• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Dioramy Krisa

OP
OP
Kris

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.789 52 5
Nie będę robił pędni, bo to jeszcze nie ten level (poziom) zaawansowania.
Tak przy okazji, Pawle - gdzie te pędnie miały by się znaleźć ?

Zastanawiałem się nad słupami telegraficznymi, ale chyba też odpuszczę.
Gawiedź, która się nie zna, a pokazywałem im zdjęcia z pierwszą zielenią niską i te ostatnie, to już ma pełne gacie.
Więc tym razem pójdę na łatwiznę.
To zawsze można dodać, jak zmienię zdanie.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.931 531 30
gdzie te pędnie miały by się znaleźć ?
Pędnie powinny iść od napędów rogatek do windy stojącej przed strażnicą (budką dróżnika), tak że jedna musi przejść pod torem, a druga (lub ta sama, zależnie od umieszczenia strażnicy) pod drogą. Ale można obok podstaw rogatek postawić napędy elektryczne JEG-10 i wtedy krótka pędnia łączy napęd elektryczny z bębnem napędu rogatki.

KrotVikinG

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
754 6 0
Jeśli ćwiczysz sztuki modelarskie, to powinieneś także zrobić pędnię, dużo tego by nie wyszło, z prawej strony wypuścić drut, że niby leci do nastawni

OP
OP
Kris

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.789 52 5
Dlatego poprosiłem o jakieś wskazówki na podstawie TEGO zdjęcia.

450073302_8057159887661273_7962382007808752453_n.jpg

Gdzie miały by być jakieś urządzenia, jakie urządzenia i w którą stronę pędnie.

Pochylam się też nad tymi słupami energetycznymi (drewnianymi)...
Myślałem też o takiej wysokiej stacji trafo......czy to już było by za dużo ?

OP
OP
Kris

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.789 52 5
Pawle, ja doskonale znam zasadę mniej znaczy więcej. Dlatego ta ironia była niepotrzebna.
3 słupy nie przeładują krajobrazu.
Ale może trafo, to faktycznie przesada.

Nadal jednak nie wiem, co z tymi pędniami.
Uczę się dopiero, dlatego pytam.
A zamiast odpowiedzi uzyskuję drwiny...

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.230 508 29
Pawle, ja doskonale znam zasadę mniej znaczy więcej. Dlatego ta ironia była niepotrzebna.
3 słupy nie przeładują krajobrazu.
Ale może trafo, to faktycznie przesada.

Nadal jednak nie wiem, co z tymi pędniami.
Uczę się dopiero, dlatego pytam.
A zamiast odpowiedzi uzyskuję drwiny...
Ani to ironia ani drwiny.
Najpierw się planuje, zbiera materiały potem buduje, nigdy odwrotnie inaczej dopasowuje się rzeczywistość do istniejącego "dzieła".
Jeśli Cię uraziłem to przepraszam, nie było to celem mojego wpisu, łapię się na tym że zabieram głos choć w zasadzie nie powinienem, lepiej piać z zachwytu i lizać d***.
Buduj nie przejmuj się krytyką, z pewnością grono zachwyconych przewyższy Twoje oczekiwania.

OP
OP
Kris

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.789 52 5
Pawle, plan jest prawie wykonany. Zastanawiam się po prostu, czy czegoś nie pominąłem (oprócz tych nieszczęsnych pędni).
Nie oczekuję poklasku, jedynie potwierdzenia, że idę właściwą drogą.
Krytyka jest wskazana, byle konstruktywna - dzięki niej człowiek doskonali warsztat.

Ale jak już ktoś wskazuje na braki, to wypadałoby wskazać sposób ich nadrobienia. Więc Pawle - gdzie te pędnie poprowadzić? Jak?
Jakie urządzenia i gdzie umieścić ?

Diorama jest umiejscowiona gdzieś w latach 60/70/80tych...(?). Fikcyjne miejsce...

marekm

Znany użytkownik
Reakcje
1.473 0 0
Moim zdaniem to niedomalowane ogrodzenie psuje efekt.
To jeden z najbardziej wyeksponowanych elementów tej dioramy i krawędzie
brązowej nadpalonej tektury jakoś mi nie pozwalają o sobie zapomnieć.
A jak to nadrobić? No cóż, pędzelek, trochę szarej farby, godzinka i będzie pięknie :)

No i jak jesteśmy przy ogrodzeniu, to mam pytanie o bramę. Jej skrzydła obracają się wraz ze słupami?
Jak to jest tam zrobione, są jakieś zawiasy?

Myślę, że zamiast dodawać kolejne elementy lepiej "podrasować" istniejące, bo dioramka ładna i warta uwagi.

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.230 508 29
Pawle, plan jest prawie wykonany. Zastanawiam się po prostu, czy czegoś nie pominąłem (oprócz tych nieszczęsnych pędni).
Nie oczekuję poklasku, jedynie potwierdzenia, że idę właściwą drogą.
Krytyka jest wskazana, byle konstruktywna - dzięki niej człowiek doskonali warsztat.

Ale jak już ktoś wskazuje na braki, to wypadałoby wskazać sposób ich nadrobienia. Więc Pawle - gdzie te pędnie poprowadzić? Jak?
Jakie urządzenia i gdzie umieścić ?

Diorama jest umiejscowiona gdzieś w latach 60/70/80tych...(?). Fikcyjne miejsce...
Może pomoże Ci instrukcja E4.
Daj słupy, nawet trafo, nie przejmuj się pieprzeniem starych dziadów, to Tobie ma to sprawiać przyjemność nie innym, ja o tym zapominam i przypieprzam się notorycznie bo tak zostałem ukształtowany, dlatego tez nic nie robię bo nie mogę osiągnąć ideału który sobie narzucam.

OP
OP
Kris

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.789 52 5
Dziękuję Marku za uwagi. Podmaluję te elementy, skoro są tak widoczne. To nie problem.
Jeśli chodzi o bramę, to jest wklejona jako otwarta i taka pozostanie. Nie ma zawiasów.....może się pokuszę o jakieś imitacje, ale ruchoma nie będzie.
Nie było tego w planie. To poligon. A ja powiedzmy...raczkuję w temacie. Więc nie wymagajcie nie wiadomo jakich "skilów" (umiejętności).
Poza tym będzie wiele innych elementów, które odwrócą uwagę od tego szczegółu.

Pawle - ok, dzięki, sprawdzę instrukcję.
Ty też się nie przejmuj - kto Cię zna, wie, co ma wiedzieć :)
Nie ma problemu :)