe śledzę na forum z przyjemnością i szacunkiem :D . Garcia ramirez - jak mógłbym pomóc? Czy jeździ prosto - nie mogę określić bo torowisko kiepskie. Zgodnie z instrukcją pokonuje wzniesienia 3%, ale nie udało mi się zdobyć zapasowych sprzęgów i jednostka jako całość nie ruszyła. Zdjęcia szczegółowe konkretnych elementów pokażę wkrótce (choć wcześniej szymongodlewski pokazywał wersję kit). Tu nic się nie zmieniło - dużej ingerencji wymagają wózki. Zdjęcia kończyłem nad ranem i miały stanowić uhonorowanie P. Milosza (miały miło wprowadzić Gomulkę - final version), może niepotrzebnie poświęciłem dużo czasu na trochę prymitywną scenerię, ale musiałem jakoś rozładować moją pozytywną energię. Zdjęcia szczególowe już nie bedą na "module" tylko na płaszczyźnie aby detale były dostępne. Co fotografować?

psz

Użytkownik
Reakcje
0 1 0
Widzę, że na Podlasiu zima stulecia ;) Ładny modelik, pozazdrościć. Co tu dużo mówić, prawdziwy PeKaP nie musi być jakoś filigranowo wykonany, by ozdabiał makietę. Ale z tym zapakowaniem to pan Milosz dał ciała :roll:

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGMK
Reakcje
1.643 36 1
Ja już opuściłem Podlasie przed laty. Ale tam została moja "ładowarka". Muszę tam pojechać raz na jakiś czas i naładować akumulatory. Najlepiej w Białym, ale uwielbiam także (nie-podlaski Ełk)

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.407 17 2
A to ok myślałem,że może na allegro coś ode mnie kupiłeś i teraz się mścisz, a ja nie wiem za co.
W takim razie wszystko gra i przepraszam, że tak najechałem na Ciebie.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
E
Tabor 38
Tabor 23
Tabor 10
Tabor 225
Tabor 21