• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Dioramy Krisa

OP
OP
Kris

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.385 67 5
Na początek 2 dioramki.
Założenia :

Dioramki mają być niezależne, ale można je połączyć, bo będą kompatybilne pod kątem wykończenia i będą tworzyć jeden większy fragment.
Będą budowane równolegle.

Jedna będzie przedstawiała mały przystanek "Torcinek Wczasy". Mały budynek stacyjny z kasą biletową, mały sklep oraz domek zawiadowcy.
Zaraz obok staw otoczony drzewami. Peron najprawdopodobniej będzie ziemisty.

Torcinek Wczasy.jpg

Na drugiej dioramie wykorzystam magazyn Auhagen, który raczej pasuje do TT, niż do H0 - rampa jest za nisko. Dlatego będzie stał jako hurtownia lub skup czegoś tam. Zaraz obok będzie droga gminna i przejazd kolejowy z zaporami. Sterowany z przystanku Torcinek Wczasy.
Dookoła placu i magazynu będzie betonowy płot.

Magazyn.jpg

Dlaczego tak to zorganizowałem? Chcę wykorzystać te budynki, które zostały po Torcinku (pierwszym).
Budynki będą miały oświetlenie, oświetlony będzie też przejazd kolejowy (mam piękne lampy na drewnianych słupach od Kluby - wreszcie znajdą zastosowanie :) )

To są założenia ogólne-wstępne.

Jestem otwarty na pomysły. Będę wdzięczny za Wasze wsparcie, krytykę, porady.

JohnyTRS

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
469 1 0
Będę wdzięczny za Wasze wsparcie, krytykę, porady.
To może zacznę (spokojnie, obejdzie się bez wyrzucania wszystkiego do kosza):
1. Ja bym nieznacznie zmniejszył plac z płyt na lewej skrzynce, żeby nie był aż tak blisko toru, skoro nie jest z niego obsługiwany. Węższy tak o pół płyty (dolicz jeszcze nasyp od toru, ogrodzenie etc.).
2. Może trochę dłuższy peron?
3. Te płyty ze szlabanami zostawiasz tak jak jest czy będziesz przerabiał? Będzie chodnik?
4. Plac przed budynkiem przystanku z tą zieloną wysepką na środku - patrząc na wielkość samochodów to ten plac jest trochę byt mały na zieloną wysepkę pośrodku.
5. Staw - przemyśl rzeźbę terenu w tym miejscu, żeby się nie okazało, że staw jest wyżej niż reszta terenu, albo że musisz ciąć skrzynkę, żeby staw był niżej.

OP
OP
Kris

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.385 67 5
1. Ja bym nieznacznie zmniejszył plac z płyt na lewej skrzynce, żeby nie był aż tak blisko toru, skoro nie jest z niego obsługiwany. Węższy tak o pół płyty (dolicz jeszcze nasyp od toru, ogrodzenie etc.).

Tor będzie bez nasypu. Ale racja, trzeba będzie płyty ciut przyciąć.

2. Może trochę dłuższy peron?

Peron będzie praktycznie na całej długości dioramy...

3. Te płyty ze szlabanami zostawiasz tak jak jest czy będziesz przerabiał? Będzie chodnik?

Nie przewidywałem chodnika, ani przerabiania płyt, to jest "poza centrum" wioski... ;)

4. Plac przed budynkiem przystanku z tą zieloną wysepką na środku - patrząc na wielkość samochodów to ten plac jest trochę byt mały na zieloną wysepkę pośrodku.

Jeszcze do końca nie wiem, czy tam będzie trylinka, płyty, czy klepisko.... Jakieś pomysły ?

5. Staw - przemyśl rzeźbę terenu w tym miejscu, żeby się nie okazało, że staw jest wyżej niż reszta terenu, albo że musisz ciąć skrzynkę, żeby staw był niżej.

Oprócz toru, cała reszta będzie podniesiona o ciut, tak więc staw będzie "niżej". :)
Jeszcze nie wiem, czy zrobię to podwyższenie na korku, czy na płycie 2mm....

OP
OP
Kris

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.385 67 5
Żeby nie było, że nic się nie dzieje. Zaczęło się.

Okroiłem plac i ułożyłem na nowo, co zmieniło nieco układ infrastruktury.
Podmalowałem przejazd kolejowy, później się trochę podsypie ziemią, a nad kostką popracuję jeszcze.

Pytanie, który układ infrastruktury jest najbardziej optymalny wg Was?

20230818_133459.jpg
20230818_135813.jpg
20230818_135844.jpg
20230818_135950.jpg

JohnyTRS

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
469 1 0
Jak dla mnie to układ z ostatniego zdjęcia - budynek sklepu ładnie zamyka scenę. Po jednej stronie sklep, po drugiej magazyn. Oba budynki po lewej stronie sprawiają, że jak dla mnie jeden z nich wygląda na wciśnięty na siłę. A wiata przystankowa po prawej stronie jest "zbyt słaba" żeby skutecznie stworzyć scenę - ze sklepem po prawej ten segment wygląda dobrze sam w sobie.

Spróbuj może przesunąć magazyn lekko na prawo, a na lewym skraju modułu postawić wiatę z trzeciego zdjęcia (stojącą tam przy ulicy).

OP
OP
Kris

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.385 67 5
Tak też myślałem. Wy potwierdziliście.
Ponadto. Zdecydowałem, że dioramki będą jednak zupełnie osobnymi bytami.

Nie bardzo mam pomysł na ten magazyn.
To na pewno będzie skup, albo hurtownia.
Ale nie mam pomysłu na asortyment.

I jeszcze jedna rozkmina: podnieść tory na mininasyp, czy nie?

Jakieś podpowiedzi? :)

Maciek Wójcik

Znany użytkownik
Reakcje
1.188 135 15
Cześć Krzysztof!
Na dobry początek powodzenia w budowie, zapowiada się całkiem niezła diorama :)

Jednak uwagę zwraca dość słaby przejazd, który moim skromnym zdaniem będzie szpecił całokształt makiety. Rozumiem, że w Twojej gestii jest wykorzystanie wszystkich budynków i elementów z Torcinka, ale segment z przejazdem, którego głównym tematem - chcąc, nie chcąc - jest on sam w sobie, zasługuje na coś lepszego i trochę bardziej filigranowego. Przykładowo niedrogi model z oferty Kotebiego: KLIK
Dodałbym do tego płyty przejazdowe, również z oferty tego sklepu: KLIK, a za cały skład, magazyn - jak zwał, tak zwał - strażnicę przejazdową, na przykład tą: KLIK. Pustą przestrzeń wypełnij jakąś posesją prywatną, bądź samego dróżnika. Bardzo często zdarzało się tak, że dróżnik miał swój dom blisko obejmującego posterunku.

Skład drewna (albo bardziej bocznicę GS-u) zrobiłbym na innym module z bocznicą szlakową. Podobnie, jak jest to zrobione na Karninie Gorzowskim autorstwa Tomka Florczaka i Romana Szczecińskiego. Na plac załadunkowy dodałbym jeszcze wagę samochodową i malutki budynek robiący za biuro. Ja przykładowo budując makietę Cegielni, wykorzystałem strażnicę przejazdową Kotebiego. Szczegółowy proces budowy opisałem niedawno na łamach Kartonowej Kolei: KLIK, a sama makieta jest w stadium "Naprawy Głównej" i rozbudowy zarazem ;) Pewnie zdjęcia jej pierwszej wersji gdzieś latają "po internetach"...

Peron też bym zbudował od podstaw, z półproduktów oferowanych przez "Mistrzów Ognia Piekielnego".

PS. Zrób tor na mininasypie, bo podczas jazdy może nieźle szumić... Choć ja na Cegielni ze względu na zastosowaną wielkość (H0f) torów nie podklejałem, to jednak przy większych modelach bym to zrobił.

Pozdrawiam
M

OP
OP
Kris

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.385 67 5
Dziękuję Maćku za Twoją opinię i niewykluczone, że zastosuję się do Twoich sugestii.
Jednakże traktuję te dioramki jako poligon doświadczalny i pozostanę przy swoim pomyśle wykorzystania tego, co mam.
Tor zrobię na mininasypie, będzie lepiej wyglądał. Przejazd postaram się tak ogarnąć, żeby nie kuł w oczy. :)

Początkowo ten magazyn i plac miał być przy bocznicy, ale ten magazyn pasuje bardziej do TT, rampa jest dość nisko, dlatego zrobiłem z niego skup/hurtownię. Rampa dla samochodów jest na dobrej wysokości.

Twoje sugestie dotyczące przejazdu wykorzystam, jak już nabiorę wprawy, by ogarnąć filigranowe elementy. Na razie jestem jeszcze niecierpliwy ;)
Dziękuję jeszcze raz. :)

OP
OP
Kris

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.385 67 5
Dzisiaj było malowanie i szutrowanie torów na dioramie.
Tory i przejazd przyklejone. Przejazd otrzymał dechy między szynami.
Wszystko jest in progress.

Następny etap, to ukształtowanie terenu.

FB_IMG_1693144280443.jpg
FB_IMG_1693144276823.jpg
FB_IMG_1693144273020.jpg

Reakcje
1.269 4 1
Zastanawiam się czy te deski są właściwie, nawet bardziej czy teraz będziesz miał pomysł jak wykończyć te puste przestrzenie po lewej i prawej aby miały sens z tą "ziemią" z tych przejazdów. Ta przestrzeń gdzie jest "wytarta" trawa sugeruje, że coś tam powinno być chyba. Jeszcze gdybyś wyciął ten plastik to byłyby naturalne podkłady spod torów.
Chodzi mi dokładnie o te fragmenty:
FB_IMG_1693144276823.jpg

OP
OP
Kris

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.385 67 5
Racja, ale .... planowałem ten tor zrobić częściowo porośnięty trawą, jak to na takich lokalnych liniach bywa(ło). Wtedy te elementy też można obsiać trawą.
Co myślicie?

Edytka: z przystanku zrezygnuję. Jest w takim nienaturalnym miejscu. Autobus musiałby zatrzymać się na jezdni lub musiałbym zrobić tam pół zatoczki i wiatę też przepołowić.
Będą chaszcze i drzewo i latarnia.

Oświetlenie będzie tylko z tej jednej latarni na przeciw sklepu i z dwóch latarni na przejeździe.
Na magazynie będzie się świecić tylko ścienna na froncie. Środka magazynu i sklepu oświetlać nie będę. W nocy i tak tam nikt nie pracuje ;)

Ostatnio edytowane:

JohnyTRS

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
469 1 0
Z przystanku nie rezygnuj, skoro to jest tak mało uczęszczana droga, że przez przejazd nie ma chodnika, to nic nie szkodzi jak nie będzie zatoczki - autobus staje na drodze i tyle.

OP
OP
Kris

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.385 67 5
To są tereny wiejskie, lata 60-90, dlatego nie ma chodnika.
Nad tym przystankiem jeszcze pomyślę.
Może sam znak, bez wiaty....

OP
OP
Kris

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.385 67 5
Na dioramie zapanowała "zima". ;)

Dalej szlif, kolorowanka i najprzyjemniejsza część : dekoracja. :)

Te szare rurki, to przepust rowu melioracyjnego....
Zrobione z tzw "dinksów" z wyprasek plastikowych.
O tym osobno napiszę.

Ten rów mi nawet fajnie wyszedł...

FB_IMG_1693216998017.jpg
FB_IMG_1693217002277.jpg
FB_IMG_1693217009267.jpg
FB_IMG_1693217005947.jpg
FB_IMG_1693217013077.jpg
FB_IMG_1693217017193.jpg

OP
OP
Kris

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.385 67 5
Zagruntowałem teren unigruntem. Raz wystarczy, czy machnąć jeszcze raz?

Po co? Żeby się nie pyliło i żeby zabezpieczyć przez pękaniem. Dobrze myślę ?
W Torcinku nie gruntowałem i gips pękał i kruszył się.

Krocik TV

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.039 8 0
A nie mogłeś do gipsu dodać wikolu, podejrzewam że zapobiegł by pękaniu?
Ja u siebie używam szpachli akrylowej i nawet przy bardzo cienkiej warstwie nie ma obawy że coś będzie pękać ( moja nie dokończona diorama od roku jest w różnym poszanowaniu i nic się z nią nie dzieje)

OP
OP
Kris

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.385 67 5
Mam jeszcze pół worka gipsu po ostatniej makiecie - chciałem wykorzystać bezkosztowo.
Oczywiście - wiedziony doświadczeniem dodałem wikolu.
Nie mniej ponawiam pytanie o gruntowanie. :)