Witam, tak sobie pomyślałem, że podzielę się z Wami metodą jaką używam do odnajdywania, a następnie wykonywania budynków na makiecie. Może dla wielu z Was jest to oczywiste i niepotrzebne, ale może i znajdzie się choć jedna osoba skorzysta. A pokazać chcę to na przykładzie skupu płodów rolnych, który wpadł mi w "łapy" przez przypadek. Otóż trafiłem na stronce
www.gaso-gostyn.pl fajne zdjęcie ze skupem płodów rolnych z okresu PRL, który chciałbym choć w przybliżeniu odtworzyć na moim module. Nie musi to być specjalnie wiernie oddany obiekt, raczej zależy mi na wrażeniu, klimacie. Kilka osób mnie pytało skąd pomysł na budynek, skąd biorę wymiary. Zasady komponowania budynków przemysłowych są proste - wynikają oczywiście z funkcji i tylko z funkcji. Żadnej finezji tu nie ma. Jest buda (ściany dach, minimum okien, duże drzwi i bramy), rampa (dla łatwego rozładunku ręcznego) , drzwi oczywiście rozsuwane (aby produktów nie spychać z rampy, ani nie zabierać miejsca w środku budynku), wysokość taka jak wynika ze specyfiki obiektu (nie za wysoki bo ma być tani, nie za niski, bo ma być funkcjonalny), wysoki parter (bo płody rolne nie mogą zamoknąć przy podtopieniach), dach prosty, pulpitowy lub dwuspadowy (żeby był tani i łatwy w wykończeniu, a później konserwacji).
Kompleks, który sobie upatrzyłem, znajdował się w miejscowości Piaski niedaleko Gostynia, co oczywiście przeczytałem z tablicy na zdjęciu.
Pytanie jak duży jest budynek, jak usytuowany względem np dróg, stron świata (niektórym jest to potrzebne) Nie bardzo mi sięchce tam jechać i mierzyć, z Wejherowa daleko jak diabli... Maps google trochę pomaga, wpisujemy adres i jest - tyle że mapa fatalna...
Widok z guglowozu niezły (co ciekawe, zajechał tam, a nie wszędzie zajeżdża)
jak widać, niewiele się zmieniło
Aby "zdjąć" choć jeden wymiar, a resztę opracować na podstawie proporcji można wykorzystać drzwi które mogą mieć wysokość 2m a szerokość 1m. Ale mogą mieć 1,1m albo 95cm a wysokości 2,1m... no i różnica może nam zepsuć nieco robotę generując błąd nawet do 15% na całym budynku. Można też skorzystać z Systemu Informacji Przestrzennej, gdzie naniesione są wszystkie budynki będące w ewidencji powiatowych ośrodków geodezyjnych, gdzie znajdujemy sobie powiat, gminę, miejscowość, czasem obręb, ulicę, numer
i... miarką mierzymy długość budynku - można zmierzyć dość dokładnie.
Całość możemy sobie wydrukować do pdf-u w skali np 1:500 i skalować w programie graficznym lub cadzie lub też przeliczać ręcznie, można dla ułatwienia wydrukować w skali 1:870 (skala nie może być mniejsza niż 1:500) i powiększyć 10-krotnie.
Jeśli obiektu, który nas interesuje, nie ma w ewidencji, a jest to np obiekt inżynieryjny, jak most, czy wiadukt, mając to narzędzie jesteśmy w stanie określić nr działki (oraz uzyskać wiele innych informacji) i udać się do Powiatowego ośrodka geodezyjnego i zlecić (także drogą mailową) wydrukowanie mapy do celów informacyjnych, na której zaznaczonych jest na ogół dużo więcej elementów niż w wyżej pokazanym serwisie. Koszt mapki jest zależny od wielkości obszaru, skali itp. zaczyna się od ok 30-40 zł. Można otrzymać wersję cyfrową w formacie dxf, wtedy można dokładnie w cadzie w skali opracować sobie cały zakład, kopalnię, szlak, most itp.
Natomiast gdy mamy wymiar budynku i uda nam się zrobić zdjęcie w miarę na wprost, możemy podłożyć sobie w programie typu cad i narysować całą ścianę, by następnie ją wydrukować i wyciąć lub zlecić wypalenie laserem. Należy uważać, bo zdjęcia z guglowozu są robione soczewką szerokokątną, zdjęcie często jest łączone z kilku i może przekłamywać, zwłaszcza w przypadku długich budynków
A tu przykład fragmentu mapy d.c. informacyjnych z kanałem i mostkiem, skarpami a nawet rzędnymi terenu.
Pozdrawiam