• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Diorama DOKP WSCHODNIA - Mały fragment lokomotywowni Lublin 1987 rok

OP
OP
garou

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.796 465 99
Podobne ujęcie z drona z dzisiejszych czasów. Nie będę chciał zasłaniać żurawia i kanału modelem parowozu, więc prawdopodobnie docelowo ustawię go tutaj, gdzie na poniższym ujęciu stoi SU42:

lok.jpg

żródło: Lokomotywownia Lublin.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
garou

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.796 465 99
Elewacja z przodu. Bardzo wczesny etap. Widoczne łączenie będzie niewidoczne bo z przodu elewacji umieszczone są takie jakby /nie wiem jak to nazwać/ wystające od ściany filary. Jeden z nich będzie właśnie tu gdzie widoczne łączenie. Jak pisałem z tym się trochę zejdzie bo oprócz tego co widać na zdjęciu będę musiał cegła po cegle zrobić łuki nad oknami, ozdobne wypusty (czy jak to nazwać) lecące wzdłuż elewacji, kraty w oknach, drzwi, rynny, fragmenty widocznej więźby dachu, rurociągi przy części elewacji i podtrzymujące je elementy, itd... będzie z tym "rzeźba"....

854226da-b5e1-435a-9498-fbd071698add.jpg

ba649266-711a-446f-baad-0e8184f83e64.jpg

Widoczna na zdjęciu ściana czołowa (modelowa) to karton grubości 3mm z naniesionym kartonem z fakturą cegły. Czuć na nim taką jakby grawerkę (nie jest to po prostu nadruk cegły), a wgłębienia mają kolor zaprawy. Produkt Woodland Scenic z tego co pamiętam. Cegła w miarę trzyma skalę choć mogłaby być jeszcze drobniejsza. Nic lepszego nie udało mi się znaleźć. Kupiłem też podobny produkt NOCH'a ale tam cegła nadaje się do H0, a nie TT.

Ostatnio edytowane:

t_domagalski

Znany użytkownik
Reakcje
1.853 23 9
...z przodu elewacji umieszczone są takie jakby /nie wiem jak to nazwać/ wystające od ściany filary.
Pilastry.
...będę musiał cegła po cegle zrobić łuki nad oknami, ozdobne wypusty (czy jak to nazwać) lecące wzdłuż elewacji....
Nadproża i gzymsy.

Z niecierpliwością czekam na efekt końcowy. Patrząc na twoje wcześniejsze dokonania, taka "rzeźba" wychodzi ci bardzo dobrze. :)
Wesołych Świąt!