• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

EN57 Milosa i Modela

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
2.040 127 22
Cały skład = 3 wagony zespołu. Ewentualnie dodatkowe 3 drugiego podczepionego składu bez napędu, jednak zapewne w większości przypadków nie będzie coś takiego wchodziło w grę, ze względu na długość.
Jeśli więc model ma mieć trudność w poruszaniu się, a to tylko 3 wagony, to coś słaby ten napęd.

Ale, ale... bstok70, no i co odpisałeś? :D

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
2.040 127 22
Ano zgadza się. Jeśli jest to ten napęd, o którym pisał sam autor modelu, to jest to w zasadzie wózek z zabudowanym napędem osi pomiędzy samymi osiami. Rozwiązanie o tyle nie głupie, że nie zajmuje miejsca wewnątrz samego modelu, co jest tym bardziej ważne w modelu zespołu trakcyjnego, jednak jak widać, zapewne wadą jest słaba moc.
Ja uważam, że mocą wystarczającą byłaby taka, która by pozwoliła na w miarę bezproblemowe poruszanie się jednego zespołu trakcyjnego, bo przypuszczam, że raczej bardzo odosobnione byłyby przypadki łączenia zespołów ze sobą, gdzie jeden tylko miałby napęd, a drugi nie. Więc wystarczy, jak napęd zapewni sprawne poruszanie się jednego zespołu, tak by nie miał problemów z rozruchem, także w kwestii dociążenia wózka napędnego.

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGMK
Reakcje
1.780 40 1
Moja makieta-moduł jest sukcesywnie niszczona (powstała z 15 lat temu no i ....... po obejrzeniu tego, co stworzyli forumowicze....... muszę zacząć wszystko od nowa :oops: ), nie ma też na niej wzniesień. Natomiast ta, z której budową ruszam od maja, będzie nizinna (bo ja nizinny chłopak jestem 8) ). Ponieważ pytaniem P. Milos zaskoczył mnie z dala od domu, zaproponowałem wzniesienie 7cm na długosci 1m (bo o to mnie prosił: "wzniesienie na długości 1m").

corwin

Administrator
Zespół forum
Reakcje
372 2 3
bstok70 napisał(a):
zaproponowałem wzniesienie 7cm na długosci 1m (bo o to mnie prosił: "wzniesienie na długości 1m").
O to już naprawdę kolej górska będzie.... 7% nachylenie toru.... W prawdziwej kolei 2,5% to już naprawdę poważne wzniesienie.

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGMK
Reakcje
1.780 40 1
Witam raz jeszcze. Chyba jednak myliłem się co do mocy silnika, bo właśnie P. Milos odpisał: "Jest nadzieja na przyszły tydzień". Mam nadzieję, że nie będzie to jakiś wielki agregat wypełniający cały wagon silnikowy :LOL: . Jak już pisałem, moje moduły mają być nizinne. Ale z nadwyżką mocy to może i przesadziłem :roll: . Pozdrawiam.

Michał22

Użytkownik
NAMR
Reakcje
15 10 0
Nie uważacie, że trochę drogo ?? ale po zdjęciach kolegi widać, że ładnie odlany ten plastik :)
Czekam na zdjęcia z malowania Aerografem.
pytanie techniczne: czy na detale masz jakiś pomysł ??
- ukł. hamulcowy
- poręcze
- klamki, wycieraczki ??
lub inne miłe dla oka posiadacza :) ??

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGMK
Reakcje
1.780 40 1
Witam :D . Piszemy do siebie po angielsku. Ja dużo i nieskładnie, lejąc wodę (taką mam naturę), P. Milos odpisuje krótkimi zdaniami, które zawierają informacje w pigułce (tak trudno mi do tego się przyzwyczaić ;) ). Większość moich maili pozostaje bez odpowiedzi (czyżby się już mną znudził? ;) ). Co zaś się tyczy detali, to kalkomanię kupiłem na allegro, a blaszki fototrawione z gpm - jednak nie będę mógł ich wykorzystać, bo jak szymongodlewski zebrał wymiary okien, to okazały się, że gpm-owskie ramy okienne niestety nie będą pasowały. Natomiast "dwójki" i poręcze zamierzam wykorzystać z gpm (chyba że oryginalne będą ładniejsze). Jak to miło dzielić skórę na niedźwiedziu - po co pytaliście? Teraz mam słowotok! W gpm są jeszcze maskownice gniazd łożysk, i dużo innych blaszek, do wykorzystania na wyposażenie wnętrz. Jeżeli jest zainteresowanie, to mogę je wszystkie sfotografować i przedstawić (można wtedy zastanowić się czy warto je kupować - jeden komplet- 110PLN :( ) Pozdrawiam.

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
2.040 127 22
No ale przecie wybrałeś chyba wersję full opcja wykończona. Więc wszystko będzie pomalowane.
Chyba że wziąłeś wersję kit ale w pełnej wersji, wtedy sam musisz sobie zrobić model. I wtedy ma sens uzupełnianie modelu o jakieś tam rzeczy.

bstok70, i tak jeszcze przy okazji. Czy jak będę zamawiał, to mógłbym przelać Tobie kasę, a Ty producentowi? Bo chyba małą prowizję zaliczyłeś, a ja się boję że u mnie znów będzie koło stówki. :devil:

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGMK
Reakcje
1.780 40 1
O ile wiem, to full opcja nie zawiera napisów na burtach wagonów, a wózki są w wersji bardzo uproszczonej. Mam też wątpliwości co do drobiazgów (lusterka, wycieraczki itp) Dwójki są namalowane. GPM kupiłem zanim mogłem sprawdzić czy wymiary okien sie zgadzają (myślałem, że jeżeli ktoś robi coś według konkretnego planu i tylko w zmienionej skali, to musi pasować :? ). Co do prowizji to z pewnością była mniejsza, toteż jeśli byś chciał przelać pieniądze na moje konto :roll: ........ :D Nie ma problemu. Szczerze mówiąc, to zrozumiałem, że już dawno zamówiłeś kit i czekasz tylko na realizację. Że została nas tylko garstka "Milosowców". 8)

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
2.040 127 22
Miałem zamówić i nawet byłem już bardzo zdecydowany. Ostatecznie w ostatniej chwili się rozmyśliłem.
Między innymi ze względu na fakt, że na koniec roku spodziewałem się że będę potrzebował pieniędzy na kilka różnych modeli, które bałem się że się pojawią niemal jednocześnie. Ostatecznie nie jest aż tak źle.
Jednak ja się zdecydowałem zakupić tylko wersję w pełni gotową. A zatem zapewne już niedługo będzie trzeba się z producentem skontaktować, bo zapowiadał pełną wersję na styczeń, a Tobie pisze że już nawet za tydzień będzie gotowa.

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGMK
Reakcje
1.780 40 1
No nie wiem jak to będzie. Czy będzie budował dalej? Może kity tak, ale full opcję, do ktróej sprowadza podzespoły... Jeśli czyta nasze forum (miejmy nadzieję, że nie), a o EZT wiedzą tylko goście forum, to może bedzie żałował, że zrobił nowe formy na pudła (zainwestował a tu rynek się załamał). A może wejdzie w kooperację z Modela, który na przykład doprowadzi do porządku wózki i poprawi malowanie. Z wypowiedzi "Modela" wynika, że od dawna wie o tym, że w Słowenii powstają "kibelki". :|

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
2.040 127 22
Nawet jak nagle rynek się załamał, to dla niego jest nie powód chyba do nie robienia kolejnych modeli. Skoro już w to jakoś tam zainwestował, to chyba tym bardziej powinien być zadowolony z każdego kolejnego zamówionego modelu.

Chyba wkrótce do niego skrobnę maila.

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGMK
Reakcje
1.780 40 1
Witam :D ! Tak napisałem, bo na samym początku chciałem zamówić dwa EZT-y ale nie było szansy na zdobycie środków. Zapytałem wtedy, czy istnieje możliwość aby jeden odłożyć i przytrzymać do lutego. Odpowiedział, że jeżeli jeden, to przytrzyma. Stąd wnioskowałem, że ma to być seria krótka, ale seria. Dlatego szkoda, że wiele osób się wycofało. Z drugiej strony, chyba wygodniejsze dla P. Milosa są kity, bo te jak widać z Allegro mają nabywców. A w ogóle to bez sensu piszę, budzę niepokoje tylko dlatego, ze sam się denerwuję (wprowadzam nerwową atmosferę, a opieram się tylko na tym co wyczytałem między wierszami). Jedyne co mnie usprawiedliwia to to, że chyba niewielu liczy na gotowca i moje napięcie nie jest zaraźliwe. Nie zdziwię się jak zaraz, razem z moimi postami, znajdę się na bocznicy. Dlatego milknę :D

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
2.040 127 22
Dziś otrzymałem odpowiedź od Miloša. A pisałem do niego, gdyż chciałem zamówić także w pełni gotowy model.
Jednakże odpowiedź nie jest sprzyjająca, bo Miloš stwierdził że z powodów różnych problemów z pełną wersją, już nigdy takiej nie wykona. I że sprzedaje tylko wersję do samodzielnego montażu (KIT). I że obecnie składa jedyną pełną wersję dla jednej osoby z Polski. bstok70, to zapewne o Tobie mowa. :D

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGMK
Reakcje
1.780 40 1
Witam :D ! Szkoda wielka. To jest możliwe, że pisze o mnie, gdyż nadal proces składania i wysyłania trwa ( :( ) a poza tym nie odwoływał zlecenia ani nie informował, że rzucił w diabły robotę i że zwraca pieniądze. Wciąż żyję nadzieją na ten rok, ale była to chyba tylko obietnica dana mi abym przestał bombardować P. Milosa mailami. Ciekawe dlaczego zrezygnował? Wszak EZT Słoweńskie miały już opracowane układy jezdne i jednostki napędowe. Jak już przyśle, podpytam co się stało - no i co z zamówieniem EZT w lutym? Może skontaktował się z "Modela"?
PS. Szkoda, że miejsce pod choinką puste - a to byłby taki dobry prezent, idealnie dopasowany do potrzeb, a tu pewnie znów bedą skarpetki i pasek :D ;)

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
E
Tabor 38
Tabor 23
Tabor 10
Tabor 225
Tabor 21