• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Diorama DOKP WSCHODNIA - Mały fragment lokomotywowni Lublin 1987 rok

OP
OP
garou

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.974 483 99
Podobne ujęcie z drona z dzisiejszych czasów. Nie będę chciał zasłaniać żurawia i kanału modelem parowozu, więc prawdopodobnie docelowo ustawię go tutaj, gdzie na poniższym ujęciu stoi SU42:

lok.jpg

żródło: Lokomotywownia Lublin.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
garou

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.974 483 99
Elewacja z przodu. Bardzo wczesny etap. Widoczne łączenie będzie niewidoczne bo z przodu elewacji umieszczone są takie jakby /nie wiem jak to nazwać/ wystające od ściany filary. Jeden z nich będzie właśnie tu gdzie widoczne łączenie. Jak pisałem z tym się trochę zejdzie bo oprócz tego co widać na zdjęciu będę musiał cegła po cegle zrobić łuki nad oknami, ozdobne wypusty (czy jak to nazwać) lecące wzdłuż elewacji, kraty w oknach, drzwi, rynny, fragmenty widocznej więźby dachu, rurociągi przy części elewacji i podtrzymujące je elementy, itd... będzie z tym "rzeźba"....

854226da-b5e1-435a-9498-fbd071698add.jpg

ba649266-711a-446f-baad-0e8184f83e64.jpg

Widoczna na zdjęciu ściana czołowa (modelowa) to karton grubości 3mm z naniesionym kartonem z fakturą cegły. Czuć na nim taką jakby grawerkę (nie jest to po prostu nadruk cegły), a wgłębienia mają kolor zaprawy. Produkt Woodland Scenic z tego co pamiętam. Cegła w miarę trzyma skalę choć mogłaby być jeszcze drobniejsza. Nic lepszego nie udało mi się znaleźć. Kupiłem też podobny produkt NOCH'a ale tam cegła nadaje się do H0, a nie TT.

Ostatnio edytowane:

t_domagalski

Znany użytkownik
Reakcje
1.903 27 9
...z przodu elewacji umieszczone są takie jakby /nie wiem jak to nazwać/ wystające od ściany filary.
Pilastry.
...będę musiał cegła po cegle zrobić łuki nad oknami, ozdobne wypusty (czy jak to nazwać) lecące wzdłuż elewacji....
Nadproża i gzymsy.

Z niecierpliwością czekam na efekt końcowy. Patrząc na twoje wcześniejsze dokonania, taka "rzeźba" wychodzi ci bardzo dobrze. :)
Wesołych Świąt!

OP
OP
garou

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.974 483 99
Ta ściana jest koszmarna ale jak się to mówi "robim co możem".

Wyrzeźbiłem na razie tyle. Widoczne dziury będą zaszpachlowane.

Na razie tyle. Okna to będzie lekki problem...

S1.jpg

S2.jpg

OP
OP
garou

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.974 483 99
Co do okien... Okna generalnie w tym budynku to było coś takiego w oryginale:

db97da8e-46a7-4702-9363-295fa572a476.jpg

Ponieważ uparłem się, że nie będę korzystał z żadnych laserów bajerów, drukarek 3D itp... więc postanowiłem zabrać się do tego "po swojemu". Początkowo myślałem o kalkomanii, ale zleceniobiorca zażyczył sobie plików, a ja nie jestem w stanie tego narysować (nie mam programów typu CDR to primo, a po drugie trzeba by się nauczyć tego obsługiwać).

Wpadłem więc na taki staroświecki pomysł, że ramę wokół otworu okiennego wykonam z pasków kartonu ciętego na miarę i pomalowanego, a potem wkleję oszklenie PCV od środka z namalowaną markerem /cienkopisem transparentnym olejnym/ białą kratą. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Nie liczę na spektakularne efekty na miarę XXI wieku, ale przynajmniej będzie satysfakcja, że samemu 100% się coś stworzyło.

Pierwsze kroki:

624035398_2187204538482733_8925297371106148107_n.jpg

627375670_1265248482408037_6322513293223548731_n.jpg

Widoczne "zwieńczenia" tych słupów będą pomalowane. Na razie są surowe.
Pojawiły się tez drzwi (jeszcze bez okuć). Pierwsze będą uchylone. Co do ich koloru nie mam pewności czy w czasach PRL były niebieskie (jak teraz to widać tam będąc) więc kolor "wymyśliłem" sobie jasno sraczkowaty jeśli można tak to ująć. Niebieski trochę mi się gryzie z czerwoną cegłą.
Z lektury Świata Kolei (artykuł "Lokomotywownia Lublin, cz.1 - do 4" - (10/11/12//2018 oraz 1/2019) dowiedziałem się, że buduję fragment najstarszej hali lokomotywowni Lublin, która stoi po dziś dzień. We wspomnianej lekturze są świetne zdjęcia z początków XXw. na których dostrzegłem jeszcze kilka drobiazgów, jak np. to, że dach w pewnej części tego budynku został wymieniony. Dziś fragment poszycia ma oryginalną więźbę dachową, a inny fragment raczej już nie bo nie widać na tym fragmencie wystających krokwi jak to było w oryginale.

cdn...

Ostatnio edytowane:

t_domagalski

Znany użytkownik
Reakcje
1.903 27 9
wkleję oszklenie PCV od środka z namalowaną markerem /cienkopisem transparentnym olejnym/ białą kratą...
Uzyskany w ten sposób efekt będzie nieciekawy, płaski...
Dawno temu, jak jeszcze nie było cięcia laserowego, a fototrawienie było drogie i trudno dostępne, to takie okna wykonywałem z.. nici krawieckiej. Zwilżoną rozcieńczonym Wikolem nitkę (żeby nie miała sterczących włókienek) nawijałem na prostokątną ramkę z kartonu w równych odstępach najpierw w pionie, a potem w poziomie. Potem tak powstałą kratę znowu lekko zwilżałem, żeby nitki posklejały się na skrzyżowaniach. Po wyschnięciu odcinałem kratę z ramki i wklejałem w okno.

Dzisiaj tę metodę dałoby się ulepszyć - np. użyć cienką żyłkę zamiast nici oraz cyjanoakrylu zamast Wikolu do sklejenia skrzyżowań. A do zrobienia oszklenia użyłbym np. ClearFix Humbrola. Możnaby wtedy pobawić się w odtworzenie powybijanych pojedynczych szybek.

OP
OP
garou

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.974 483 99
Dawno temu, jak jeszcze nie było cięcia laserowego, a fototrawienie było drogie i trudno dostępne, to takie okna wykonywałem z.. nici krawieckiej. Zwilżoną rozcieńczonym Wikolem nitkę (żeby nie miała sterczących włókienek) nawijałem na prostokątną ramkę z kartonu w równych odstępach najpierw w pionie, a potem w poziomie. Potem tak powstałą kratę znowu lekko zwilżałem, żeby nitki posklejały się na skrzyżowaniach. Po wyschnięciu odcinałem kratę z ramki i wklejałem w okno.

Dzisiaj tę metodę dałoby się ulepszyć - np. użyć cienką żyłkę zamiast nici oraz cyjanoakrylu zamast Wikolu do sklejenia skrzyżowań. A do zrobienia oszklenia użyłbym np. ClearFix Humbrola. Możnaby wtedy pobawić się w odtworzenie powybijanych pojedynczych szybek.
Myślałem o nitkach. Spróbuję tego i tamtego sposobu i zobaczę co wyjdzie. Dzięki za odzew i podpowiedź. Pozdrawiam.

OP
OP
garou

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.974 483 99
Pobawiłem się w podobne rzeczy. Mniej więcej założenie było takie /rysunek schematyczny/:

okna.jpg

Nici nasączone wikolem (i malowane na biało farbą Humbrol matową- nie miałem białej):

O1.jpg

Podstawa okna - 'modelarskie' PCV zabezpieczone obustronnie odklejaną folią - dobrze się je tnie (nie pęka):

OO.jpg

Powycinane na wymiar podstawy okien z pomalowanymi na biało ramkami:

O11.jpg

Docinanie "nici" udających ramki wewnątrz okien:

O3.jpg

"Zabawa" we wklejanie tego:

O2.jpg

Zalanie wykonanej "kratki" klejem ModPodge w celu uzyskania "szybek":

O4.jpg

Po rozp

rowadzeniu tego kleju:

O6.jpg

Fragment okna w zbliżeniu po wyschnięciu:

O7.jpg

Gdy reszta podosycha, wklejać to będę widoczną stroną "do widza" od wewnątrz ściany jak to pokazałem na grafice (pierwszy obrazek w tym wpisie).

Wiadomo, że nie są to wyrafinowane najnowsze techniki wykonywania takich rzeczy, ale chciałem spróbować zrobić to "po staremu", jak to się mówi z niczego, co nie wyklucza stosowania nowości w przyszłości. Pozostanie radość, że również ma się na karku wykonanie czegoś metodami chałupniczymi jak się to mówi :)

cdn...

Ostatnio edytowane: