• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

DIORAMA H0-H0e

paulus60

Nowy użytkownik
Reakcje
3 0 0
Wspaniały klimat i wykonanie tej dioramy. Zdjęcia nocne i o świcie majstersztyk i tyle.
Cieszę się niezmiernie, że ramy szyb pojawiły się na świetliku dachowym. Teraz wygląda to o wiele naturalniej.
Nasunęła mi się jeszcze jeszcze jedna kwestia co do rury wodociągowej z kurkiem i balii pod nim. Wygląda to świetnie i naturalnie, choć sam osobiście przy budynkach dworcowych czegoś takiego chyba nie widziałem (mogę być w błędzie oczywiście).
Częściej na ścianach dworców z tej epoki spotykało się i spotyka do dziś starego typu zlewy żeliwne z mosiężną armaturą, opatrzone niegdyś tabliczką "Woda zdatna (lub niezdatna :) ) do picia", dziś są to piktogramy z symbolem kranu i szklanki. Chodzi mi o coś takiego:

Na starym dworcu PKP w Ustroniu (w sumie budynek nawet trochę w klimacie Pana stacji) do dziś jest taki zlew.
Jeszcze raz gratuluję mistrzostwa wykonania dioramy!

P.S. Zdjęcie ściany dworca wykadrowane z fotografii zamieszczonej na stronie http://fotopolska.eu, autor Yanek.

OP
OP
daniel loko
Reakcje
1.780 13 0
Na dworcu na dioramie również jest zlew na zewnątrz tyle ,ze zasłania go drzewo :p.
A tym czasem postawiono białe betonowe słupki wzdłuż toru biegnącego do drugiej rampy, oraz hydranty.
Nadjechał również ciekawy skład ze Starachowic :D .

Załączniki

paulus60

Nowy użytkownik
Reakcje
3 0 0
daniel loko napisał(a):
Na dworcu na dioramie również jest zlew na zewnątrz tyle ,ze zasłania go drzewo :p........
:oops: Teraz go zauważyłem. Jest maleńki i śliczny i świetnie się ukrywał :D. Diorama piękna do bólu. Chyba połknę pigułkę pomniejszającą i przyjadę sobie połazić po peronie, by sobie na tym hiperrealistycznym dworcu czasy dzieciństwa przypomnieć.

OP
OP
daniel loko
Reakcje
1.780 13 0
Pomalowano jeszcze krawędź rampy na biało i droga biegnąca przy torze do niej, nierównomiernie porosła trawą.
Teraz będą przymiarki do pomalowania krawędzi peronowej na biało ,tylko nie pamiętam czy w tamtych czasach była podwójna linia biała czy pojedyńcza, na samej krawędzi peronu :roll: .

Załączniki

A

Adam-H0

Gość
Ze Starachowic to nie tylko wagony - ja mam gigantycznie dobry humor, Daniel tego Robura mozesz zeszrotowac - co prawda na felgach, bo STOMIL strajkowal i nie dowiezli jeszcze gum, ale stoi. Jutro przy porzadnym oswietleniu zrobie pare fajnych zdjec. Wreszcie widac termin dostaw do klienta - to tak jak w PRL-u talon i czekaj. ;)
Bedzie sie po twoim patynowaniu napewno SUPER prezentowal w tym MEGA REALISTYCZNYM srodowisku. 8)

OP
OP
daniel loko
Reakcje
1.780 13 0
Adam-H0 napisał(a):
Ze Starachowic to nie tylko wagony - ja mam gigantycznie dobry humor, Daniel tego Robura mozesz zeszrotowac - co prawda na felgach, bo STOMIL strajkowal i nie dowiezli jeszcze gum, ale stoi. Jutro przy porzadnym oswietleniu zrobie pare fajnych zdjec. Wreszcie widac termin dostaw do klienta - to tak jak w PRL-u talon i czekaj. ;)
Bedzie sie po twoim patynowaniu napewno SUPER prezentowal w tym MEGA REALISTYCZNYM srodowisku. 8)
Spoczko - nie ma sprawy :D
A tym czasem - dwie foteczki na dobranoc :D .

Załączniki

WITKOIM

Znany użytkownik
Reakcje
27 0 0
Daniel, ja osobiście tak skrycie liczę na to i mam nadzieję na to, że zobaczę ja i tu wszyscy dioramę/moduł w scenerii zimowej, ale to tylko takie moje małe nadzieje, że takie coś wyjdzie spod Twojej ręki, może kiedyś :?:

OP
OP
daniel loko
Reakcje
1.780 13 0
WITKOIM napisał(a):
Daniel, ja osobiście tak skrycie liczę na to i mam nadzieję na to, że zobaczę ja i tu wszyscy dioramę/moduł w scenerii zimowej, ale to tylko takie moje małe nadzieje, że takie coś wyjdzie spod Twojej ręki, może kiedyś :?:
Jak ktoś taką dioramę zimową zamówi nie ma sprawy - będą nawet z zamarzniętych rozlewisk wystawały przerosty i drzewa - będzie majstersztyk :D .
Dla siebie nie zrobię ,bo nie znoszę zimy.
A tym czasem w Kamenicach słoneczne jesienne popołudnie :D .

Załączniki

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Buduję makietę 13
Buduję makietę 106
Buduję makietę 20
Buduję makietę 49
Buduję makietę 10