• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Dioramy Krisa

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.834 573 30
Gdzie miały by być jakieś urządzenia, jakie urządzenia i w którą stronę pędnie.
Dopiero dziś znalazłem chwilę czasu na naszkicowanie czegoś w dwóch wariantach: na czerwono klasyczne ręczne windy rogatkowe z pędniami do rogatek i na żółto elektryczne napędy JEG-10 (o których pisałem w poprzednim wpisie), poruszające rogatki krótkimi pędniami. W drugim wariancie w miejscu ręcznych wind rogatkowych ustawione są dwa przełączniki elektryczne, oddzielnie dla każdego napędu. Zarówno windy ręczne, jak i przełączniki elektryczne ustawia się na zewnątrz strażnicy, dróżnik musi wyjść z budki, obsłużyć rogatki i obserwować przejeżdżający pociąg. Teoretycznie elektryczny napęd rogatkowy może napędzać dwie rogatki, więc może mógłby być jeden, mniej więcej w miejscu wind, ale tu nie mam pewności.

przejazd.jpg

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.834 573 30
Niestety, nie wiem ani o modelach ręcznych wind, ani napędów elektrycznych tego typu. Ale ostatnio tylu jest producentów takich drobiazgów, że może ktoś coś takiego ma w ofercie?

OP
OP
Kris

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.392 67 5
Jeszcze poprzednia diorama "nie ostygła" (nie została dopieszczona), a już mam plan na kolejną.
Zbudowałem 2 skrzynki pod dioramy, więc ten etap mam z głowy.
Nie będę zakładać nowego tematu, ten ma tytuł wystarczająco ogólny.

Nowa diorama będzie miała roboczy tytuł "We SPOŁEM z CPN" :)
Poniżej bardzo robocze fotki przymiarkowe i plan.

Jeszcze nie jestem pewien, czy ten tor będzie na wysokim nasypie, czy na zwykłym podtorzu.
Jeszcze nie jestem pewien tego mostu z rurociągiem.
To tylko założenie, zobaczymy, co wyjdzie w praniu.

Czy macie jakieś sugestie?

PLAN.jpg
20240717_173919.jpg
20240717_173927.jpg

OP
OP
Kris

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.392 67 5
Podoba mi się ta pierwsza diorama. Ma swój klimat. Nieźle wyglądają te płyty drogowe. Ja u siebie mam kartonowe od p. Oczosia i są fajne ale wyglądają bardziej sterylnie.

A Twój nowy konzept ma dla mnie wygląd taki jakby amerykancki. Zwłaszcza Społem.
Tak, to taka wariacja. Bardziej do poćwiczenia technik i wykorzystania tego, co zostało po poprzedniej makiecie i się nie sprzedało.

Rurociąg z nasypu na parking. :niepewny:
Zrezygnowałem z rurociągu...

Irokez46

Znany użytkownik
Reakcje
12.561 49 0
Jeśli tor ma być na przodzie dioramy, znaczy jeśli ma być eksponowana tą stroną to nie rób wysokiego nasypu bo zasłonisz sobie całą resztę dioramy. Ja bym robił na jednym poziomie.

OP
OP
Kris

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.392 67 5
Kolejny etap na drugiej dioramce:
Przykleiłem dwie warstwy deseczki na podtorze- aby stworzyć mini-nasyp.
Obok przykleiłem karton modelarski pod drogę i pod bar. CPN będzie w niecce, ale dzięki podkładowi z trylinki nie aż tak nisko.
Zrobiłem eksperymentalną miksturę, aby pomalować ulicę. Mieszanka gipsu, wikolu, czarnej plakatówki, odrobiny wody i piasku.
Kolor mi się podoba i jest mat, ale....te zacieki może uda mi się zniwelować przez szlifowanie.
Zobaczymy....

20240723_173431.jpg