• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Drzewko ze skręconego drutu

OP
OP
D

DemoneQ

Użytkownik
Reakcje
21 3 1
Ma ktoś może w pobliżu puszkę tego Renesansu i mógłby sprawdzić czy jest na niej coś napisane aby jakoś go zlokalizować poza Polską?

OP
OP
D

DemoneQ

Użytkownik
Reakcje
21 3 1
Myślałem , że budujesz makietę a chcesz zostać drzewiarzem to ok.
A jakim papierem toaletowym oklejasz pnie?
To, że buduję makietę nie znaczy że nie mogę robić drzewek :p . I postawiłem sobie taki cel aby w miarę możliwości wszystko robić samemu.
Papier zwykły , choć im grubszy tym lepszy, taki puchaty. Ale zmieniłem technikę , mieszam klej pva z paperem i robię z tego taką papkę , to się bardzo fajnie nakłada na pień i gałęzie. No i jest dostęp wszędzie tam gdzie owinąć papierem już by się nie dało.

Domek też mógłybm kupić ale wolałem sam zbudować, nawet dym leci z komina :) .
IMG_20200227_165413.jpg
Tak samo z trawą czy krzaczkami.

OP
OP
D

DemoneQ

Użytkownik
Reakcje
21 3 1
Nie do końca Kolego domek jest zbudowany według prawideł sztuki ciesielskiej, zerknij na zdjęcia domów i popatrz na Twoje łączenie bali na narożnikach.

https://www.google.pl/search?q=domy+z+okrągłych+bali&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwjCzq6UnvLnAhWss4sKHVKnDyEQ_AUoAXoECA0QAw&biw=1366&bih=632
I znowu dzięki Wam czegoś się nauczyłem. Nawet nie mogłem rozgryźć o co chodzi , aż nie znalazłem tego zdjęcia. Z moim dzisiejszym zaawansowaniem raczej nie byłbym w stanie tak zrobić , ale może kiedyś.

Dach z bali? :niepewny: Cóż to za konstru-fikszyn? :D
Zainwestuj w strzechę, albo gont
Tego też nie wiedziałem. Może następnym razem . Dzięki za zwrócenie uwagi.

A jeszcze jedno. Jak pisałem , staram się co się da samemu robić . Jak najmniej zerkać na tutoriale (choć czasami się nie da) i na zdjęcia rzeczywiste. Dlatego pewnie dużo rzeczy będzie się mijało z rzeczywistością a bardziej będzie to jak ja widzę świat. Myślę. że jak już się trochę nauczę to pokuszę się w tedy o makietę z odwzorowaniem rzeczywistości. A wasze rady sobie zapamiętuję , więc nauka się przyda.

Załączniki

Ostatnio edytowane:

Iguanabrat

Aktywny użytkownik
Reakcje
309 24 5
No dach to musisz zmienić na 100%.Każdy kto spojrzy na dach to będzie widział, że coś jest nie tak.
Jak robisz drzewka to proponuje też potrenować krzaczki.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
D

DemoneQ

Użytkownik
Reakcje
21 3 1
No dach to musisz zmienić na 100%.Każdy kto spojrzy na dach to będzie widział, że coś jest nie tak.
Jak robisz drzewka to proponuje też potrenować krzaczki.
O krzaczkach już myślałem. Ale też z drutu jak drzewka tylko o mniejszej średnicy. Na razie mam takie krzaczki, leżą tylko nie przyklejone. Dach wymienić będzie ciężko, kabelki od oświetlenia i dymu w kominie są na styk :-( . Może strzechę da się położyć i zakryje te bale.

Załączniki

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.488 552 30
staram się co się da samemu robić . Jak najmniej zerkać na tutoriale (choć czasami się nie da) i na zdjęcia rzeczywiste.
Co do zerkania na poradniki (tutoriale?) to każdy ma swoje podejście, ale trudno robić modele nie wiedząc, jak wyglądają prawdziwe oryginały. Podpatrywanie rzeczywistości jest podstawową sprawą w modelarstwie, które w końcu jest odwzorowywaniem rzeczywistości.

OP
OP
D

DemoneQ

Użytkownik
Reakcje
21 3 1
Zgadza się . Nie da się czegoś zrobić nie wiedząc jak wygląda oryginał. Źle się wyraziłem, robię te rzeczy z pamięci a że ta jest zawodna to są rozbieżności z rzeczywistością.

Astro

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
10.320 301 15
Jak ci bardzo zależy, to poszperaj w krsach, zobaczysz czyja to firma :) apa to spółka zoo z siedzibą w Polsce, inaczej funcjonować nie może.
Dla mnie istotne jest, że produkty są super.

Problem jest jednak innej natury. Modelarstwo od każdego innego rękodzieła odróżnia podstawowa sprawa: odzwierciedla rzeczywistość w skali. Lepiej lub gorzej, ale rzeczywistość. Możesz nie ogarnąć ciesielki, możesz pewne rzeczy uprościć, ale podpatruj realny świat, zgłębiaj każdą dziedzinę, którą przedstawiasz na tyle by rozumieć to co robisz. Dziś jest internet, kilka milisekund dzieli cię od wiedzy. Nie musisz ślęczeć nad książksmi, czy latać po wiochach, by zobaczyć chałupy. Dlatego też wymaga się dziś więcej niż dawniej. No, zrywaj ten dach i zrób coś z sensem. ;)

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.854 388 20
Modelarstwo od każdego innego rękodzieła odróżnia podstawowa sprawa: odzwierciedla rzeczywistość w skali. Lepiej lub gorzej, ale rzeczywistość.
Nie do końca masz rację Grzesiu z tą rzeczywistością. Co powiesz o modelarstwie odzwierciedlającym obiekty Science-Fiction? Bez względu na to czy z przyszłości, czy z bajek... ;)

Astro

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
10.320 301 15
Nie do końca masz rację Grzesiu z tą rzeczywistością. Co powiesz o modelarstwie odzwierciedlającym obiekty Science-Fiction? Bez względu na to czy z przyszłości, czy z bajek... ;)
To jest taki wyjątek potwierdzający regułę. ;) Niektórzy wykluczają s-f z modelarstwa, inni, min. ja, uważają, że np. model x-winga odzwierciedla realny pojazd wymyślony na potrzeby filmu. Zauważ, że mało kto mówi o figurkach do gier fabularnych jako o modelach. No ale podobnie jest z modelami fikcyjnych stacji... póki są zbudowane wg zasad panujących w realiach, to jest to moim zdaniem modelarstwo, gdyby pan Leszek zrobił dachy z bali, no cóż... ale to już nieraz klepaliśmy i doszliśmy do jednego wniosku, misnowicie że każdy z nas ma inny pryzmat, inny margines...

To ja Wam lepiej nie będę pokazywał jaki u mnie pociąg będzie ciągnął jakie wagony :p:eek:
E tam, się nie przejmuj. Pytasz, co sądzimy, to piszemy. Możesz posłuchać, ale nie musisz. Ale ten dach to zmień, zrób to dla mnie, bo dostaję migreny. Nie ma takiej rzeczy, której nie da się w modelarstwie poprawić. Od góry tektura, na to gont np z cienkiej balsy, a od czoła krokwie, by zasłonić bale.
Działaj, im więcej zrobisz sam, tym więcej się nauczysz i więcej będziesz mieć satysfakcji. No i większe pole do popisu dla "teoretycznych krytyków" :D