• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

EN57 Milosa i Modela

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGMK
Reakcje
1.599 35 1
Witam :D . Swego czasu zakupiłem i kartonówkę i blaszki gpm w obawie, że Miloszowa Gomulka będzie pełna braków, które uzupełnię o tę dokumentację i części. Okazało się, że będę mógł wykorzystać tylko część z tych "dóbr". Blaszki gpm pasują do kartonówki, ale tylko do niej, a ta jest pełna nieprawidłowych proporcji. Pisali o tym także inni Forumowicze. Dlatego chciałbym tylko podpowiedzieć, aby modyfikując kartonówkę, wziąć pod uwagę, że blaszek nie da się wtedy wykorzystać np do okien.

wespe

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Wiem Cocu że to jest trochę pomiarów, dlatego wyłącznie liczę na Twoją wolę :/ Może niedługo będę mógł jakoś się odwdzięczyć

wespe

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
bstok70 napisał(a):
Witam :D . Swego czasu zakupiłem i kartonówkę i blaszki gpm w obawie, że Miloszowa Gomulka będzie pełna braków, które uzupełnię o tę dokumentację i części. Okazało się, że będę mógł wykorzystać tylko część z tych "dóbr". Blaszki gpm pasują do kartonówki, ale tylko do niej, a ta jest pełna nieprawidłowych proporcji. Pisali o tym także inni Forumowicze. Dlatego chciałbym tylko podpowiedzieć, aby modyfikując kartonówkę, wziąć pod uwagę, że blaszek nie da się wtedy wykorzystać np do okien.
W tym cały pic, wiem, dlatego chcę poprawić ogólne wymiary

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.962 122 22
Z tego co mi mówił kumpel, który chyba spędził nieco czasu nad pomiarami tego modelu kartonowego, problemem są ponoć tylko okna, które są chyba za niskie, czy coś takiego. Reszta chyba jest nawet w porządku, tylko by trzeba okna wstawić o poprawnych wymiarach.

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.962 122 22
Kolejne pomiary.

odstęp między dolną krawędzią okna a dolną krawędzią pudła: 13,54 mm
szerokość otworu drzwiowego: 14,80 mm

wagon czołowy
odstęp między krawędzią okna a krawędzią pudła (tył wagonu): 5,00 mm
odstępy między oknami: 5,67 mm
odstęp między krawędzią okna a krawędzią drzwi: 9,70 mm
odstęp między oknami przedziału służbowego: 3,50 mm
odstęp między krawędzią okna przedziału służbowego a bocznym okienkiem kabiny maszynisty: 22,60 mm

wagon silnikowy
odstęp między krawędzią okna a krawędzią pudła (tył wagonu): 5,20 mm
odstępy między oknami (skrajne przedziały): 7,27 mm
odstępy między oknami (środkowy przedział - między szerszym i węższym oknem): 8,09 mm
odstępy między oknami (środkowy przedział - między szerokimi oknami): 8,20 mm
odstęp między krawędzią okna a krawędzią drzwi: 10,42 mm

Koniec. :D

Załączniki

Rafał G.

Znany użytkownik
Reakcje
3 1 0
Panowie FENIX i RUBIKUS, jestem WAM ogromnie wdzięczny za wykonanie na tak wysokim poziomie oświetlenia zewnętrznego i wewnętrznego w mojej EN-ce. Mistrzostwo świata. Aż szkoda nie pokazać tego modelu gdzieś na jakimś zlocie. Spróbuję najlepiej jak potrafię wykonać wnętrze modelu. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.

Rafał

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.962 122 22
Ale czy aby na pewno w obrębie jednego wagonu da się w każdym z przedziałów włączać oświetlenie osobno?
Czy nie jest tak, że tylko w przedziałach służbowych za kabinami są włączane oddzielnie światła? A tak to cały wagon na raz?

Rubikus

Użytkownik
Reakcje
1 0 0
CoCu napisał(a):
Ale czy aby na pewno w obrębie jednego wagonu da się w każdym z przedziałów włączać oświetlenie osobno?
Czy nie jest tak, że tylko w przedziałach służbowych za kabinami są włączane oddzielnie światła? A tak to cały wagon na raz?
Nie zrozumiałem pytania. Może dla tego, że EN57 jest bezprzedziałowy :shock: .
Tu nikt nie włącza oświetlenia osobno tylko świetlówki w całym wagonie zapalają się chaotycznie tak jak to było w oryginale.

S

Sebastian

Gość
CoCu napisał(a):
Jak minie rok, a u Modeli cisza, jak minie kolejny rok, a u Modeli dalej cisza, to wtedy jak ktoś poczyta sobie ten temat, lub sobie przypomni, że w Słowenii był taki jeden co robił odlewy naszych EN57, to się mocno zainteresuje tym modelem.
Przypomniał sobie, nawet umieścił odpowiednią informację na swojej stronie http://www.modela.lv/news/?page=news&ln=pl
Teraz pewnie minie kolejny rok zanim coś się z tego urodzi ;)

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGMK
Reakcje
1.599 35 1
Witam :D . No teraz to już ścianki działowe między przedziałami muszą być ;) aby maszynistom nie odbijało się w szybie wnętrze pojazdu ;) . Czy już coś drgnęło w sprawie dawców siedzisk? W swoim modelu zauważyłem, że przy ograniczonej przezierności okien nie najgorzej wygląda gpm. Nie mam tylko pomysłu na zwiększenie trwałości, tego niestety dość miękkiego kartonu. Ponieważ w malarni jest drugi ezt (ma być w przyszłości doczepny, bo zrodził się z wersji "kit") powiem tylko, że korzyścią z pomalowanego już przez P. Milosza modelu jest rozwiązany problem ram okiennych. Są tak mało wypukłe, że kompletnie nie mam pomysłu jak je pomalować by nie zapaćkać szyby. :? Ciekawe czy 003 ma toczone poręcze? Sam niestety zrezygnowałem z tej opcji i chyba co raz bardziej żałuję. Pozdrawiam Miloszowców (i Miloszo-Fenixo-Rubikusowców)

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
E
Tabor 38
Tabor 23
Tabor 10
Tabor 225
Tabor 21