• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Dioramy i moduły ASTRO

OP
OP
Astro

Astro

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
10.229 301 15
Dziś pokażę domek cięty laserem, projekt własny, pierwsza próba, wymaga kilku poprawek, ale trzeba przyznać, że składa się bezproblemowo i szybko. Gdyby ktoś chciał postawić sobie taki na makiecie (i inne z mojego warsztatu, a mam w przygotowaniu kilka różnych) to niebawem będzie można kupić zarówno zestawy, jak i gotowe domki.
PSX_20200417_112758.jpg
PSX_20200417_112743.jpg

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.226 508 29
A może Panowie jako profesjonaliści skorzystali by z rad kolegi @Paweł R i zrobili ściany bez wpustów, ścinane pod kątem 45st.? Gdzieś tu na forum pokazywał jak ładnie to wychodzi. No i zamiast kartonu - preszpan. Polecam.

W tej technologi wpusty jak raczył wspomnieć Marek są nieodzowne, a na mnie lepiej się nie wzorować.

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.226 508 29
Nie zgadzam się, nie każdy ma odpowiednie umiejętności i przyrządy do zacinania krawędzi od kątem 45 stopni, a nawet gdy je posiada to czasami efekt nie jest zadawalający, takie rozwiązanie pozwala na zachowanie poprawnej geometrii bryły budynku, niedoskonałości łączeń można zamaskować.

OP
OP
Astro

Astro

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
10.229 301 15
Koledzy, wpusty usztywniają konstrukcję i ułatwiają budowanie. I przyspieszają. Jak ktoś nie ma ochoty sobie ułatwiać, to niech sobie nie ułatwia. Osobiście wolę szybko zmontować domek i poświęcić czas na waloryzację. Sam niby manulanie sobie radzę, a kąt 45 stopni nie zawsze mi wychodzi. Nawet nożem nieraz nie wyjdzie. A te puzzle ułatwiają życie.

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
25.586 387 20
Świetny ten domek, podoba mi się. Fajnie że będzie można sobie zamówić tego typu budynki. Polskich konstrukcji nigdy nie za dużo w modelarstwie zdominowanym przez budynki do sklejania, głównie niemieckie.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Dioramy i makiety 22
Dioramy i makiety 31
Dioramy i makiety 9
Dioramy i makiety 28
Dioramy i makiety 169