• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Diorama - górskie pastwisko

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.542 556 30
Myślałem nad tym już mniej więcej w takim układzie:
No ale to Niemcy. U nas chyba nie stosuje się tablic hektometrowych na słupkach (przynajmniej ja nie widziałem) poza liniami zelektryfikowanymi, gdzie wykorzystuje się do tego słupy trakcyjne. Nie ma też takich skrzynek telefonicznych (ta z literą F), także tarcza ostrzegawcza jest inna - u nas ma tylko jedną latarnię. Więc warto zwrócić uwagę na te różnice.

Cieszę się, że moja informacja o rdzewieniu szyn się przydała, ale ameryki nie odkryłem, wystarczy się przyjrzeć torom.;)

A dioramka zapowiada się (właściwie już jest) super!

vs125

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.542 556 30
To tarcze ostrzegawcze kształtowe ustawiane są tuż przed semaforem? Zawsze wydawało mi się ,że tarcza ostrzega maszynistę o sygnale na semaforze ,który stoi gdzieś dalej
I dobrze się koledze wydawało. To przy semaforze wjazdowym uprzedza o wskazaniach semafora wyjazdowego, co jest istotne przy przejazdach bez zatrzymania. W Polsce też się to bardzo często stosuje. Często taka To ustawiona tuż przed kształtowym semaforem wjazdowym jest świetlna i odnosi się do semafora wyjazdowego. W sygnalizacji świetlnej tego tak nie widać, bo nie ma oddzielnego sygnalizatora, ale semafor świetlny bardzo często pełni jednocześnie funkcję To, pokazując górnym światłem, czego należy się spodziewać na następnym semaforze.

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.284 3 0
Odrobina kwiatów nie zaszkodzi. Okazuje się, że zwykłe gąbki-myjki po starciu na pył mogą ukwiecić dioramę ;)

kwiatki 2.jpg kwiatki.jpg

Elektryka też już poprawiona. Wystarczyło usunąć miejscowo szuter i poprawić lut.

vs125

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
:)
I dobrze się koledze wydawało. To przy semaforze wjazdowym uprzedza o wskazaniach semafora wyjazdowego, co jest istotne przy przejazdach bez zatrzymania. W Polsce też się to bardzo często stosuje. Często taka To ustawiona tuż przed kształtowym semaforem wjazdowym jest świetlna i odnosi się do semafora wyjazdowego. W sygnalizacji świetlnej tego tak nie widać, bo nie ma oddzielnego sygnalizatora, ale semafor świetlny bardzo często pełni jednocześnie funkcję To, pokazując górnym światłem, czego należy się spodziewać na następnym semaforze.
Odrobina kwiatów nie zaszkodzi. Okazuje się, że zwykłe gąbki-myjki po starciu na pył mogą ukwiecić dioramę ;)

Zobacz załącznik 271728 Zobacz załącznik 271729

Elektryka też już poprawiona. Wystarczyło usunąć miejscowo szuter i poprawić lut.
Jak byś nie napisał ,że to z myjki to pewnie nikt by się nie zorientował ,fajnie wyszło ,podzielisz się jak pozyskać tak piękne kwiaty?:)

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.284 3 0
Są rzeczy których nie kalkuluje się samemu zrobić ale są też rzeczy których nie kalkuluje się kupować. Jednak i jedno i drugie warto samemu chociaż raz wyprodukować by móc ocenić czy się opłaca czy nie...

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.284 3 0
Kolorowej flory już chyba wystarczy. W Technikach wrzuciłem sposób jej przygotowania. Do wykonania pozostała już tylko: barierki, słupek hektometrowy, woda w strumyku i na przepuście, zakup owiec i wspinaczy... i chyba tyle...

diorama 1.jpg diorama 2.jpg diorama 4.jpg diorama 5.jpg diorama 6.jpg diorama 7.jpg diorama 3.jpg

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.284 3 0
Próba stworzenia słupka hektometrowego (malowany styrodur) i barierki nad przepustem (spinacz biurowy). O ile ze słupka jestem w miarę zadowolony (chociaż dolna liczba do poprawki) o tyle z barierki niekoniecznie. Chyba trzeba będzie poszukać jakiejś trawionki w sieci bo lutowanie i szlifowanie tak małych elementów jest chyba dla mnie za trudne...

barierka h0.jpg słupek hektometrowy h0.jpg

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.284 3 0
Spróbowałem to jeszcze przeszlifować i odpadł mi środkowy dolny słupek :mad: ...jutro dam zdjęcia pomalowanej lakierem barierki. Faktycznie nie wygląda źle chociaż element jest zbyt delikatny taki łączony. W całości (trawiony) będzie jednak lepszy(bezpieczniejszy w użytkowaniu).

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.207 66 5
A dla mnie ta barierka lepsza od słupka. Jeszcze taka niepomalowana, wygląda jak styrana czasem (y) Słupek trochę za gruby.
Poza tym generalnie cacy :)

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Buduję makietę 13
Buduję makietę 1089
Buduję makietę 20
Buduję makietę 49
Buduję makietę 10