• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

EN Jan Kiepura - zestawienie wagonów

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.742 128 11
Mairo81: Ten wagon jest wymieniony z jako wagon 176 w zestawieniu do EN JK przez Docteura i jest wagonem z zestawu ACME 55054 wiec takze sie zastanawiam skad Ci do glowy przyszlo BWE. Spojrz prosze na wczesniejsze strony tego watku i zobaczysz dlaczego administrator sie troszke pogniewal:)

176. PKP IC Brdhmnu/Bmnopuvz (ACME).

OK, teraz widze skad wziales ten BWE - zakladam ze spojrzales na oznaczenie wagonu i zobaczyles wagon Bmnopuvz ktory jest dostepny w malowaniu BWE (ACME 52739) a sliperetka z ACME 55054 ma oznaczenia Bdhmnu...

D

Docteur

Gość
mikl: Bo kolega mair81 nie odróżnia wagonu 152Az od 154Arow, czyli B5mnopuvz (wcześniej Brdhmnu, a przed zamontowaniem stojaków Bdhmnu) od B9mnopuvz. Wobec tego życzę mu z całego serca, aby pojechał sobie w 154Arow z Warszawy do Amsterdamu - na pewno poczuje różnicę na własnej skórze.

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.742 128 11
Mair81. Glowa do gory. Nie tylko ty jeden się z tego wątku czegoś nowego dowiedziales:) a admin to tylko chodzi i sprząta po takich jak ja i ty co bohomazy i glupoty piszą. Ja jeszcze dwie strony temu pisałem WLABmee tylko z dużą litera W bo tak mi było latwiej

PS: dlaczego jest podwójne 'e' w tym oznaczeniu?

mair81

Znany użytkownik
Reakcje
2 0 0
A zatem 152Az to B5mnopuvz z Kiepury, a 154Arow to B9mnopuvz z BWE tak? Więc jak zakupię zestaw ACME to zyskam 1 wagon Kiepury który będzie mi pasował do składu niezależnie od okresu kiepurowskiego a dodatkowo "knajpę" z pierwszego okresu Kiepury tak?

D

Docteur

Gość
Mair81. Glowa do gory. Nie tylko ty jeden się z tego wątku czegoś nowego dowiedziales:) a admin to tylko chodzi i sprząta po takich jak ja i ty co bohomazy i glupoty piszą. Ja jeszcze dwie strony temu pisałem WLABmee tylko z dużą litera W bo tak mi było latwiej

PS: dlaczego jest podwójne 'e' w tym oznaczeniu?
W końcu od czegoś jestem adminem - ja tu tylko sprzątam ;) Co do oznaczenia WLABmee, to poniżej:
WL - wagon z miejscami sypialnymi
AB - miejsca 1. i 2. klasy
m - wagon o długości przekraczającej 24,5 m
ee - zasilanie z centralnego źródła energii (kabel WN) czyli brak generatorów na wózkach.
A zatem 152Az to B5mnopuvz z Kiepury, a 154Arow to B9mnopuvz z BWE tak? Więc jak zakupię zestaw ACME to zyskam 1 wagon Kiepury który będzie mi pasował do składu niezależnie od okresu kiepurowskiego a dodatkowo "knajpę" z pierwszego okresu Kiepury tak?
Jeśli kupisz ten zestaw, to zyskasz 152Az, który "obowiązywał" do roku bodaj 2006 (zabudowa miejsc na rowery i zmiana oznaczenia na Brdhmnu). Na dobrą sprawę to na makiecie nikt tego nie zauważy, bo różnice (poza oznaczeniami na dolnym pasie pudła) to piktogram roweru przy drzwiach oraz zmieniony piktogram "sliperetki".
Na koniec ciekawostka dotycząca rodziny wagonów 152A/154A - mają identyczne pudło, więc ACME ma ułatwione zadanie (trzy modele z jednej formy) :D Ale jakoś o wytworzenie "pełnogębnego" 152A się jeszcze nie pokusili :(

MichałK

Znany użytkownik
Reakcje
882 9 4
W końcu od czegoś jestem adminem - ja tu tylko sprzątam ;) Co do oznaczenia WLABmee, to poniżej:
WL - wagon z miejscami sypialnymi
AB - miejsca 1. i 2. klasy
m - wagon o długości przekraczającej 24,5 m
ee - zasilanie z centralnego źródła energii (kabel WN) czyli brak generatorów na wózkach.

Jeśli kupisz ten zestaw, to zyskasz 152Az, który "obowiązywał" do roku bodaj 2006 (zabudowa miejsc na rowery i zmiana oznaczenia na Brdhmnu). Na dobrą sprawę to na makiecie nikt tego nie zauważy, bo różnice (poza oznaczeniami na dolnym pasie pudła) to piktogram roweru przy drzwiach oraz zmieniony piktogram "sliperetki".
Na koniec ciekawostka dotycząca rodziny wagonów 152A/154A - mają identyczne pudło, więc ACME ma ułatwione zadanie (trzy modele z jednej formy) :D Ale jakoś o wytworzenie "pełnogębnego" 152A się jeszcze nie pokusili :(
152A będzie w zestawie IC Chrobry na jesieni :)
http://www.modelmania.com.pl/product_info.php?products_id=61636

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.742 128 11
Lecz znowu malowanie nie to. Oj ciężko będzie z tym Kiepurą. DB nie ma. Białorusin też chyba wyszedł, oj ciężko...

Kazdy z nas to odczuwa wiec nie jestes sam:) Wedlug mnie najlatwiej jest dla Ciebie sprobowac zestawic sklad z 2010 w gore (najlepiej 2013) bo mozesz dorzucic Husarza ktory jest latwo dostepny.

Jesli spojrzysz na kompilacje video z tych rocznikow to spojrzysz jak Janek mizernienie co dla Ciebie i innych kolekcjonerow jest wersja najbardziej ekonomicza. Spojrz ze zalaczanym filmie z czerwca tego roku ktory wrzucil MichalK nie ma w tym skladzie Bialorusina wiec problem jego dostepnosci odpada. Barowy zastepujesz dostepnym Tilligiem, nowe malowanie RZd tez mozna dostac (niestety w zestawach po trzy ale patrzac po aukcjach wagonow Ls models z reguly nie stracisz jak bedziesz chcial sprzedac dodatkoway wagon). Wagony DB Autozug/Nachtzug badz CNL tez sa w miare dostepne i masz Janka jak znalazl - ooprcz oczywiscie wagonow sypialnych z setu 48002(3),(4) na ktore wszyscy czekamy:)

a w miedzyczasie mozesz polowac na bialorusiny, stare DB itp rarytasy lub zbierac na EP09 of EFC:)

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.742 128 11
Mam pytanie, czy ktokolwiek widział wrocławskiego husarza z Kiepura?

Chodzi mi oczywiście o Euro malowanie 'stadion Wrocław'. Z tego co widziałem w internecie to można było spotkać Niemcy, Polskę, narodowy, stadion Poznań, Danię, Rosję czy Czechy ale nie natknąłem się niestety na tego wrocławskiego....

Z góry dziękuje

Michał

ALA

Znany użytkownik
Reakcje
1.687 24 0
Lokomotywa EU44-007, oklejona na czas EURO-2012 folią z wizerunkiem wrocławskiego stadionu, nie posiadała (i chyba nadal nie posiada, choć nie mam aktualnych informacji) systemu zabezpieczenia ruchu, stosowanego na kolejach niemieckich, w związku z czym kursowała wyłącznie w relacjach krajowych. Co za tym idzie, nie można było tej lokomotywy i w tym malowaniu, zobaczyć ani z pociągami Berlin-Warszawa-Express, ani z EN Jan Kiepura.

D

Docteur

Gość
Lokomotywa EU44-007, oklejona na czas EURO-2012 folią z wizerunkiem wrocławskiego stadionu, nie posiadała (i chyba nadal nie posiada, choć nie mam aktualnych informacji) systemu zabezpieczenia ruchu, stosowanego na kolejach niemieckich, w związku z czym kursowała wyłącznie w relacjach krajowych. Co za tym idzie, nie można było tej lokomotywy i w tym malowaniu, zobaczyć ani z pociągami Berlin-Warszawa-Express, ani z EN Jan Kiepura.
Jaasne, bo te "paskudne Niemce" w Siemensie wzięły i zdemontowały PZB. W takim razie zdjęcie Husarza 008 z BWE przy przelocie przez Berlin-Friedrichshagen w kwietniu 2011 jest najwyraźniej wytworem chorej wyobraźni matrycy aparatu fotograficznego(źródło: www.railfaneurope.net, autor: J.Maier):

Załączniki

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.742 128 11
Ok, to ustaliilismy ze jezdzil z BWE i byla mozliwosc jazdy z JK. Ale czy RZECZYWISCiE jezdzil z JK? ktokolwiek ma zdjecie, badz inne informacje ktore mogloyby potwierdzic taki sklad prosilbym o wrzucenie info.

Dzieki!

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Koleje innych krajów 0