• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

DIORAMA H0-H0e

Hoart

Znany użytkownik
Reakcje
2.018 6 0
- ponoć było tak ,że na tej stacyjce był tor trzeci, tylko został zabudowany rampą betonową boczno-czołową do wyładunku tanków ( w 1968)i stał się ów trzeci tor już tylko bocznicą ślepą -i tak zostało , ponoć wszystkie takie małe stacyjki w tamtym czasie i rejonie Europy były tak przebudowywane,
-kwiaty w długich drewnianych donicach bielonych wapnem koniecznie na i przed (świetny )betonowy kozioł oporowy

Hoart

Znany użytkownik
Reakcje
2.018 6 0
-ta tablica jest jeszcze z czasów ubiegłego wieku kiedy to przez kilka lat specjaliści od browaru południowi sąsiedzi
przyjeżdżali do pracy bezpośrednio z Harova ichniejszym szynobusikiem i ów pojazd z pracownikami wjeżdżał na zaimprowizowany tor trzeci, ponoć często jak nie było jakiegoś wagonu na ekspedycji, to specjaliści i pracownicy z Harova bezpośrednio wychodzili z tego szynobusika na rampę magazynową tak jak na wysoki peron dworca, i tak dalej po schodkach z rampy do pracy i przepisowo na tamten czas musiała zaistnieć taka właśnie tablica informująca o takiej treści, w przepisowo tylko w naszym języku , a ten płot to pierwotnie stał na końcu rampy,zagradzał

D

Docteur

Gość
O, jakiś znajomy pojazd ciężarowy NRD-owskiej proweniencji pod stację zajechał ;) Teraz to naprawdę wygląda na spracowanego woła roboczego - zmienił się nie do poznania.

OP
OP
daniel loko
Reakcje
1.780 13 0
Po południu dowieziono troszkę "kruszywa" w postaci drabin, wózków magazynowych,grabi, łopat koszy na snieci, itp. :p .Zostało to spatynowane i ustawione w odpowiednich miejscach.
Na Żuka czeka ogrodnik ze skrzynkami warzyw ,a tuż obok węglarz z pobliskiej wsi wizie taczkę w celu łatwiejszego załadunku węgla... :D

Załączniki

paulus60

Nowy użytkownik
Reakcje
3 0 0
Makieta Pana Daniela jak zawsze, rewelacyjna.
Kiedyś też miałem ten sam model dworca, jeszcze z produkcji Mamos - Bausatz i pamiętam, że te 2 świetliki na dachu magazynu wykonałem podobnie, jak robi się malowanie ożebrowania kabin w modelach samolotów, tzn. ciemną farbą (ciemny brąz drewna, lub przybrudzona stal) pomalowałem ramy świetlików, szyby pozostawiając przejrzyste. Bez uwzględnienia tego szkieletu (drewnianego, bądź stalowego) świetliki wyglądają nienaturalnie, tak, jakby były w całości wykonane z poliwęglanu, który takiego szkieletu nie potrzebuje, przy czym w tamtych czasach były to szyby szklane wstawione w ramy, podobnie jak w inspektach ogrodniczych.
Chodzi mi mniej więcej o coś takiego:

Zdjęcie zapożyczone z witryny pcpartners.pl

OP
OP
daniel loko
Reakcje
1.780 13 0
paulus60 napisał(a):
daniel loko napisał(a):
Oczywiście świetliki będą miały pomalowanie obramowanie na bank :D
No to super! :D
Tak na marginesie i tytułem przypomnienia, Panie Danielu, czy okno pomieszczenia magazyniera widoczne na magazynie od strony ulicy download/file.php?id=50822&t=1 (IMG_7000) zostało już odwrócone lufcikiem do góry? :)
Wiem i nie wiem czy to odwrócę ;)

paulus60

Nowy użytkownik
Reakcje
3 0 0
daniel loko napisał(a):
Wiem i nie wiem czy to odwrócę ;)
:) Pytałem tylko dlatego, że sam ten problemik wywołałem. W sumie, to żaden problem, gdy okno pozostanie takie, jakie jest. Przynajmniej córka magazyniera, mieszkającego o rzut beretem od dworca będzie mu mogła podać przyniesiony obiad przez ten lufcik i nie trzeba będzie całego okna otwierać.

Pozdrawiam i już nie zanudzam.

Baldwin

Znany użytkownik
Reakcje
488 0 0
Danielu świetna robota ,masz z całą pewnością wyczucie czasu i przestrzeni .
Twoje podejście do tematu spowodowało iż, postanowiłem spróbować wykonać swoja dioramę nieco innej skali .
Można też napisać, że ustawiłeś poprzeczkę w jakości wykonania dość wysoko , i dobrze będą młodzi adepci sztuki modelowania mieli się czym inspirować. :)
A starzy i tak pójdą swoją droga , i co najwyżej wytkną nieścisłości związane z przepisami kolejowymi .

OP
OP
daniel loko
Reakcje
1.780 13 0
paulus60 napisał(a):
Pytałem tylko dlatego, że sam ten problemik wywołałem. W sumie, to żaden problem, gdy okno pozostanie takie, jakie jest. Przynajmniej córka magazyniera, mieszkającego o rzut beretem od dworca będzie mu mogła podać przyniesiony obiad przez ten lufcik i nie trzeba będzie całego okna otwierać.
Hahaha, idealne rozwiązanie z lufcikiem do podawania obiadów :D .

A tym czasem postał przystanek PKSu, ,trwają roboty porządkowe na rabatach przy dworcu, umieszczono opony pomalowane na biało przy narożnikach ulicy i spatynowano świetliki w magazynie.

Załączniki

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Buduję makietę 13
Buduję makietę 106
Buduję makietę 20
Buduję makietę 49
Buduję makietę 10