• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

EN57 Milosa i Modela

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGMK
Reakcje
1.780 40 1
Kłaniam się nisko z podziękowaniami dla szymongodlewski. EZT jest naprawdę piękny i bardzo polsko-wyglądający. Myślę nawet, że taka właśnie wersja otwiera możliwości, o których sam nie pomyślałem wcześniej, mianowice dowolnego malowania. Kolory zaproponowane przez P. Milosa, trzeba to przyznać, nie są optymalne. Czy na zdjęciu 3 (dach wagonu sterowniczego) nieco na lewo od osi wagonu to jest antena (nasza polska?). Czy otwory wokół drzwi oznaczają, że dołączone są do kitu poręcze? Jaka jest przezierność szyb? Na zdjęciach gotowych modeli wydają się być bardzo mało przezierne. Czy producent dołączył jakieś kalkomanie? Czy któryś z wózków jest przystosowany do montażu silnika, czy ma jakieś dodatkowe koła zębate? Czy osie są jednostronnie izolowane? czy we wszystkich wózkach? Czy jest jakaś instalacja elektryczna łącząca wózek z pudłem wagonu (chodzi mo o ewentualne oświetlenie czy montaż dekodera, bo jak rozumiem silnik w założeniu ma być osadzony na wózku metodą tramwajową)? O kwestie napędu tak męczę, bo w moim przypadku właśnie ten element zdecydował o wyborze wersji końcowej. Ale może niepotrzebnie stchórzyłem? Jeszcze raz dziękuję za pamięć. :D

Reakcje
37 0 0
Po kolei, tak to chyba jest antena. Poręcze i stopnie są (widać na zdjęciu z elementami dodatkowymi), przezroczystość szyb jest średnia, kalkomanii nie ma, nie ma żadnej instalacji elektrycznej, silnik należy zamontować w wózku, to wszystko, osie rozumiem, że są izolowane, ale do wózka z napędem trzeba mieć inne, bo te nie mają zębatek.

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
2.041 127 22
Kalkomanii miało nie być, ale miały być za to naklejki. Więc spytam: są?
Reszta informacji to potwierdzenie tego, co było mówione, że będzie.

Co do napędu i wózka, to sam producent zakładał zastosowanie specjalnego zakupionego gotowego wózka, z napędem znajdującym się w nim samym. Zapewne przekleiłby tylko imitacje boków. Dzięki takiemu rozwiązaniu, nie potrzeba całych "bebechów" napędowych, no i nie widać ich wewnątrz pudła.

Misiek

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
6.684 146 0
CoCu napisał(a):
Co do napędu i wózka, to sam producent zakładał zastosowanie specjalnego zakupionego gotowego wózka, z napędem znajdującym się w nim samym.
Może coś z oferty sb-modelbau by się dopasowało?
Tylko czy napęd z jednego wózka da radę "pociągnąć" całą jednostkę
I jak się będzie miała masa jednostki do jej własciwosci trakcyjnych?

Model już na allegro ;)

Reakcje
37 0 0
Swoją drogą ciekawe ile osób zamówiło lub zamówi model u Milosa. Mój kit leży sobie i zastanawiam się kiedy będę miał trochę czasu by się za niego wziąć :)
No i ciekawe kto jako pierwszy zrobi z kitu model :)

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGMK
Reakcje
1.780 40 1
Witam! Dziś dostałem maila od P. Milosa, z którego wynika, że zastosowany przez Niego napęd może mieć kłopoty z udźwignięciem całego składu. Pytał mnie bowiem o maksymalne wzniesienia na mojej makiecie. Nota bene byłem w rozterce czy zawyżyć, aby postarał się o mocniejszy silnik, ale wtedy czas dostawy by się wydłużył, czy nie zawyżać i być może ucieszyć "kibelkiem" oko przed Świętami :p . już zdobyłem kalki...... Pozdrawiam.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
E
Tabor 38
Tabor 23
Tabor 10
Tabor 225
Tabor 21