Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zauważyłem ten wagon zbyt późno jadąc pociągiem, nie wiem więc jaki to był. Jeżeli był to polski sypialny, to czy mógł po prostu przyjechać do naprawy w Pesie?
Jeśli to było 2 lata temu, to na 99% był to wagon 305Ad. Ich rewizje przeprowadza właśnie PESA. Poza tym wtedy WRkmz już nie jeździły w Kiepurze, a rewizje kuszetek były robione w Niemczech. Zresztą wtedy już chyba straciły malowanie JK i jeździły w klasycznym malowaniu DB AutoZug.
Jeśli to było 2 lata temu, to na 99% był to wagon 305Ad. Ich rewizje przeprowadza właśnie PESA. Poza tym wtedy WRkmz już nie jeździły w Kiepurze, a rewizje kuszetek były robione w Niemczech. Zresztą wtedy już chyba straciły malowanie JK i jeździły w klasycznym malowaniu DB AutoZug.
Żeby było mniej skomplikowanie to i jedne i drugie. Niemieckie 248.5 i 249.1 miały w początkach działalności Kiepury barwy niebiesko białe z napisami. "EN JK" po czym zaczeli je przerzucać na składy do kopenhagi az w końcu je kompletnie przemalowali i tyle je widziano. do tego nieszczęsny restauracyjny z zestawu ACME tez jeździł z "napisami"aż się go w końcu tez pozbyli bo się za często psul. Z napisami byly (i chyba jeszcze sa) polskie WLABmnouz
Dla zainteresowanych zestawami do Kiepury z dostępnych i zapowiadanych wagonów acme.. (55055 i 55093). zakładam ze można dorzucic parę wagonów sypialnych od roco bądź tilliga plus rosyjskie i białoruski od LS models i zakończyć br120 od trixa bądź LS models i Kiepura z 2003 ( zanim oficjalnie stal się Kiepura) jak znalazł
tak tylko ja chcę najwyżej 2 RZD a w zestawie mam 3. Nie da się tego osobno. Poza tym niemieckie od l.s.models też wyszły. Nie ma ich nigdzie poza giełdami.
A te z twojego linku jeszcze nie wyszły. Mam nadzieję że wkrótce się ukarzą.
no coz, to jest problem z kolekcja kiepury. wiekszosc wagonow albo juz (48015, 46023) albo jeszcze (48002(3)) nie ma. zestawy ktore sa na filmie i te ktorych numery przedstawilem wyzej sa sprzedawane w pojedynczych opakowaniach jako set - widzialem je ostatnio na alledrogo.
skoro mowisz o zestawie trzech to zakladam ze masz z najnowszej edycji. W nowym czy startym malowaniu?
No właśnie jeszcze nie mam. Chodzi mi o stare malowanie tzn. to czerwono - granatowe. I właśnie te widziałem w zestawie 3. Jest też zestaw 2 nowe+1 stary.
Tak, to ten sam typ wagonu. Nie sugeruj się tym wcześniejszym linkiem, bo wagony BC i RZD z filmu nie są produkcji polskiej tylko niemieckiej (schyłek DDR-u jeśli dobrze pomnę).
Dla zainteresowanych zestawami do Kiepury z dostępnych i zapowiadanych wagonów acme.. (55055 i 55093). zakładam ze można dorzucic parę wagonów sypialnych od roco bądź tilliga plus rosyjskie i białoruski od LS models i zakończyć br120 od trixa bądź LS models i Kiepura z 2003 ( zanim oficjalnie stal się Kiepura) jak znalazł
Taa, BR120... Na filmie jak byk widać BR112, bo kto przy zdrowych zmysłach będzie pchał lokomotywę z Vmax=200km/h na nocnego pośpiecha, dla którego Vmax=160km/h to już jest poważne wyzwanie.
Tak, to ten sam typ wagonu. Nie sugeruj się tym wcześniejszym linkiem, bo wagony BC i RZD z filmu nie są produkcji polskiej tylko niemieckiej (schyłek DDR-u jeśli dobrze pomnę).
Owszem, można - widać to było na filmie. Ograniczenie prędkości składu wynikało z włączenia do niego wagonów sypialnych i kuszetek PKP z Vmax=160km/h. To m.in. dlatego później pociąg ten (już jako EN JAN KIEPURA) dostał niemieckie kuszety oraz nowe, polskie wagony sypialne typu 305Ad - żeby mógł jechać w Niemczech 200 km/h. Wagony rosyjskie i białoruskie nie miały takich ograniczeń - fabrycznie były dostosowane do osiągania prędkości 200 km/h.
Taa, BR120... Na filmie jak byk widać BR112, bo kto przy zdrowych zmysłach będzie pchał lokomotywę z Vmax=200km/h na nocnego pośpiecha, dla którego Vmax=160km/h to już jest poważne wyzwanie.
Troszkę nie rozumiem Twojej wypowiedzi. Parę dni temu jechałem "Kiepurą", wpierw z Polski do Niemiec, a później z powrotem. Wracając, wsiadałem na dworcu w Duseldorfie, gdzie skład był prowadzony właśnie "stodwudziestką" na co szczególnie zwróciłem uwagę. Pociąg na terenie Niemiec leci na niektórych odcinkach z prędkością 200 km/h, zaś na terenie Polski maksymalnie 160 km/h. Nie wiem jak to się ma do tego, że jak usłyszałem w Niemczech, rzekomo u nich w nocy pociągi jeżdżą wolniej. Jadąc "Kiepurą" tak jednak nie było. Jechałem wagonem sypialnym i w nocy usiłując spać, przy prędkości 200 km/h mimo iż wagon należy do luksusowych, poziom szumu był już znaczny, oraz nieco rzucało w łóżku. Mieliśmy wrażenie że zaraz się to wszystko w cholerę wykolei. Interesujące doznanie.
Krótko i węzłowato - Twoją podróż Kiepurą i filmik kilka postów wyżej dzieli ok. 10 lat. Przez ten czas wiele się zmieniło, m.in. prędkość przejazdu Kiepury w Niemczech i obsługa trakcyjna tego pociągu (obecnie planowo obsługa BR120.1 Vmax=200km/h, a w 2003 BR112 z Vmax=160km/h).
A tak na marginesie, to polecam podróż wagonem sypialnym rodem z NRD (nasz poczciwy WLABd/WLABouz) 160km/h po CMK - to jest dopiero doznanie
Dzięki za wyjaśnienie.
Swoją drogą, jak już napisałem swój post gdzie odniosłem się do Twojej wypowiedzi, Ty w między czasie komuś innemu wyjaśniłeś o co chodzi z tymi prędkościami, więc teraz tylko potwierdziłeś.