• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

DIORAMA H0-H0e

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
857 77 5
Daniel, nie można mieć żadnego ale, lecz przemyśl jeszcze rozmieszczenie latarni na peronie.
Te dwie przed budynkiem dworca, bym odsunął ze 3 cm. w głąb w stronę budynku, a tą pojedyńczą na peronie, obrócił o 90* i dał podwójną. Domyślasz się dlaczego?

OP
OP
daniel loko
Reakcje
1.780 13 0
Zbyszek napisał(a):
Daniel, nie można mieć żadnego ale, lecz przemyśl jeszcze rozmieszczenie latarni na peronie.
Te dwie przed budynkiem dworca, bym odsunął ze 3 cm. w głąb w stronę budynku, a tą pojedyńczą na peronie, obrócił o 90* i dał podwójną. Domyślasz się dlaczego?
Domyślam się ,lecz lampy są już zamocowane i już nic nie zmienię natomiast przy magazynie dojdzie jeszcze lampa podwójna ,wiec będzie w miarę logicznie i jasno.
Po za tym to jeszcze nie wszystko , bo dojdą kruszywa w postaci ławeczek koszy klombów itp. pierdółek :D
A tym czasem mała poglądówka na całokształt i ułożenie zieleni:

Załączniki

OP
OP
daniel loko
Reakcje
1.780 13 0
Dziś nadal trwają prace z zagospodarowaniem terenu wokół dworca w związku z czym, dowieziono, ustawiono i pomalowano ławki peronowe, oraz wyłoniły się z pośród traw i mchów płyty betonowe przy magazynie :) .

Załączniki

OP
OP
daniel loko
Reakcje
1.780 13 0
No i powstały trawniczki z kwitnącymi mleczami , niewielki klomb i lokalna uliczka.
Ścieżki i ulica dostanie patynki i będzie odpowiednio wycieniowana.
Oczywiście osadzone będą lampy, oraz posadzone będą drzewa i krzewy ,ale to na końcu prac,tak, by ich nie uszkodzić :D .

Załączniki

tkarkady

Aktywny użytkownik
Reakcje
785 0 0
Wygląda bajkowo :D 8)
Ale strasznie wszystko jasne , zwłaszcza droga .
Białe ławki i świetlik w dachu też jakoś nieteges.
Chociaż..... może to takie moje skrzywienie , wolę ciemniej i bardziej ponuro :D .

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
857 77 5
Ja oczywiście się przyczepię, tak przez skromność ;)
Wytłumacz mi Danielu, czemu służy ten klomb prawie vis-a-vis magazynu? Przecież zajmuje on prawie połowę drogi służącej ruchowi na ładownię i przede wszystkim skutecznie ogranicza ruch koło magazynu.

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.153 16 2
To tym razem Daniel mnie po raz kolejny zainspirował.
Dworzec ku odskoczni od typowych dworców ( ani zadbanych ani nie zadbanych) prezentuje się wyśmienicie.
Jak dla mnie prezentuje zadbany dworzec i jego otoczenie które może być częścią starego miasta lub zabytkowego obiektu.
Parowozik na bocznicy nadał by niesamowity klimacik.
Taki styl bardzo mi się podoba
Jak dojdzie zieleń będzie bajka
Brawo Danielu

OP
OP
daniel loko
Reakcje
1.780 13 0
tkarkady napisał(a):
Wygląda bajkowo :D 8)
Ale strasznie wszystko jasne , zwłaszcza droga .
Białe ławki i świetlik w dachu też jakoś nieteges.
Chociaż..... może to takie moje skrzywienie , wolę ciemniej i bardziej ponuro :D .
Spokojnie będzie jak za Gierka tylko jeszcze tyle muszę zrobić...
Nie ma patyny i zabrudzeń, nie ma byle gdzie rosnących krzewów i drzew, nie ma pokruszonych krawężników...
Klomb jest tak umieszczony, bo tak chciałem, ale można to jeszcze pozmieniać.
Jeszcze będzie ok, ale nie dziś ponieważ padam na pysk i oczy mam na szypułkach, więc jutro będą zmiany, bo teraz to takie - małe muzeum :LOL: :LOL: :LOL: .

Ps. Klomb usunięty z przed magazynu :D

OP
OP
daniel loko
Reakcje
1.780 13 0
Po całonocnych pracach wyłonił się taki oto ogólny kształt całości.
Jeszce kozioł oporowy ,przybrudzenie świetlików w dachu magazynu i parę innych szczegółów.

Załączniki

A

Adam-H0

Gość
Daniel ! jak sie pracuje z moim plotem - widze ze wybrales ciekawy wariant ;)
Moze teraz wzrosnie zainteresowanie :?

Ta dziura w plocie rewelacja - nie widze czy umiesciles tam resztki polamane ??

OP
OP
daniel loko
Reakcje
1.780 13 0
Adam-H0 napisał(a):
Daniel ! jak sie pracuje z moim plotem - widze ze wybrales ciekawy wariant ;)
Moze teraz wzrosnie zainteresowanie :?

Ta dziura w plocie rewelacja - nie widze czy umiesciles tam resztki polamane ??
To bardzo fajne płoty i specjalnie wyjąłem płytę, bo sobie tam bachory i menele czasem przełażą.
Nie dałem pokruszonych fragmentów, poeniważ jak przełazili, to potykali się w związku z czym je posprzątali :D .

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Buduję makietę 13
Buduję makietę 106
Buduję makietę 20
Buduję makietę 49
Buduję makietę 10