• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Diorama - górskie pastwisko

Zonek

Aktywny użytkownik
Reakcje
376 4 0
No no zawsze najpierw tor szuter na itp top, później ewentualnie osłonięcie go i zabawa z trawką, no ale nic się takiego nie stało, dasz radę - no najwyżej kielicha Sobie rąbniesz by ręka była spokojniejsza :D:D.

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.432 3 0
Już opracowałem kartonik, którym osłonię nasyp przy szutrowaniu by kamyki nie wychodziły na trawę w zbyt dużej ilości ;) Moje szutrowanie jest dość proste (zasypanie, zamiatanie, zalewanie) a i niewiele go tu mam więc dam radę.

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.432 3 0
Pomyślałem o kamiennym brzegu rzeki takim jak w Wiśle lub Ustroniu
Jak pomyślałem tak zrobiłem:

brzeg 1.jpg brzeg 2.jpg

Pozostało jeszcze szutrowanie. Szuterek (już jedzie) i pylenie toru. Łubki na łączeniach (też jadą). Muszę wydeptać ścieżynkę z chałupki do wodopoju. Zaprosić stado owiec z pasterzem. Zagospodarować wypływ wody do wirtualnej rzeki i wygrzebać korytko do źródełka zasilającego wodopój muflonów. Większe zarośla z drutu i jakieś kwiatki by wypadało rozsiać...

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.432 3 0
Łubki dotarły dziś. Są świetne! Podniecony jak kot w marcu założyłem na szybko i... muszę poprawić bo nie przypiłowałem imitacji mocowania szyn do podkładu i poszły za wysoko.

łubki.jpg łubki 1.jpg

Szuterek TT też dotarł i mam dylemat czy go mieszać z h0 bo wygląda według mnie dobrze tak jak jest:

szuter polak.jpg szuter polak 1.jpg szuter polak 2.jpg

Wynajęty turysta łaził tam i spowrotem więc ścieżka wydeptana:
diorama 1.jpg diorama 2.jpg diorama 3.jpg

Muszę jeszcze pozyskać gleby z ziemniaków by ją spatynować.

...i taka mała refleksja myślę, że przydatna dla nowych pasjonatów takich jak ja. Plan, a jego realizacja to całkiem inne sprawy. Pewnie dlatego wiele jest rozpoczętych i porzuconych projektów. W trakcie realizacji bowiem zderzamy się często z rzeczywistością, która brutalnie rozlicza nas z nieprzemyślanych decyzji. Nagle się okazuje, że cały misternie przygotowany przez mało doświadczonego modelarza plan bierze w łeb. Warto więc czytać i ogladać jak to robią inni by nie powielać tych samych błędów i z powodu frustracji nie rezygnować z naprawdę fajnej pasji :)

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.432 3 0
Część toru zaszutrowana. Lubię to nawet. Można się wprowadzać w stany podobne buddyjskim metydacjom :ninja: Okazało się, że nie było problemu mimo, że zieleń już na makiecie ale następnym razem zrobię to po bożemu... zdecydowałem się nie mieszać szutru TT z H0. Efekt drobnego spilitu mi się podoba nawet jeśli miałby być uciupinę niedoskalowany.

Przed wysypaniem ugnieciona trawa po bokach została przesmarowana rozcieńczonym wikolem by pierwsze spadające kamyki utworzyły warstwę na której zatrzyma się reszta:

szutrowanie 1.jpg

Kartonik jedynie zabezpiecza by podczas sypania z łyżeczki się coś poza nasyp nie wydostało. Paradoksalnie posiana już trawa trochę pomogła w utworzeniu nasypu bo tego czego nie złapał klej złapał trawa po wyjęciu kartonika :) Szuter bardzo ładnie sie zachowywał podczas wymiatania podkładów oraz szyn i słuchał się pędzelka :) Gotowy do zalewania szuter:

szutrowanie 2.jpg

Szuter został już zalany rozcieńczonym wodą i płynem do naczyń wikolem i czeka na wyschnięcie.

szutrowanie 3.jpg

Proporacja wody i wikolu na oko. Dopóki szuter nie wchłaniał całości kropli kleju w ciągu setnej części sekundu dopóty dolewałem po kropli wody. Po wyschnięciu ewentualne poprawki w miejscach gdzie nie złapie ale już po doświadczeniu z poprzedniej dioramy jestem pewien, że to mi nie grozi. Na przestrzeń między podkładami wchodziły 3 krople kleju. Jeśli skapnęło za dużo papierowy cienki ręcznik wysysał nadmiar bezproblemu.

Ostatnio edytowane:

vs125

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 1 0
Część toru zaszutrowana. Lubię to nawet. Można się wprowadzać w stany podobne buddyjskim metydacjom :ninja: Okazało się, że nie było problemu mimo, że zieleń już na makiecie ale następnym razem zrobię to po bożemu... zdecydowałem się nie mieszać szutru TT z H0. Efekt drobnego spilitu mi się podoba nawet jeśli miałby być uciupinę niedoskalowany.

Przed wysypaniem ugnieciona trawa po bokach została przesmarowana rozcieńczonym wikolem by pierwsze spadające kamyki utworzyły warstwę na której zatrzyma się reszta:

Zobacz załącznik 270315

Kartonik jedynie zabezpiecza by podczas sypania z łyżeczki się coś poza nasyp nie wydostało. Paradoksalnie posiana już trawa trochę pomogła w utworzeniu nasypu bo tego czego nie złapał klej złapał trawa po wyjęciu kartonika :) Szuter bardzo ładnie sie zachowywał podczas wymiatania podkładów oraz szyn i słuchał się pędzelka :) Gotowy do zalewania szuter:

Zobacz załącznik 270316

Szuter został już zalany rozcieńczonym wodą i płynem do naczyń wikolem i czeka na wyschnięcie.

Zobacz załącznik 270317

Proporacja wody i wikolu na oko. Dopóki szuter nie wchłaniał całości kropli kleju w ciągu setnej części sekundu dopóty dolewałem po kropli wody. Po wyschnięciu ewentualne poprawki w miejscach gdzie nie złapie ale już po doświadczeniu z poprzedniej dioramy jestem pewien, że to mi nie grozi. Na przestrzeń między podkładami wchodziły 3 krople kleju. Jeśli skapnęło za dużo papierowy cienki ręcznik wysysał nadmiar bezproblemu.
Co to za szuter ?

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.432 3 0
Szuter zaklejony. Trochę ściemniał ale nie będę kombinował z jego rozjaśnianiem. Zamontowane są też już raczej poprawnie łubki. Najgorsze przede mną: wybarwianie okolic szyn. Pierwszy raz to będę robił pigmentem więc czuję niepokój. Poczytałem Twój opis @Zonek. Zobaczymy co wyjdzie. Muszę jedynie kupić wspomnianą fixaturę i popróbować.

diorama 3.jpg diorama 4.jpg diorama 6.jpg diorama 2.jpg diorama 1.jpg diorama 5.jpg

vs125

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 1 0
Szuter zaklejony. Trochę ściemniał ale nie będę kombinował z jego rozjaśnianiem. Zamontowane są też już raczej poprawnie łubki. Najgorsze przede mną: wybarwianie okolic szyn. Pierwszy raz to będę robił pigmentem więc czuję niepokój. Poczytałem Twój opis @Zonek. Zobaczymy co wyjdzie. Muszę jedynie kupić wspomnianą fixaturę i popróbować.

Zobacz załącznik 270695 Zobacz załącznik 270696 Zobacz załącznik 270698 Zobacz załącznik 270694 Zobacz załącznik 270693 Zobacz załącznik 270697
Możesz zrobić zdjęcie szutru (bliskie) jak już klej wyschnie ? Przed pigmentami i po ,ciekaw jestem jak Ci to wyjdzie ,mi z zalewaniem wikolu nigdy nie wyszedł taki efekt abym był zadowolony ,a stosowałem różne techniki , a nie podobało mi się to ,że klej po wyschnięciu delikatnie psuł kontrast ostrych krawędzi tłucznia ,a im drobniejszy tym bardziej to było widoczne ,mi się lepiej pracuje z klejem polimerowym+ spirytus i nie ma też ,aż takiej walki z napięciem powierzchniowym , no też jak mi się nie podobał efekt to do denaturatu wsio i można było zabawę zacząć od nowa uwzględniając popełnione wcześniej błędy,przy wikolu były większe straty.

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.432 3 0
Spróbowałem.

szuter 2.jpg szuter.jpg
Jeszcze nie ogarniam tego aparatu.

Nie do końca wiem o jakim efekcie piszesz ale powiem szczerze wyżej są dwa zdjęcia przed klejem i po kleju i musiałem się przyjrzeć by wkleić dobrze w odpowiednie miejsce wpisu :)

Co do walki z napięciem. Nie znam tego. Kropla kleju dotyka pierwszego dostępnego kamyczka i cały klej zasysa się w mgnieniu oka rozlewając po innych, a one ani drgną. Ewentualnie schodzą się do siebie co akurat mi pasuje gdy mam szuter rozłożony zbyt luźno. Jeśli tylko widzę, że klej gęstnieje i kropla znacznie dłużej potrzebuje czasu by się rozprowadzić dolewam ociupinę wody lub płynu do naczyń.

vs125

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 1 0
Spróbowałem.

Zobacz załącznik 270732 Zobacz załącznik 270733
Jeszcze nie ogarniam tego aparatu.

Nie do końca wiem o jakim efekcie piszesz ale powiem szczerze wyżej są dwa zdjęcia przed klejem i po kleju i musiałem się przyjrzeć by wkleić dobrze w odpowiednie miejsce wpisu :)

Co do walki z napięciem. Nie znam tego. Kropla kleju dotyka pierwszego dostępnego kamyczka i cały klej zasysa się w mgnieniu oka rozlewając po innych, a one ani drgną. Ewentualnie schodzą się do siebie co akurat mi pasuje gdy mam szuter rozłożony zbyt luźno. Jeśli tylko widzę, że klej gęstnieje i kropla znacznie dłużej potrzebuje czasu by się rozprowadzić dolewam ociupinę wody lub płynu do naczyń.
U Ciebie jest miodzio ,widać poszczególne "ziarno" jak ja zalałem wikolem i jak był już suchy to nie było widać aż tak wyraźnie jak na Twoim torze ,gdzieś na forum była taka fotka nie moja jak odszukam ją to tam jest widać ten efekt o ,którym napisałem.
[DOUBLEPOST=1423931429,1423930806][/DOUBLEPOST]Dział Techniki modelarskie > Szuter < trochę się uśmiałem bo tam jest twój avatar a obok zdjęcie " pierwsze szutrowanie " ten efekt o ,który mi chodzi to ten sam co na zdjęciu jest pomiędzy podkładami ,jeśli Ty jesteś autorem tej fotki ,to nauka nie poszła w las.Mi aż tak ten tłuczeń nie zanikał ale mi się to nie podobało.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Buduję makietę 13
Buduję makietę 1089
Buduję makietę 20
Buduję makietę 49
Buduję makietę 10