• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Drzewko ze skręconego drutu

OP
OP
D

DemoneQ

Użytkownik
Reakcje
21 3 1
Dach z bali? :niepewny: Cóż to za konstru-fikszyn? :D
Zainwestuj w strzechę, albo gont
Ten gont jeśli jest bitumiczny to zawsze jest z małych kawałków, czy może być w rolkach jak papa? Nie wiem czy jestem na tyle zdolny aby zrobić takie malutkie kwadraciki , trójkąciki czy półkola.
edit, znalazłem taki opis : Domek z bali korowanych o grubości od 15 cm do 30 cm., wymiarze 7x5m z poddaszem.W cenę domu wchodzi:dach pokryty pełnym deskowaniem i papą,stolarka okienno-drzwiowa firmy

czyli jest papa na domkach z bali, tak się zastanawiam czy papier ścierny będzie dobrze imitował papę.

Ostatnio edytowane:

Astro

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
10.318 301 15
lepiej zamiast papieru ściernego dać zwykły czarny brystol, papier ścierny przyjmuje wszystkie zacieki i słabo czasem wychodzi (trudno czysto przykleić)
gont trzeba by strugać ręcznie, laserowo albo drukować. Ręcznie w spienionym pcv skalpelem można przy odrobinie cierpliwości osiągnąć świetny efekt.
Zobacz jak kolega @Flotoma w tworzywie wydziergał drewnianą furmankę tutaj!

EDIT: nie bitumiczny! zrób drewniany :D

Ostatnio edytowane:
OP
OP
D

DemoneQ

Użytkownik
Reakcje
21 3 1
Z tym struganiem to nie wiem czy potrafię. Gont czyli pokrycie dachu , zgadza się? Czyli wystrugać coś takiego jak na zdjęciu? I jak się nazywają te elementy co zaznaczyłem, są na lączeniach , szczycie dachu i czasami na krawędziach, to też gont ? Spienionego PCV nie mam ale mam 2mm arkusze balsy , może być? Furmanka rewelacja , to z plastyku? A z tym papierem ściernym wyjechałem bo choć trochę przypomina papę , a ja mam problemy z malowaniem , i nie wiem czy potrafię pomalować bristol aby wyglądał jak papa lub drewno :-(

Załączniki

Astro

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
10.318 301 15
ten drewniany jest super, możesz spróbować z balsy, byle cienkiej, w paskach po 3mm zachodzących na siebie 1mm ale mam wrażenie że balsa się rozpadnie zanim ją ponacinasz
hips też się nada

brystolu nie trzeba malować jak kupisz czarny. Spójrz na moją papę w wątku makiety i dioramy. Tam czarny brystol w paskach klejony na wikol do dachu i gąbką oraz półsuchą farbą akrylową (różne odcienie zieleni, szarości i brązu) wklepany brud i mech. A efekt mnie samego zadziwił. Trzeba próbować a nie pi...dolić, że z malowaniem słabo, że nie umiem itp. ;)

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.840 387 20
Czy tak będzie pasowało ?
Nie. Nie będzie. Twój gont jest strasznie przeskalowany. Gont drewniany ma z reguły wymiary mniej więcej: długość około 30-45 cm, szerokość około 6-10 cm i grubość około 0,5-1 cm. Teraz podziel te liczby przez 87 i będziesz miał wymiar płytek gontu drewnianego w skali H0.

Astro

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
10.318 301 15
Nie poddawaj się. Mięczaki się poddają!!! Gont może mieć nawet 45x20cm, wszystko zależy od dekarza i dostępnego materiału. Podumaj jak mógłbys ten efekt osiągnąć trzymając skalę. Jak ci się uda, będziemy bić brawo, jak się poddasz to... no, nie będziemy ;)

OP
OP
D

DemoneQ

Użytkownik
Reakcje
21 3 1
No to już brzmi troszkę lepiej. 5.2mm na 2.2mm . Do takich wymiarów potrzebny mi będzie twardszy materiał od balsy.

edit. w sumie to co zrobiłem przy zbliżeniu wygląda jak dach pokryty słomą, ale nie o to mi chodziło.

OP
OP
D

DemoneQ

Użytkownik
Reakcje
21 3 1
Postaram się zmniejszyć grubość. Niestety nie mam żadnej bejcy. Czy np czarna farba z dużą ilością wody może być, balsa pewnie będzie piła więcej wody niż jakaś sklejka.

OP
OP
D

DemoneQ

Użytkownik
Reakcje
21 3 1
Mam nadzieję że to już będzie na tyle znośne i będzie nadawało się na dach . Teraz tak, jaka kalenica i wiatrownica (sprawdziłem w wiki jak to się nazywa :p ) , może być taka jak na zdjęciu z papy czy też raczej drewniana lub metalowa? Czy może lepiej jak na ostatnim zdjęciu czymś płaskim (drewno, metal) zakryć te nieszczęsne bale z których był dach a sam dach wyprowadzić poza krawędź ściany? A no i jeszcze pozostało malowanie :eek:

Załączniki

Ostatnio edytowane:

Astro

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
10.318 301 15
Super. Teraz uwaga, taki tips. Jak masz wszystko mocno przyklejone, to drobnum papierem ściernym ruchami od kalenicy do okapu zetrzyj trohę tych gontów. Zmniejszy się grubość warstw. Tylko delikatnie. Aha, drewno pięknie przyjmuje rzadki akryl, jak nie masz bejcy.

OP
OP
D

DemoneQ

Użytkownik
Reakcje
21 3 1
No to wiedziałem że zaczną się schody, rzadkim akrylem coś takiego mi wychodzi. Z tym papierem ściernym dobry pomysł, tylko boję się że znikną mi szczeliny pomiędzy klepkami, są nie za głębokie. Co z dachem, lepiej na równo ze ścianą czy wystający?

Załączniki