• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Fotografie Dolnośląskie klimaty

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
23.028 546 29
Dolny Śląsk jest niesamowity. Mała podróż w czasie, Pielgrzymka.
Zdjęcie Pana Marcela Dubajło z 2006 roku.

1146889717.jpg

Oraz zdjęcie Pana Krzysztofa Brankowskiego z 2014 roku.

14248927339852761b93fb1934aea15541c550dec6-2667.jpg

I moje.

DSC_0760.JPG

DSC_0757.JPG

Trochę się zmieniło, widać postęp prac przy usuwaniu nadmiernie wybujałej roślinności.

route

Aktywny użytkownik
Reakcje
440 3 1
To może dla znawców topografii, gdzie ta szopa stała? Jerzmanice, Złotoryja? Pamięć dobra ale krótka.
Malczyce raczej nie bo to zdjęcie zrobione w czasie przejazdu z Legnicy do Świerzawy.
Na zdjęciu z prawej strony widać fragment obrotnicy. Zakładając, że zostało ono wykonane między Legnicą a Świerzawą to wiadomo, którym stacjom należy się przyjrzeć w poszukiwaniu obrotnicy. Jedyną stacją gdzie jest/była obrotnica jest Złotoryja ale jej położenie względem szopy jest inne niż na zdjęciu.

Wygląda mi na Malczyce
Natomiast jeżeli porówna się zdjęcia okolic szopy i samej szopy z Malczyc z przedmiotowym zdjęciem to bardzo szybko dojdzie się do wniosku, że jest to ta sama szopa. Zatem @OLF ma rację.

Ps.
Mała podpowiedź dla sprawdzających. Mały budyneczek widoczny na zdjęciu przed szopą istniał co najmniej do 2004 roku. Został zburzony gdzieś między 2004 a 2010 rokiem stąd na "nowszych" zdjęciach go nie ma.

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
23.028 546 29
Zamierzałem to wrzucić do wątku "Mosty i wiadukty kolejowe" ale mało tu widać wiadukt, więc ląduje tu.

Niedaleko Pilchowic wiadukt nad lokalną drogą , nie pomnę jej numeru.

DSC_0550.JPG

DSC_0551.JPG

Zrobiłem fotkę się zastanawiam, jak to mawiają u mnie w pracy "dziadek się zawiesił" miłość mojego życia patrzy na mnie i z niedowierzaniem pyta "nie wejdziesz na górę" no wejdę, a co mi pozostało, nasyp sakramencko stromy, ale jest droga obok, idę , mijam kilka domostw, Panowie tną drewno " pan pewno miłośnik" no pewno tak, "to kawałek jeszcze i będzie tunel" wymieniamy uprzejmości, można egzystować normalnie, pewnie że tak. Idę błotnistym traktem i po kilku minutach jestem na górze, no trochę zarosło.

DSC_0520.JPG

I jest on Ci tunel pod górą Dwory, i jego początek lub koniec jak kto woli i wnętrza kawałek, i z drugiej strony, gdybym poszedł kawałek dalej, doszedłbym do stacji Pilchowice Nielestno, ale nie tym razem, zresztą byłem tak jeno z poziomu gruntu.

DSC_0531.JPG

DSC_0538.JPG

DSC_0539.JPG

DSC_0546.JPG

Ach może zanim nadejdzie mój czas, uda się przejechać niespiesznie, tą trasą, kontemplując widoki i chłonąć pozytywne wibracje, może się uda.
Zadziwiający jest dobry stan torowiska, zupełnie jakby w tej części naszego grajdołka złodziei złomu wywiesili na płotach.
Wiem pracy ogrom, ale jaka atrakcja, kolej drezynowa, w mniej atrakcyjnych lokalizacjach działa, tu jestem pewny kolejki ustawiały by się po bilety.
Ale się ramol rozmarzył, na spacer z psiurą nierobie jeden.