• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Dioramy i moduły ASTRO

OP
OP
Astro

Astro

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
10.253 301 15
No widzisz Adam? Świeże spojrzenie i już wszystko jasne. Dzięki Adamie!!!
Wprawdzie nie są to Kujawy, a raczej tereny odzyskane w okolicach - no niech będzie, że Kołobrzegu.
Ten chlewik nie pasuje kolorem. Może nawet formą. Pomyślę nad tym, być może wrzucę coś tynkowanego, co lepiej się usadzi w zabudowie.
Generalnie geneza takiej zabudowy wygląda następująco: Niemcy po wojnie się wynieśli zostawiając wszystko co się nie dało władować na wóz, w tym dom. W domu ulokowano przesiedleńców z "kresów", którzy dobudowali chlewik, gdy jeszcze samochody nawet nie pozostawały w sferze marzeń. Na wsi ich nie potrzebowano. Potem powstała szopa jako punkt składu wszystkiego - ziemniaków, zboża, narzędzi, drewna. Oraz miejsce na śrutownik. Ale gdy urodziły się dzieci, te założyły rodziny to zachciało im się jeździć, nie wiadomo dokąd i po co. Jakby pks-ów nie było... No ale jak się uparli, to trzeba było opróżnić szopę, zwłaszcza, że śrutownik nie był już potrzebny, zboże od razu jechało na skup... itd. itp... historia moich dziadków ze strony ojca ;) Tylko że jeszcze oprócz chlewika była obora dla krówek. I chyba właśnie taką wstawię zamiast chlewika lub zespoloną a chlewikiem.

Dachówka to akryl Vallejo Game Air Narnja Fuego 72.708 - ale złamana jasną szarością. Brudzona washami oczywiście, żadne pudry.

Jeszcze raz wielkie dzięki!!!

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.418 110 1
niech będzie, że Kołobrzegu
No jakoś mi się z północą Polski to kleiło, no przynajmniej na północ ode mnie;)

Dachówka to akryl Vallejo Game Air Narnja Fuego 72.708 - ale złamana jasną szarością. Brudzona washami oczywiście, żadne pudry.
Jakbym był panem Zagłobą powiedziałbym - Ty nie kupuj drukarki Michale. Pan bóg cię do szabli stworzył, to znaczy do projektowania i patynowania a nie do grzebania się w chemikaliach:podstepny:
Słowo daję, myślałem że chociaż lekko pudrowałeś, bo ładna głębia koloru wyszła. No do tego trzeba mieć oko i rękę:cool:

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.411 387 20
Układ budynków na wariancie drugim jest ciekawy, tylko chlewik do wywalenia, a w jego miejsce grządki z warzywkami.
Tak jak kolega @Adam66 napisał, chlewik jest z innej bajki. Natomiast jeżeli upierasz się przy murowanym chlewiku to drewnianą szopę trzeba usunąć.
A tak w ogóle to najlepiej będzie jak przymierzysz do modułu i wtedy dopiero zobaczymy jak to ma wyglądać razem z resztą otoczenia.

OP
OP
Astro

Astro

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
10.253 301 15
Ehhh... ale ja nie kcem grządek! A dioramka wcsle nie musi wylądować na module. Jak będzie pasować, to nań trafi, jak nie, to nie, póki co moduł stoi w galerii Metropolia wiec sam się nie przekonam....
Tymczasem zrobiłem chlewiko-obórkę. Murowaną, ale otynkowaną. Chyba lepiej siedzi...
PSX_20200404_011628.jpg
PSX_20200404_011714.jpg
PSX_20200404_011651.jpg
PSX_20200404_011832.jpg
PSX_20200404_011738.jpg
PSX_20200404_011852.jpg
PSX_20200404_011509.jpg
PSX_20200404_011456.jpg
PSX_20200404_011547.jpg
PSX_20200404_011532.jpg

Zdrada69

Moderator Skala 1:220 (Z)
Zespół forum
Reakcje
6.268 39 0
Nie wiem jak z miejscem ale chyba lepiej by wyglądało i sądzę, że raczej tak byłoby zbudowane, że pomiędzy domem a chlewikiem powinna być pewna odległość - czyli powinien być odsunięty. A szczególnie jeśli jest to jeszcze obórka to najprawdopodobniej gospodarz wyprowadzał krowy na łąkę za dom. Budynki bardzo ładne - choć pewnie nieskończone (wrota, drzwi). Te budynki oczywiście bardziej pasują do tego domu.

OP
OP
Astro

Astro

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
10.253 301 15
Nie wiem jak z miejscem ale chyba lepiej by wyglądało i sądzę, że raczej tak byłoby zbudowane, że pomiędzy domem a chlewikiem powinna być pewna odległość - czyli powinien być odsunięty. A szczególnie jeśli jest to jeszcze obórka to najprawdopodobniej gospodarz wyprowadzał krowy na łąkę za dom. Budynki bardzo ładne - choć pewnie nieskończone (wrota, drzwi). Te budynki oczywiście bardziej pasują do tego domu.
Oczywiście bèdą i drzwi. Ale z tą przerwą między domem a obórką to nie tak do końca. Przykładem dom moich dziadków i ich licznych sąsiadów. Zdjęć nie przedstawię chyba że ojca wyślę, choć w obecnej sytuacji niech posiedzi w domu :) może z maps google coś będzie widać.

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.418 110 1
Różnica jest taka jak między piciem w Szczawnicy a szczaniem w piwnicy:cool:

Ja bym Ci dał tytuł - mistrz tynkarstwa artystycznego;)

Sugestia nieśmiała:
Jak byś przestawił budę dla psa, to przejście między zabudowaniami gospodarczymi aż się prosi o rachityczną furtkę i zyskałbyś fajne wyjście na tyły małą scieżynką - staw z kaczkami, czy zagajniki... no mogło by to fajnie otworzyć tę stronę. No ale dobrze idzie:)(y)

Zdrada69

Moderator Skala 1:220 (Z)
Zespół forum
Reakcje
6.268 39 0
Oczywiście bèdą i drzwi. Ale z tą przerwą między domem a obórką to nie tak do końca. Przykładem dom moich dziadków i ich licznych sąsiadów. Zdjęć nie przedstawię chyba że ojca wyślę, choć w obecnej sytuacji niech posiedzi w domu :) może z maps google coś będzie widać.
Rozumiem - łąka jest po drugiej stronie drogi - od frontu posesji albo nawet trzeba krowy kawałek odprowadzić - z górki na łąki koło rzeczki.

OP
OP
Astro

Astro

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
10.253 301 15
Rozumiem - łąka jest po drugiej stronie drogi - od frontu posesji albo nawet trzeba krowy kawałek odprowadzić - z górki na łąki koło rzeczki.
Otóż masz rację, później wrzucę plan gospodarstwa, które wraz ze śmiercią dziadka zmieniło się diametralnie, ale było tak jak napisałeś, przez drogę prowadziliśmy krowy na tzw. pustkę, albo na łąkę, gdzie jest strumień. W strumieniu łowiliśmy cierniki i łapaliśmy raki... czasem prowadziliśmy krowy w inne miejsca i była to robota wnuków. Snuliśmy się z nimi całymi dniami, a z nami Misiek, który niczym pies pasterski je ogarniał za nas. Rzeka też była i w niej były ryby i raki. Nieraz tam się kąpaliśmy. Ehhh to były czasy...

aj1601

Użytkownik
Reakcje
16 2 0
Swego czasu szukałem na forum kół samochodowych do furmanki h0 i mimo sugestii Kolegów, na nic odpowiedniego nie trafiłem. Jeżeli nie jest to tajemnicą, to czy Twoje sam drukowałeś, czy to jakieś gotowce?

Zbigniew Gałczyński

Moderator Działu Tabor
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
4.708 32 1
Piękna i sielska diorama Brawo (y)
Rozumiem oglądając -jej mieszkańcy rodzina pokoleniowa (y)
A młodzi uciekli do miasta ? rezygnując z wiejskiego życia ? ;)
:eek: o rety pieskowi coś się stało :eek: odpalać "malucha" i szybko do weterynarza :eek:
PIĘKNA PRACA GRZESIEK :)
Pozdrawiam świątecznie

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Dioramy i makiety 22
Dioramy i makiety 31
Dioramy i makiety 9
Dioramy i makiety 28
Dioramy i makiety 169