Asfalt nie ma jednolitej struktury. Tworzą go jakby sprasowane grudki. Proponuję zrobić tak, jak zrobiłem na niedokończonym segmencie.
Tajny (już jawny) przepis nr 1/Asfalt/2024:
1. Tam, gdzie chcemy mieć drogę, budujemy rodzaj płytkiego korytka, w które będziemy "lali asfalt". U mnie ma on grubość jakieś 4mm, bo akurat takie miałem deseczki do "szalunku".
2. Przygotowujemy "asfalt".
Gips szpachlowy (a nie budowlany, który wiąże w ciągu kilku-max. kilkunastu minut; szpachlowy wolniej) dosypujemy małymi porcjami do wikolu, ciągle mieszając. Wszystkie grudki gipsu musimy rozpuścić. W czasie tego procesu z wikolu wydziela się trochę wody, która jest pochłaniania przez gips. Asfalt ma być "półpłynny" - ani nie lać się za bardzo, ani nie tworzyć zbitej masy. W razie potrzeby dolewamy wody. Wiem, trudno to opisać - trzeba poeksperymentować. Oczywiście, prawdziwy asfalt ma kolor powiedzmy ciemnoszary i do jego otrzymania dolewamy czarnej farby (ja użyłem pigmentu do farb akrylowych). Ale uwaga - najpierw trzeba sprawdzić, czy po rozcieńczeniu czarnego pigmentu, nie powstaje niebieski zafarb. Jeśli tak, szukamy innego czarnego pigmentu (innej firmy) i przeprowadzamy próbę, aż do znalezienia właściwego produktu.
Asfalt trzeba przygotować dość szybko, oczywiście, bo nam zwiąże i koniec zabawy.
3. Lejemy
Wlewamy asfalt w korytko i za pomocą "łaty" z deseczki modelarskiej równo go rozprowadzamy. Jeśli będzie miał właściwą konsystencję (bez grudek) , to dość łatwo będzie można go równo ułożyć.
4. Upiększamy
I teraz następuje bardzo istotny etap, znowu wymagający kilku eksperymentów. Wilgotnym zmywakiem do naczyń, tą stroną miękkiej gąbeczki, "klepiemy" w asfalt. Trzeba to zrobić w takim momencie, kiedy asfalt już trochę związał, ale nadal jest wilgotny. Jeśli przyczepia się do zmywaka, to albo robimy to za wcześnie, albo zmywak ma niewłaściwą wilgotność. Przyklepując delikatnie miejsce po miejscu otrzymujemy taką jakby porowatą strukturę. Można ją jeszcze podcyzelować po krótkim odczekaniu po pierwszej serii "klepania".
Efekt jak na zdjęciu. Może ktoś się pochwali, jak mu wyszło. Powodzenia : )