• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

EN57 Milosa i Modela

psz

Użytkownik
Reakcje
0 1 0
Re: Plany 120A, EN57, SM42, ET22

Tak, chyba lepiej zaczekać na efekt prac Łotyszy. Tylko żeby to nie był gołąb na dachu, gdy wróbel był już w garści :roll: Gdyby Milosz nie miał żadnej konkurencji, to można by wybaczyć liczne niedoskonałości jego modelu, ale jak widać konkurencja potencjalna jest. A i wydatki modelarskie na przyszły rok to nie tylko EN57.

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
2.086 201 22
Re: EN57 Milosa

Póki co model jest u Modeli w planach dopiero. Nie wiemy kiedy może się ukazać. Przecież niekoniecznie nawet przyszły rok. Ten zespół trakcyjny szwedzki kojarzę że już od bardzo dawna jest na ich stronie jako projekt.
Warto też się przyjrzeć innym planom, bo wiele z nich to też "polonusy".
I jeszcze jedna intrygująca mnie sprawa. Firma Modela robi modele także na zamówienie. Coś mi się nie chce wierzyć, że tak sami z siebie postanowili wyprodukować modele polskiego taboru. Myślę, że i to jest na czyjeś zamówienie. Może znów "Parowozik"...
Przyznać się, kto zamówił u nich EN57? :p

A wracając do Miloša.
Wysłałem zapytanie czy jest w stanie zrobić 10 zespołów, w tym minimum dwa w pełnej wersji.
Na razie czekam na odpowiedź.

eSeL

Znany użytkownik
Reakcje
65 0 0

Cena modeli Modeli :D nie będzie powalająca zapewne - z szacunkiem dla Milos'a ale 160 ojrasów za "to co na zdjęciach" nieco powala. Kumam że to są 3 wagony jakby nie było ale podobną jakość... KITU innego modelu ale o porównywalnej kubaturze można mieć za 26zł...

modo

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0

Widze ze jest dosc duzy interes do naszego projektu EN57.
Nad projektem pracujemu paru lat, ale 3D model byl zrobiony w poczatku lata, po analyzie dostepnej informacji. Ale nieco zastopowalem bo tutaj byla informacja o modelu Milosa, robic paralelny projekt nie chielem.
Projekt jest gotowy do robienia model matki. EN57 jest bardzo podobny konstrukcyjne do EZT X7 ktory robimy do Szwecji, to uproscza model. Podstawowy material - odlewy z zywicu poliuretanowej, zespol trakcyjny wagonu motorowego - Bull Ant, elementy fototrawione, miejsco pod dekoder, swiatla ....
Ogladajac na X7 - ceny za kompletne modele moze byc:
wagon koncowy - 60- 70 EUR x2 ;
wagon motorowy - 70-80 EUR;
zespol trakcyjny Bull Ant - 70- 80 EUR
Razem: kolo 300-320 EUR

Model jest naszym projektem, i nie robili jego na zamowienie. Byly wstepne rozmowy w tym roku z PAROWOZIKem. Ale produkcja bede mozliwa przy zamowieniu od poczatku minimum 10-20 lub wiecej kompletow przez sklep lub firme, bo do tych modeli typowe jest przedplata 50% za zespoly trakcyjne zamowione w duzszych ilosciach do otrzymania rabatu.

Ponizej zalacam kilka fotek konstrukcji EZT X7. EN57 bede mial bardzo podobna konstrucja.

Załączniki

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
2.086 201 22

modo, przy tym zainteresowaniu EN57 u nas, myślę że te 20 sztuk to spokojnie uda Ci się sprzedać.

corwin

Administrator
Zespół forum
Reakcje
373 2 3

CoCu napisał(a):
modo, przy tym zainteresowaniu EN57 u nas, myślę że te 20 sztuk to spokojnie uda Ci się sprzedać.
W takim razie może tak jak ktoś już tutaj proponował, może zrobimy ogólnoforumowe zamówienie. Można zrobić w tym celu specjalny wątek. Kolega Modo poda ile modeli to minimum i zbierze zaliczki, dzięki temu istnieje duża szansa na powtórzenie sukcesu Pt31.

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
2.086 201 22
Napiszę to jako osobny wpis, aby było dobrze widoczne.

Jocif się do mnie znów odezwał.
Napisał, że przy zamówieniu 10 kitów, dostaniemy zniżkę i wyjdzie za zestaw 145 Euro.
Ostatecznie wyglądałoby to tak:
10x145=1450+10(przesyłka)=1460 Euro

Pełna wersja jest bez zniżki cenowej.

Pytałem czy akceptuje PayPal, ale tylko podał namiary na swoje konto.
A przy przelewaniu na zagraniczne konto będzie się to zapewne wiązało z dodatkowymi kosztami. :(

Do tego obawiam się, że ostatnia fala zainteresowania modelem firmy Modela spowoduje zmniejszoną jednak ilość zamówień na ten model.
Więc trzeba się zastanowić, co robić dalej.
Bo chyba już nie pozostało nic innego, jak tylko zamawiać.

Matt

Aktywny użytkownik
Reakcje
7 0 0
CoCu napisał(a):
Pytałem czy akceptuje PayPal, ale tylko podał namiary na swoje konto.
A przy przelewaniu na zagraniczne konto będzie się to zapewne wiązało z dodatkowymi kosztami. :(
Przelew europejski mam za piątaka, więc nie powinno być źle z tym :D

Reakcje
0 0 0
Spokojnie z zamówieniami, jeszcze nie wszyscy zapoznali się z ofertami (nie wszyscy siedzą na forach), trzeba jeszcze sprawę w Klubach na spotkaniach przedyskutować, nie ma też jeszcze wszystkich danych Modela o ofercie. I tak produkcja to przyszły rok, 2-3 tyg. sprawy nie zawali.

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
A czy mógłby ktoś naświetlić, jak było z ryflami oraz z 3cim reflektorem,
w których latach były produkowane takie i siakie?

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
2.086 201 22
Wracając do tematu modeli Jocifa.
Zastanawiam się, czy po szumie wokół planowanego modelu firmy Modela, pozostał ktoś jeszcze chętny na ten model. :D
W każdym razie, zastanawiając się nad całością, doszedłem do wniosku, że w tym momencie możemy zamówić kity, zaś skoro modele w pełnym wykonaniu są planowane na styczeń, to nie ma sensu by już teraz za nie płacić. Więc może teraz zamówmy kity, a jak ktoś będzie chętny na wersję pełną, to zamówmy najwcześniej w styczniu.

A zatem, proszę o zgłaszanie się do mnie i potwierdzanie wcześniejszych anonsów, kto pragnie zamówić kit modelu EN57 od Miloša Jocifa.
Chodzi o zestaw do samodzielnego montażu bez napędu, pantografów i sprzęgów. Cena 150 Euro plus koszty wysyłki (rozłożone na wszystkich zamawiających). Kasę byłoby trzeba wpłacić za jakiś czas, więc jak ktoś się teraz zapowie że jest chętny, to musi mieć zabezpieczoną odpowiednią sumkę.

Chętnych na zestaw proszę o wpisywanie się tutaj lub na priv. Stworzę odpowiednią listę. Myślę że na oferty czekam około tygodnia do góra dwóch.

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGMK
Reakcje
1.924 47 1
Ja się nie wpisuję, bo już moje pieniądze są gdzieś w Słowenii. Nie zamierzam się jednak wycofywać. Zawsze można jednemu EZT-owi zmienić epokę. Poza tym spróbuję tuningować "Milosowy" no bo rozumiem, że "Modelowemu" nic nie będzie można zarzucić.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
E
Tabor 38
Tabor 23
Tabor 10
Tabor 225
Tabor 21