• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Drzewko ze skręconego drutu

DemoneQ

Użytkownik
Reakcje
21 3 1
Witam. Zrobiłem drzewka. Mam pytanie , używam kleju w sprayu. Może ktoś używał takiego kleju, mój po wyschnięciu pozostawia tak jakby biały nalot , wszystkie tak mają? Klej kupiony w sklepie modelarskim. Poprosiłbym też o jakieś rady co jeszcze można zrobić aby drzewka upiększyć? AAA i jeszcze jedno , pień pryśnięty lakierem bezbarwnym matowym, jak widać na zdjęciu się błyszczy, co może być nie tak?

Załączniki

Paweł.W-wa

Znany użytkownik
Reakcje
1.769 17 0
Przyczyną tego białego nalotu może być zbyt duża ilość kleju (jaki klej?). Co do połysku lakieru to może "psikałeś" ze zbyt małej odległości lub też po położeniu lakieru użyłeś kleju:niepewny:

OP
OP
D

DemoneQ

Użytkownik
Reakcje
21 3 1
Dzięki. To chyba sie wyjaśniło, chyba przesadziłem z ilością kleju. Przy następnym drzewku postaram się mniej psikać. Z tym lakierem to rzeczywiście psikałem z małej odległości.

Astro

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
10.319 301 15
Fajnie, tak jak koledzy pisali, potrząsnąć, z ok 30 cm psikać, nie dużo... mi najlepiej podchodzi klej Renesans, ostatnio z braku powyższego kupiłem UHU (który używałem przed Renesansem - jakkolwiek by to nie brzmiało...) i ciężko się zdziwiłem, bo okazał się dużo gorszy, być może wadliwa sztuka...
Aby nieco poprawić drzewka, osłoń np papierem toaletowym konary przy pniu, by nie siknąć na nie klejem, wtedy drzewo nie będzie taką zbitą zieloną masą, tylko zrobi się ażurowe jak w naturze.
zerknij na tego dęba...
dab_szypulkowy_004.jpg

Astro

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
10.319 301 15
A na koniec podlicz koszty materiałów zniszczonego blatu biurka , poplamionego ubrania itp.
I sprawdź za ile można kupiś super drzewa firmy freon.
W zasadzie makietę całą można kupić przecież... tabor, samochody... wszystko... tylko trochę przestaje się być modelarzem. Oczywiście można specjalizować się w lokomotywach a kupować drzewa, ale jeśli chłop chce sam robić to tylko czapy z głów

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.533 513 29
Rób, lepiej lub gorzej, ale rób, po jakimś czasie nabierzesz wprawy, a to co zrobisz będzie coraz lepsze.
Nie zwracaj uwagi na osiedlowych mądrali, oni modelarstwo znają tylko z YT.

śledź

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.870 62 10
A na koniec podlicz koszty materiałów zniszczonego blatu biurka , poplamionego ubrania itp.
I sprawdź za ile można kupiś super drzewa firmy freon.
Jak się nie umie to się kupuje. A na koniec podlicz sobie i wydałeś na te super drzewka, a ile super było można zrobić tylko trzeba umieć.

Astro

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
10.319 301 15
Jak się nie umie to się kupuje. A na koniec podlicz sobie i wydałeś na te super drzewka, a ile super było można zrobić tylko trzeba umieć.
Chcieć to móc. U mnie w firmie widnieje taki napis... i wszelkie tłumaczenie, że coś nie potrafię, nie udaje się, nie da się... nie istnieją. ;)

Paweł.W-wa

Znany użytkownik
Reakcje
1.769 17 0
Za dużo cytatów bym musiał wstawiać... Na biurko gazety, a ubranie... hmmm... Przecież dzieckiem się nie jest, to nie papranie się przy jedzeniu. Ale jedno jest ważne - satysfakcja z osiągnięć - niezaprzeczalna, nawet za cenę FREON-u ;)

OP
OP
D

DemoneQ

Użytkownik
Reakcje
21 3 1
Dzięki za radę. Drzewka Freonu są rzeczywiście ładne. Jednak moje bardziej mi się podoba, pewnie dlatego że je sam zrobiłem.:) Sprawia mi przyjemność takie tworzenie czegoś w właściwie niczego. I postanowiłem w miarę możliwości samemu robić tak dużo rzeczy jak się da. Nie opłaca mi sie sprowadzać kleju z Polski. Ale jak będę przy okazji to na pewno kupię. Doczytałem że ten Renesans to klej montażowy, tu u siebie już kupiłem 3 różne montażowe i żaden się nie nadaje. Nie mają efektu sprayu tylko silny strumień jak z węża ogrodowego. Kupiłem jedyny jaki był dostępny w sklepie modelarskim. Z kartonu zrobiłem kabinę do pryskania , wiec nie jest tak źle. Zaletą tego kleju jest że łatwo sie go ściera wilgotna szmatką. Dziękuję wszystkim za porady. A zbudować takie drzewko jak kolega wyżej wstawił to by było mistrzostwo.

Astro

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
10.319 301 15
No tak, foyo realnego.
Przepiękne drzewa (i nie tylko) tworzy pewien Węgier o ksywce Fabattka, to on mi pokazał kilka ciekawostek, nawet gdzieś ma fotoporadnik.
Renesans nie jest polskim klejem, ale faktycznie nazywa się montażowy, jednak nie służy do takiego montażu jak spraye z marketów budowlsnych (też kupiłem dwa dla sprawdzenia), tylko do przyklejania papieru do plansz bez marszczenia. To raczej klej dla plastyków. Mają też fantastyczny matowy werniks, którym dodatkowo możesz ustabilizować listowie już po posypaniu. Ja używam tego werniksu do utrwalania pudrów.

OP
OP
D

DemoneQ

Użytkownik
Reakcje
21 3 1
Dziekuję, ale ja wiem jak szukać . W ten sposób już kupiłem 3 x adhesive spray i żaden się nie nadaje , z podanych wyżej powodów. Zainteresowałem się tym ostatnim , ale tylko na chwilkę, prawie 120 zł za puszkę to za dużo.

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.924 129 86
Dziekuję, ale ja wiem jak szukać . W ten sposób już kupiłem 3 x adhesive spray i żaden się nie nadaje , z podanych wyżej powodów. Zainteresowałem się tym ostatnim , ale tylko na chwilkę, prawie 120 zł za puszkę to za dużo.
Ty kupujesz montazowki a to powinien byc taki do papieru z mozliwosci "przesuniecia" - taki o jakim pisal @Astro.
Poradnik Fabattka models:
https://makettinfo.hu/index.php?jobb=Metamorfozis-avagy-a-drot-alakulasa-fava&&hash=
(http://forum.modelarstwo.info/threads/realistyczne-drzewka.2002/page-42#post-667629)

OP
OP
D

DemoneQ

Użytkownik
Reakcje
21 3 1
Ten Renesans też ma w nazwie montażowy. Coraz głupszy się robię. :p Te co ja kupiłem wszystkie nazywają się adhesive spray i tylko jeden jest ok. Dlatego mam problem jak je rozróżnić. Postaram się poszukać ten Renesans, zwłaszcza że kolega poleca jeszcze ten werniks.