Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Dziś pokażę domek cięty laserem, projekt własny, pierwsza próba, wymaga kilku poprawek, ale trzeba przyznać, że składa się bezproblemowo i szybko. Gdyby ktoś chciał postawić sobie taki na makiecie (i inne z mojego warsztatu, a mam w przygotowaniu kilka różnych) to niebawem będzie można kupić zarówno zestawy, jak i gotowe domki.
A może Panowie jako profesjonaliści skorzystali by z rad kolegi @Paweł R i zrobili ściany bez wpustów, ścinane pod kątem 45st.? Gdzieś tu na forum pokazywał jak ładnie to wychodzi. No i zamiast kartonu - preszpan. Polecam.
A może Panowie jako profesjonaliści skorzystali by z rad kolegi @Paweł R i zrobili ściany bez wpustów, ścinane pod kątem 45st.? Gdzieś tu na forum pokazywał jak ładnie to wychodzi. No i zamiast kartonu - preszpan. Polecam.
Nie zgadzam się, nie każdy ma odpowiednie umiejętności i przyrządy do zacinania krawędzi od kątem 45 stopni, a nawet gdy je posiada to czasami efekt nie jest zadawalający, takie rozwiązanie pozwala na zachowanie poprawnej geometrii bryły budynku, niedoskonałości łączeń można zamaskować.
Koledzy, wpusty usztywniają konstrukcję i ułatwiają budowanie. I przyspieszają. Jak ktoś nie ma ochoty sobie ułatwiać, to niech sobie nie ułatwia. Osobiście wolę szybko zmontować domek i poświęcić czas na waloryzację. Sam niby manulanie sobie radzę, a kąt 45 stopni nie zawsze mi wychodzi. Nawet nożem nieraz nie wyjdzie. A te puzzle ułatwiają życie.
Świetny ten domek, podoba mi się. Fajnie że będzie można sobie zamówić tego typu budynki. Polskich konstrukcji nigdy nie za dużo w modelarstwie zdominowanym przez budynki do sklejania, głównie niemieckie.